Plötslig längtan efter curling
31 januari, 2018
Unik bonus på 10bet!
1 februari, 2018

En av världens bästa tackar för sig.

Slutet på en fantastisk karriär

Jaromir Jagr är 45 år gammal. En anmärkningsvärd ålder för en ishockeyspelare på elitnivå. Trots detta har Jagr de senaste åren knappt missat en match i världens bästa hockeyliga. Men den här säsongen har varit tuff för Jagr med mycket skador och lite speltid. Under måndagen stod det klart att Jagr lämnar NHL och vänder hem till moderklubben Kladno i Tjeckien.

Som 18-åring gjorde Jagr debut i NHL för Pittsburgh Penguins. Året var 1990 och nu 28 år senare har en av de bästa genom tiderna troligtvis spelat sin sista match i NHL. Calgary Flames som för tillfället äger rättigheterna till Jagr satte upp sin veteran på waivers* under söndagen. Ingen annan klubb i NHL nappade och därför vänder nu Jagr hem till Tjeckien. Eftersom att Jagr själv tidigt under hösten deklarerade att det här skulle bli hans sista säsong så tyder nu mycket på att NHL karriären är över. Istället kommer Jagr att avsluta karriären i moderklubben Kladno som han också är majoritetsägare i.

Jagr har en meritlista få spelare i världen kan matcha, han har vunnit två Stanley Cup, ett OS-guld, två VM-guld och är femfaldig vinnare av totala poängligan i NHL. Med sina 1 921 poäng på 1 733 matcher i NHL är det bara en viss Wayne Gretzky som är bättre. Imponerande siffror som hade kunnat vara ännu bättre. Mellan 2008-2011 spelade Jagr i ryska högsta ligan KHL. Där producerade han 145 poäng på 155 matcher. Inget dåligt facit, men tänk om han tillbringat de åren i NHL. Då hade Jagr gjort 2000 poäng, vilket bara Gretzky klarat av hittills.

Att Jagr spelat på lånad tid de senaste åren är nog de flesta överens om. Tempot i dagens ishockey är betydligt högre än på 90-talet. Det går inte ens att jämföra. Att Jagr ska kunna hänga med spelare som inte ens var födda när han debuterade i NHL är inte rimligt. Därför är hans prestation de senaste säsongerna än mer imponerande.

Många kommer att komma ihåg Jagr som en av de bästa ishockeyspelarna genom tiderna. Vilket han självklart är. Men det jag kommer att komma ihåg mest (förutom hans hockeyfrilla såklart) är Jaromir Jagrs hängivenhet till ishockeyn. Han statistik talar för sig själv men de många inte vet är hans otroliga slit vid sidan av isen. Jagr förstod tidigt att för att kunna spela länge, hålla sig skadefri och vara konkurrenskraftig med killar som lika gärna hade kunnat vara hans söner så måste han träna bättre och mer än alla andra.

Trots att Jagr är 45 år gammal så vill han fortfarande utvecklas och bli bättre. Jagr har vunnit allt men är trots sin ålder beredd att träna mer än alla andra. Det finns exempel från förra säsongen när han efter matcher stannade kvar i arenan och tränade. Att vara så hängiven vid en så hög ålder är unikt.

Men nu till slut så verkar kroppen säga ifrån. En era är över, men Jaromir Jagrs kärlek till ishockey kommer alltid att finnas kvar.

*Waivers är en lista där alla NHL klubbar kan sätta upp sina spelare. Övriga klubbar har då 24 timmar på sig att lägga en claim på den spelaren vilket betyder att man tar över spelarens kontrakt från hans nuvarande klubb. Skulle flera klubbar vara intresserade får den klubben med minst poäng i tabellen rättigheterna till spelaren. Om ingen klubb är intresserad så kan spelaren efter 24 timmar skickas ner till någon av de mindre ligorna, exempelvis AHL.