Långtidsspel på bethard (4,50).
12 februari, 2018
Juve vs Spurs. Juventus asian -0,25 1.95 – Monsieur
13 februari, 2018

Världens bästa fotboll är tillbaka – Marcus Birro

Mitt i all vintersport och OS drar fotbollens Champions League igång igen med åttondelsfinaler.

Ikväll riktas fotbollsvärldens sökljus mot vackra Turin och matchen mellan Juventus- Tottenham. Mer om den matchen längre ner.

På onsdag möter Real Madrid PSG och det kommer bli det ultimata testet för det franska skrytbygget. Jag bodde i Italien när Zlatan gick till PSG från Milan. Det var en turbulent tid.

Det var första gången som den gode Z blev såld, och inte köpt. Han ville stanna i Milan. Men han fick gå. Nu gick det som bekant ganska bra för honom även i Frankrike men det är svårt att vaska fram ett enda gram av själ och hjärta för den superrika och storsatsande klubben.

Däremot är det inte alls svårt att imponeras över vilken fotboll PSG levererat den här säsongen. Det är också imponerade att se med viken oerhörd ödmjuk (ja, faktiskt) följsamhet som alla de stora namnen ( med en viss Neymar i spetsen) underordnat sig den kollektiva ide´som PSG följer till perfektion.

Det är verkligen imponerande att se PSG spela fotboll. Men i Frankrike blir det allt som oftast lite för mycket Globetrotters för min smak. Därför blir testet mot Real Madrid en rejäl och suverän värdemätare.

Zidane står inför som värsta och svåraste kris som coach för detta Real Madrid. Man har underpresterat på ett synnerligen märkligt sätt den här säsongen och när den här typen av världslag spelar så uselt så brukar det nästan alltid bero på missnöje bland spelarna. Real Madrid är för bra för att vara så usla som de varit så här långt in på säsongen. Mot PSG borde man kunna uppbringa all den energi och motivation som krävs. Det blir knappat större i fotbollsvärlden.

Eller blir det?
Redan nästa vecka möts ett ifrågasatt Chelsea och ett pånyttfött Barcelona. Det mötet har ju alla förutsättningar för att bli episkt. Antonio Conte ( en av världens i särklass bästa fotbollstänkare alla kategorier) får klä skott för rätt mycket just nu. Kanske håller han på att snacka sig bort från London och in som Italiens nya förbundskapten?

Men först väntar alltså Barcelona och är det en hjärna i fotbollsvärlden (vid sidan av Marcello Lippi, jag skulle vilja ha hans hjärna som staty i alla mina rum) som kan skaka ett taggat Barcelona så är det Conte.

Men redan ikväll är det alltså Juventus-Tottenham. Alltid lika spännande att se mitt älskade Serie A mäta sig med Premier League. (Förutom när Roma ska möta Manchester United…Okej, inget att snacka om här… Cirkulera….)

Juventus har efter en trög start börjat köra över allt och alla i ligan igen. Förra helgen slog man Sassuolo med 7-0 och i fredags städade man enkelt av Fiorentina borta med 2-0. Allegri är världens mest underskattade coach och det han gjort, förvaltat och utvecklat (efter ovan nämnde Antonio Conte) är hiskeligt vackert att skåda, oavsett vilka lagsympatier man blivit förbannad med…

Det finns svagheter i Juventus. Backlinjen är något stabbig och ett snabbt anfallsspel och ett varierande och smart omställningsspel kan såra detta Juventus. Tottenham är ett lag som åtminstone delvis har haft just den förmågan den här säsongen.

Så ikväll tar vi en paus från curling, skidskytte, konståkning och ishockey och vrider blicken mot världens vackraste sport och en av de viktigaste turneringarna i denna värld.

Efter ett tufft år för italiensk landslagsfotboll hoppas jag innerligen att både Juventus och Roma går långt i CL.

/Marcus Birro