Helgens La liga & Seria A – Monsieur
27 januari, 2018
Ångest och frustration i Real Madrid. (2.20)
27 januari, 2018

NHL – ALL STAR WEEKEND!

 

Då var det dags. NHL arrangerar sin årliga All-Star weekend. Under en helg varje säsong samlas de bästa spelarna i ligan för att visa upp sig. Ett jippo enligt många, men sedan man ändrade formatet för två år sedan till matchspel ”3 on 3” har underhållningsvärdet stigit avsevärt. Imorgon söndag ska spelare från de fyra divisionerna göra upp om den nätta prissumman på 1 miljon dollar.

NHL:s All-Star Game har haft många olika format sedan ligan först introducerade evenemanget år 1947. Då spelade de regerande Stanley-Cup mästarna en match mot ett lag med de bästa spelarna från resterande lag i ligan. Sedan dess har inte mindre än åtta olika format används innan NHL inför 2016 års All-Star game introducerade dagens format.

Mellan 2003-2011 var det en rak match mellan de bästa spelarna från västra respektive östra konferensen. I min mening ett inte allt för spännande upplägg. Att spela en hockeymatch som inte gäller någonting där alla spelare bara åker runt och hoppas att de inte ska bli skadade ger inte så mycket. Inte för spelarna, men framför allt inte för publiken. Många spelare tog också chansen att vila några extra dagar mitt under brinnande säsong vilket gjorde att det ofta saknades några av de bästa spelarna under helgen. Vilket i slutändan bara fansen fick lida för.

Ligan insåg detta och mellan 2011-2016 introducerade man därför ”NHL fantasy draft”. Ett format där två spelare får välja sitt lag från en roster med de bästa spelarna uttagna av NHL. Helt plötsligt så var spelarna tillbaka till skolgården där de varje lunchrast slogs för att slippa förödmjukelsen att bli vald sist. Skillnaden mellan matchen på skolrasten och NHL All-Star game var att spelaren som blev vald sist till All-Star game fick en splitter ny bil som tröstpris. Ett helt okej tröstpris om du frågar mig.

Till en början var ”NHL fantasy draft” ett format som kändes uppfriskande. Det nya inslaget med spelarvalet gjorde helgen lite mer oförutsägbar. Dessutom så blandades det nu spelare från båda konferenserna. Men efter några år så kändes draften mer och mer uppgjord. Spelare valdes mer på personliga relationer än på kvalifikationer. Droppen nåddes ändå när målsprutan Alexander Ovechkin gjorde allt för att bli vald sist bara så att han kunde vinna bilen. Visserligen var Ovechkins intentioner fina, han ville skänka bilen till välgörenhet. Men hela syftet med draften hade ändå förbrukats och ett nytt format krävdes.

I februari 2016 användes dagens format för första gången. Istället för två lag är det fyra. Ett lag från varje division som innehåller elva spelare. All-star game avgörs därefter i tre matcher. De två divisionerna från samma konferens spelar först en ”semifinal” och vinnarna där möts följaktligen i finalen. Matcherna spelas dessutom tre mot tre. Detta medför en öppen hockey där de bästa spelarna i ligan får en uppsjö med ytor att leka med. I och med detta har underhållningsvärdet ökat markant och prestigen mellan spelarna likaså. De är inte längre bara ett jippo dit man åker för att visa upp sig.

I min mening är att det här är det bästa formatet hittills. Kanske är det för att det spelaas tre mot tre. Även om de i de flesta ligorna idag spelar sudden death tre mot tre så känns det inte som ett riktigt matchspel när man spelar tre mot tre. Det blir både mer lekfullhet och allvar på samma gång. Något som säger emot sig själv och egentligen inte borde funka. Men jag tycker att det gör det. Kanske har prissumman en betydelse, att spelarna ser en chans att tjäna in lite extra pensionspengar. Men jag tror faktiskt inte det, Daniel Sedin till exempel skänkte hela sin prissumma på drygt 700 hundratusen svenska kronor till materialarna i hans klubb Vancouver Canucks. Istället tror jag att spelarna tycker att det är så kul att de helt enkelt inte kan hålla tillbaka sina vinnarskallar. De är en prestige att vinna och vara den bästa divisionen i ligan. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

Skills competition visas natten mellan lördag och söndag 01:00 och den första matchen spelas på söndag 21:30. Oavsett om du gillar hockey eller inte, detta vill du inte missa.