Entusiasmen över elitloppet – Marcus Birro
5 februari, 2018
ATP 250 Onsdag – Monsieur
7 februari, 2018

OS i hockey utan NHL-spelare

OS utan NHL-spelare

På fredag hålls invigningen av de 23:e olympiska vinterspelen i Pyeongchang, Sydkorea. För första gången sedan vinterspelen i Lillehammer 1994 så spelas OS-ishockeyn utan spelare från NHL.  Spelarna själva vill åka men de stoppas av ligan. – Det skulle vara ett ovälkommet uppehåll i vår säsong säger NHL-bossen Gary Bettman.

Sverige har vunnit OS-guld i ishockey två gånger, i just Lillehammer 1994 och i Turin 2006. Senast en OS-turnering spelades utan NHL-spelare vann alltså Sverige. En blott 21 årig Peter Forsberg avgjorde med den numera berömda straffen mot Kanada i finalen. Sedan dess har Sverige och Tjeckien fått dela på varsitt guld. Resterande tre guld har hockeyns hemland Kanada lagt beslag på. Ryssland däremot har som bäst tagit ett silver.

Senast Ryssland vann OS-guld kallades hockeylaget för ”the big red machine” och spelade för Sovjetunionen. Det är över 25 år sedan. Men nu har Sovjet fallit och Ryssland är storfavoriter igen. Hockeylaget får dock inte tävla under rysk flagg på grund av dopinganklagelserna mot ryska olympiska kommittén. Istället får man tävla under neutral OS-flagg. Men med rysk flagga eller inte, det är fortfarande ryska spelare och de har på papperet den överlägset bästa truppen.

Kanada och USA drabbas hårdast av att inte få ta ut några NHL-spelare till OS. De måste nu förlita sig på spelare från Europa. Spelare som i många fall åkt till Europa för att de inte lyckats ta en plats i NHL eller tröttnat på livet i farmarligorna. Sverige är det europeiska land som har flest spelare i NHL och drabbas därmed också hårt av förbudet.

Ryssland däremot har många duktiga spelare i sin inhemska liga KHL som också anses vara världens nästa bästa liga efter NHL. Många ryska spelare skulle kunna spela i NHL men väljer istället pengarna och tryggheten hemma i Ryssland. Spelare som Pavel Datsyuk och Ilya Kovalchuk har efter många år som toppspelare i NHL vänt hem till Ryssland och kan därför vara med i OS. Detta gör Ryssland till storfavoriter. Inget annat land har en så namnkunnig trupp som Ryssland, inte ens i närheten.

Men att spela OS utan de bästa spelarna i världen är ungefär som att gå till mataffären och köpa en chipspåse. Du förväntar dig en full påse med chips men när du öppnar den så är den inte ens halvfull. Under OS samlas flera tusen av världens bästa idrottare för att tävla om vem som är bäst i världen i respektive idrott. Men inte i ishockey, där tävlar de spelare som inte platsar bland de bästa spelarna. Hela hockeyturneringen får en B-stämpel och det skadar inte bara ishockeyn utan också OS.

Inget illa menat mot spelarna som åker till OS. De är duktiga idrottsmän och några skulle säkert ha kunnat bli uttagna även om NHL-spelarna varit med. Men minst 90 procent av trupperna skulle bytas ut (med undantag för Ryssland) om de bästa fick vara med. Att Gary Bettman inte är beredd att släppa sina spelare två veckor vart fjärde år är enligt min mening snålt.

För i slutändan är det pengar det handlar om. Det kostar pengar att stänga ligan i två veckor mitt under brinnande säsong. Sydkorea är dessutom ett land utan hockeykultur och är en liten marknad för NHL. Därför tycker inte Gary Bettman att hans spelare ska åka, de är som han säger ”ett ovälkommet uppehåll”. Men att stoppa spelarna från det största en idrottare kan vara med om är lågt även med hans mått mätt.

Hockeyturneringen brukar vara höjdpunkten för många under OS. Men turneringen i Pyeongchang känns tyvärr iskall utan spelare från NHL.

Vill ni spela på vem som ska vinna hockeyturneringen finner jag ändå hyfsat spelvärde i att spela Sverige till vinnare till 5 gånger pengarna.
Oddset hittar ni på 10bet!

Klicka på bilden för att ta er direkt till deras sida och ta del av deras 100% bonus upp till 2000kr!