OS-talet till nationen
24 januari, 2018
Roger Federer, mer än bara en mästare.
26 januari, 2018

Federer vs Chung. Semifinal Australian Open

Kanske inte den mest givna semifinaluppsättningen när man gick igenom förhandsanalysen. Eller ja, att Federer skulle vara där kändes väl högst sannolikt efter att lottningen publicerats, men Chung?

När Edmund och Cilic igår ställdes mot varandra i den andra semifinalen kändes det på gränsen till deprimerande. Kan inte påminna mig om en mindre intressant match såpass långt in i en Slamturnering på 10-15 år. Eller det kanske jag kan, Carreno Busta vs Anderson i US-open semifinal i höstas, det kanske inte riktigt sprakade där heller.

Hur som helst tog sig Cilic mycket välförtjänt vidare till final efter tre raka set och börjar nu verkligen etablera sig allra högst upp i toppskicktet, särskilt under dem större turneringarna på året. Starkt.

För Edmund däremot lär det dröja en herrans massa år innan han ens aspirerar på en semifinal i en Grand Slam-turneringen igen, det törs jag lova. Ändå kul för svenske tränaren Fidde Rosengren att efter år av misslyckanden och misär i allt han vidrört nu haft en succéstart på samarbetet med den unge britten.

Nog om den där platta semifinalen och åter till Chung vs Federer. Det där ska bli vansinnigt intressant att skåda. Medan Edmund halkat in till semifinal på det största bananskalet man kan finna har Chung  snudd på presterat den bästa tennisen av samtliga spelare hittills i turneringen. Hans åttondel mot Djokovic kommer det med all säkerhet pratas om i en jävla massa år framöver. Det där var hans riktigt stora genombrott. För att citera Federer ”To beat Djokovic at Rod Laver Arena is pretty much the hardest task in tennis”. Djokovic småskadad eller inte, det där var hur man än vrider och vänder en makalöst bra match där båda spelarna höll en ofantligt hög nivå.

Chung är i toppen för att stanna och kommer att bli en superstjärna sinom tid. Eller ja, åtminstone sett till spelstyrka. Finns fortfarande vissa komponenter som saknas i det där ”superstjärnepaketet” hos den gode Chung.

Kanske inte den vackraste eller mest karismatiske spelaren på touren, vad det nu har för betydelse i slutändan. 

Det som gör denna matchup extra kittlande är det att dem aldrig möts. Därav svårare att träffsäkert analysera hur dessa spelstilar kommer te sig mot varandra. Råder delade läger här bland tennisfolket. Chung har redan nu börjat kallas för den ”nye Djokovic”. Kanske inte den allra sämsta jämförelsen. Det finns otäckt många likheter dem två emellan och bara det faktumet borde sätta skräck i en och annan Federer-anhängare. Vi vet nog alla om hur fruktansvärt svårt Federer haft mot Djokovic senaste åren.

Den andra halvan av åsiktsflödet hävdar att Chung kommer få sig en chock när han ställs mot Federers smått otroligt skickliga variation och tempoväxling och att detta är en match som Federer bara städar av.

Jag är någonstans där mitt emellan i min förhandsanalys. Jag tar för givet att Federers team kommit fram till att den rätta taktiken inför denna match är att förstöra rytmen för Chung i så hög utsträckning det bara någonsin går. Rycka koreanen i djupled, slica, blanda toppade forehands med flacka backhandslag osv. Helt enkelt försöka göra kortslutning i koreanens hjärna genom att variera spelet till den grad att Chung inte har en susning om vilken fart eller riktning bollarna kommer komma i. Inte det allra lättaste men när det är Federer som är uppdragstagare, i den här superformen han haft sen förra året och fortfarande vägrar släppa taget om, ja då är det klart genomförbart.

Oddsen är satta till 1,15 vs 6,10 i skrivande stund. Ska han verkligen vara så stor favorit den gamle schweizaren? Ja, jag tror faktiskt det. Finns en avgörande faktor här som jag tror blir alldeles för viktig. Chung har ännu inte hunnit utveckla sin serve tillräckligt och får väldigt lite gratis på sin serve. Hans andraserve är dessutom en svaghet och där lär nog Federer vara snabb på att hugga. Rogers serve däremot, den går det inte riktigt att klaga på. Tror som sagt serven blir det som skiljer dessa åt ikväll ( imorgon bitti, fredag svensk tid 09.30).

Vad ska ske för att Chung skräller då? Som vi var inne på tidigare påminner Chung om Djokovic i allra högsta grad. Hans extremt skickliga försvar och kontringsspel ute i hörnorna är redan nu i allra yttersta toppklass. Han har dessutom förmågan att trycka på bollen rejält när tillfälle ges. Går Federer in i denna match nervös, avvaktande och passiv tror jag inte koreanen kommer vara sen att utnyttja det. Hade denna match spelats för några år sedan när Federer inte alls var den pålitliga segermaskin som han nu tycks återuppstått som, då hade jag känt mig ruggigt orolig för Federers skull i denna match. Nu tror jag Federer är alldeles för beslutsam, alldeles för formtoppad och alldeles för dedikerad till att hämta hem sin 20 Grand Slam-titel på söndag att han inte kommer släppa ifrån sig denna match till Chung.

Men SATAN så intressant detta blir.

19.30 lokal tid i Melbourne är det sagt att det startar. Alltså fredag 09.30 svensk tid. Eurosport.

//Monsieur