Nadal utslagen. Federer nu storfavorit
24 januari, 2018
SSL – Innebandy Omgång 27
24 januari, 2018

Framgångssagan ingen trodde var möjlig

Las Vegas Golden Knights, laget som har överraskat alla. I juli 2017 fick general manager George McPhee plocka en spelare från varje klubb i NHL för att kunna bilda spelartruppen till den nystartade klubben i Nevada. Nu ett halvår senare är Golden Knights en av de bästa klubbarna i världens bästa hockeyliga. 

Fram till säsongen 2016/2017 fanns det 30 lag i NHL. Inför säsongen 2017/2018 bestämdes det att ligan skulle utökas med ett lag. Las Vegas som tidigare försökt att etablera lag både i NFL och NBA seglade snabbt upp som en stark kandidat. Nybyggda T-mobile Arena med kapacitet för 17 000 åskådare stod redo mitt på den världsberömda ”Las Vegas Strip”. Något NHL bossen Gary Bettman inte kunde säga nej till visade det sig.

George McPhee har nästan 30 års erfarenhet från NHL med bland annat 13 år som GM för Washington Capitals. Tunga meriter som skulle visa sig vara viktiga. Varje NHL klubb fick låsa sju spelare,  sex utespelare och en målvakt. Övriga spelare var det fritt fram för George att plocka, oavsett deras kontraktssituation. Men bara en spelare per lag fick väljas. Trots att de bästa spelarna inte var tillgängliga så lyckades George plocka ihop ett på pappret slagkraftigt lag.

Det största namnet blev målvakten Marc-André Fleury. Burväktaren som varit i Pittsburghs organisation i 13 år hade blivit förpassad till bänken av den betydligt yngre Matt Murray. Fleury som vunnit Stanley cup tre gånger och OS-guld med Kanada var precis vad Golden Knights behövde. En rutinerad förstemålvakt som kunde inbringa trygghet i ett nykomponerat lag.

Två svenskar valdes till Vegas trupp, Oscar Lindberg och William Karlsson. Senare tillkom även målvaken Oscar Dansk i en trade. James Neal och David Perron skulle stå för spetsen framåt tillsammans med den lovande backen Nate Schmidt. Defensivt finns rutinerade backen Deryk Engelland. Som tränare plockades Gerard Gallant in som har 17 års erfarenhet som head coach i NHL.

Innan säsongen startade hade experterna tippat Vegas på den undre halvan av Western Conference. Visst laget såg på pappret bra ut. Men ett helt nykomponerat lag i en helt ny organisation, det skulle ta ett tag att sätta samman allting till en fungerande maskin. Hur stort intresset skulle vara i en stad utan hockeykultur var också ett frågetecken.

När halva säsongen har spelats leder Golden Knights Western Conference. De är endast 1 poäng bakom Tampa Bay som leder ligan. Med sina 29 segrar är Golden Knights bara 4 segrar ifrån rekordet i antal segrar för ett nytt lag i ligan. Golden Knights var dessutom det första laget i NHL´s historia att under sin första säsong i ligan vinna sex av sina sju första matcher. Trots att halva serien återstår så ser en slutspelsplats tämligen klar ut.

Anledningen till framgångssagan kan vara att spelartruppen genomsyras av en revanschlust. Spelarna vill visa sina gamla lag att de minsann borde ha varit bland de spelarna som blev låsta inför valet. Spelare som kanske inte fått så mycket istid i sina gamla lag har fått nya mer framträdande roller vilket hjälpt dem att blomma ut. En av dem är William Karlsson som fått ett lyft i Vegas och leder skytteligan i hela Western Conference. -Jag har fått spela mycket och med många duktiga spelare säger William i en kommentar till Radiosporten.

Oavsett hur säsongen slutar för Golden Knights så kan den inte ses som något annat än en succé. Laget har redan överträffat allas förväntningar och många experter tror nu att laget kan gå hela vägen i Stanley Cup. Det vågade nog inte ens George McPhee drömma om för sex månader sedan.

Las Vegas har i detta nu hela 15 gånger pengarna på att vinna Stanley Cup denna säsong och 7,50 på att vinna Western Conference. 
Det är i alla fall enligt min mening värt en slant.
Oddsen finns att hitta på Unibet