ATP 250 Onsdag – Monsieur
7 februari, 2018
BOLLPLANKET
7 februari, 2018

Sopa rent framför egen dörr först – Marcus Birro

Jag har tidigare skrivit om den något uppblåsta, självgoda och dömande attityden som svensk media haft när det gäller Norges Therese Johaug och, inte minst, när det gäller misstankarna om statsunderstödd doping i Ryssland.

Den uppblåstheten ligger i linje med svensk självbild. Sverige är världens renaste, ärligaste, mest upplysta och toleranta land. Här fuskar ingen. Här är alla idrottare rena.

Vi använder olika måttstockar helt enkelt. När det nu i SVT Uppdrag Granskning kommer fram uppgifter som möjligen indikerar att en skidåkare för ett tiotal år sedan haft höga blodvärden vilket i sin tur möjligen kan betyda att vederbörande är dopad så rycker allt och alla ut till denne någons försvar. Och med all rätt. Det är lösa och skramlande uppgifter. Det är inga bevis. Mer behövs.

Men det där tålamodet med att döma någon gäller bara de svenska åkarna. Alla andra döms snabbare, utan eftertanke, utan allt för mycket forskning eller tålamod. Just genom att döma andra bygger man också den egna identitet som ren, dopingfri och värdig.

Jag har sett väldigt säkra representanter för svensk skidåkning och medieelit döma Therese Johaug utan att överhuvudtaget bry sig om eventuella förklaringar. Jag har sett, hört och läst spaltmil som dömt ut allt som har med rysk idrott att göra.

Jag tror det kan vara nyttigt att ibland stanna upp, reflektera, översätta det som sker i ett annat land till svenska förhållanden. Det var det jag försökte göra i fredags när CAS frikände 28 av 42 ryska skidåkare förra veckan. Läs den krönikan här. 

Hur många hade redan paketerat in samtliga ryska skidåkare genom historien i doping-fållan och reglat dörrarna? Jag tror en betydande del.

Inte många utanför Ryssland som lyssnat efter nyanserna i kritiken mot landet. Inte många som orkar ta Therese Johaugs tårar och försvarstal på allvar.

Men så kommer alltså misstankarna om en svensk skidåkare och då ställer alla genast solidariskt upp och bestrider alla rykten om doping. Mer bevis behövs. Ingen kan för allt smör i Småland tro att en svensk dopat sig. Låt oss gå varligt fram. Låt oss inte dra förhatliga slutsatser. Låt oss i lugn och ro reda ut detta.

Olika nationer, olika måttstockar.

Det man indirekt säger när man dömer andra människor eller nationer är detta: ” Usch och fy för er! Ni fuskar och vi vill att hela världen ska få vet att ni fuskar. Det gör inte vi här borta i vår lilla ankdamm i världen. Vi kommer aldrig behöva stå mot väggen och stamma floskler och bortförklaringar eftersom vi aldrig fuskar, aldrig har fuskat och aldrig kommer att fuska.”

Man bör vara varsam innan man klättrar upp på de där moraliska hästarna. Man kan rida fram på dem över gyllene stäpper tills en dag där man plötsligt själv är den som anklagas för exakt det man anklagat andra för.

 

/Birro