BOLLPLANKET
7 februari, 2018
Swansea – Burnley
8 februari, 2018

OS – 50km klassiskt Herrar

Min senaste analys om Kalla till 7 gånger pengarna har nu gått ned till 2.60. Ni som ryggade kan nu stänga spelet till dubbla pengen innan loppet ens börjat, något jag inte rekomenderar då jag fortfarande har Kalla som favorit. Nu till nästa analys:
Många minns säkert Johan Olssons bragdartade lopp på 50km klassiskt under VM i Val di Fiemme 2013. Det inte lika många minns är att Dario Cologna var den som tillsammans med Olsson drog upp tempot och rykte ifrån, men sedan snöpligt föll. Trots fallet tog Cologna ett solklart silver.
I år har Cologna visat att han är tillbaka i storform, vilket vi inte minst såg med segern i Tour de Ski. Det är inte heller någon slump att det är i år som Cologna är tillbaka i den absoluta världstoppen, det är OS-år. De senaste två Olympiska spelen har han lämnat med totalt tre individuella guld.
I 50km klassikt på OS i Pyonchang heter favoriterna enligt oddsen Johannes Klaebo och Alexey Poltaranin. Kläbo som aldrig kört 50km på högsta nivå, och som även om han vann 30km skiathlon i början av december visade tendenser att han hade svårt att följa. Jag stället mig frågan om han ens kommer köra denna tävling, då han har större guldchans i samtliga andra lopp. Poltaranin är en utpräglad klassisk åkare, och har som största merit en tredjeplats från 50km klassisk, ifrån samma VM där Cologna tog silvret.
Cologna har även i år visat upp att hans toppfart har förbättrats, och placerats sig bra i flera sprintar. Oavsett hur loppet artar sig ser jag inte hur Cologna inte ska vara med i toppen. Han kan avgöra från start, han kan rycka sista 5km eller avgöra på upploppet. Cologna till 6.00 är ett odds som jag tycker är ordentligt i överkant, jag ser han som favorit i detta lopp.