Hemmastarka Getafe vinner mot ett roterande Leganes? (2.00)
4 februari, 2018
Entusiasmen över elitloppet – Marcus Birro
5 februari, 2018

Lämnar Erik Karlsson Ottawa?

Den 26:e februari 2018 är det trading deadline day i NHL. Årets stora samtalsämne är Ottawa Senators kapten och guldklimp Erik Karlsson. Erik är en av ligans absolut bästa spelare och nu står han inför ett vägskäl i sin karriär.

Ottawa ligger idag tredje sist i den totala tabellen i NHL. Slutspelschansen är sedan länge borta. En stor besvikelse för laget från den kanadensiska huvudstaden som så sent som förra säsongen gjorde ett bejublat slutspel. Där blev det tillslut förlust i konferensfinalen mot blivande mästarna Pittsburgh Penguins. Anledningen till framgången stavades i mångt och mycket Erik Karlsson. Trots att Erik spelade hela slutspelet med ett brutet ben i foten så var han stundtals helt outstanding.

Både Erik och Ottawa har under den här säsongen haft svårt att leva upp till framgångarna under förra årets slutspel. Spelet har hackat och Erik har under framför allt inledningen av säsongen sett hämmad ut av sin nyopererade fot. Hans -24 i plusminus statistiken är mindre smickrande och poängen är inte lika imponerande som de varit de senaste säsongerna. Kräftgången har startat spekulationerna om att Ottawa ska vara intresserade av att byta bort sin svenska storstjärna.

Erik har idag en cap hit på 6,5 miljoner dollar, det är en siffra Erik troligtvis nästan skulle kunna dubbla sett till hans värde idag. Detta trots att han med sina mått mätt hittills haft en medelmåttig säsong. Erik har också varit tydlig med att han vill ha ett kontrakt som mer efterspeglar hans marknadsvärde. Frågan är om Ottawa kan ge honom det? Med största sannolikhet så skulle Ottawa behöva göra sig av med några tongivande spelare för att få plats med Eriks nya kontrakt. Hur konkurrenskraftigt blir ett Ottawa då som redan ligger i botten på tabellen.

Något som satt ytterligare fart på ryktena om en trade av Erik Karlsson är sommarens draft. Med största sannolikhet så kommer det svenska underbarnet Rasmus Dahlin att gå först i draften 2018. Ottawa har en stor chans att få det första draftvalet i sommar med tanke på den dåliga placeringen i tabellen. I Rasmus Dahlin har Ottawa det närmaste en ersättare av Erik Karlsson man kan komma. Hans kontrakt kommer dessutom att vara billigt de tre första åren eftersom att han är rookie.

Istället för att riskera att låta Erik gå som free agent och inte få någonting för honom kan man alltså göra en bra deal och få några kvalitativa spelare i utbyte. Lägg till en draft av Rasmus Dahlin på det. Ett utfall som är svårt att säga nej till minst sagt.

Även om ovan scenario på papperet låter väldigt bra har jag svårt att se en trade av Erik. Dels så har han ett år kvar på kontraktet vilket betyder att Senators och Erik har hela sommaren på sig att komma överens om ett nytt kontrakt. Erik har också uttryckligen sagt att han vill stanna i Ottawa, klubben han varit i hela sin NHL-karriär och som han dessutom är kapten för. Något annat som jag tror kittlar lite för klubbledningen i Ottawa är att ha både Erik Karlsson och Rasmus Dahlin i samma trupp. Något Ottawa skulle kunna lyckas med om de får första draftvalet i sommar.

Min analys är i dagsläget att Erik Karlsson stannar i Ottawa, han betyder för mycket för den organisationen för att de ska våga skicka iväg honom. Men jag måste medge att det skulle vara kul att se honom i en klubb som kan ge honom chansen att tävla om en Stanley Cup.