Dagen efter holmgången i Turin – Marcus Birro
14 februari, 2018
Lördagstennis ATP – Monisuer
17 februari, 2018

OS-hockeyn

 

Idag startar hockeytuneringen i OS för herrarna. En turnering som intresset är svalt kring. Här nedan kommer ändå en kort analys av de nationer som jag tror har chansen att vinna guldet.

 

Kanada

Den regerande olympiska mästaren ska försöka försvara sitt guld utan spelare från NHL. Något som kan visa sig bli en tuff uppgift för hockeyns hemland. Nästan hela truppen spelar till vardags i Europa och snittåldern är en av tuneringens högsta, nästan 31 år. Detta beror till stor del på att de kanadensiska spelare som spelar i Europa oftast hamnat där för att de blivit för gamla för NHL. De åker istället till Europa för att tjäna in lite extra pensionspengar. Kanada har inte den skickligaste truppen men de har 20 spelare med den kanadensiska mentaliteten. De är ingen hemlighet att Kanada spelar ett rakt och fysiskt spel. De kanadensarna saknar i talang kompenserar de med tuffhet.

Spelare att hålla koll på: Maxim Lapierre – Är specialist på att krypa in under skinnet på sina motståndare.

USA

USA tillsammans med Kanada drabbas hårdast av NHL-förbudet. Kanada valde att satsa på rutin, USA har valt ungdomlig entusiasm. I USA återfinns fyra spelare från den egna collegeligan. Annars hittar vi några Sverigebekantingar i den amerikanska truppen, spelare som tillexempel Noah Welch och Ryan Gundersson. Det som talar emot USA är att truppen inte är speciellt samspelt och har inte samma bredd som tillexempel Kanada.

Spelare att hålla koll på: Brian Gionta – Med över 1000 matcher i NHL blir han den naturliga ledaren för ungdomarna i USA.

Ryssland

Turneringens stora favorit. Rysslands trupp är överlägsen de andra nationerna sett till skicklighet och talang. Massor med NHL-rutin återfinns i de gamla superstjärnorna Pavel Datsyuk och Ilya Kovalchuk. Ryssland har den bredaste truppen med fyra femmor som kan producera. Truppen är dessutom samspelt och känner varandra väl. Det som kan tala emot Ryssland är deras psyke. Skulle det gå emot dem lite så kan de lätt bli ett gäng individualister som tjurar och skyller på varandra. Då är Ryssland sårbart.

Spelare att hålla koll på: Pavel Datsyuk – En artist som till skillnad från många andra ryssar även är duktig i defensiven.

Sverige

Sverige har precis som Kanada en rutinerad trupp. Rasmus Dahlin drar ner snittåldern ganska rejält annars hade Sverige haft nästan samma som Kanada. Sveriges trupp präglas av spelare som försökt ta en plats i NHL men gett upp och vänt tillbaka till Europa igen. Tre Kronor är kända för sin organisation och med tre duktiga målvakter finns det kapacitet att gå långt. Nyckeln till om Tre Kronor ska gå långt i turneringen är att de rutinerade spelarna så som Joel Lundqvist och Staffan Kronwall kliver fram när det gäller som mest. Vi vill inte återuppleva fiaskot i Salt Lake City eller det tidiga uttåget i Vancouver. Det får inte hända i Pyeongchang.

Spelare att hålla koll på: Rasmus Dahlin – Får supertalagen sitt stora genombrott i OS?

 

Finland

Finland har en historia av att alltid ha duktiga målvakter, OS i Pyeongchang är inget undantag. Från KHL hämtas tre duktiga målvakter. Dessutom så kryddas truppen med två 18 åringar. Backen Miro Heiskanen och forwarden Eeli Tolvanen. Två supertalanger som mycket väl kan få sina stora genombrott i turneringen. Finland har en trupp med mycket rutin från KHL och som kan gå långt i tuneringen om de får allting att stämma.

Spelare att hålla koll på: Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen – Precis som Rasmus Dahlin så är det stora talanger som nu får chansen att presenteras sig på den stora scenen.

Tjeckien

Tjeckien har sedan OS-guldet 1998 endast lyckats ta ett OS-brons, vilket var 2006 i Turin. Tjeckerna längtar efter en stor framgång i landslagsammanhang. Truppen innehåller många spelare från KHL och det finns även nästan 1000 matcher i NHL rutin i form av Martin Erat. Målvakterna Pavel Francouz och Dominik Furch har båda bra statistik från KHL vilket kan ge Tjeckien den trygghet de behöver i defensiven för att kunna driva sin patenterade kontringshockey.

Spelare att hålla koll på: Martin Erat – Med över 500 poäng i NHL är tanken att Erat ska leda Tjeckien offensivt.

Bubblare

Slovakien och Schweiz är nationer som en vanlig dag inte ska kunna konkurera om medaljer i OS. Men i år har det chansen, skillnaden mellan de bra lagen och de lite sämre lagen blir mindre när de bästa spelarna inte deltar. Hockeyturneringen är dessutom en kort turnering där det aldrig går att slappna av. Schweiz har ett väldigt samspelt lag med spelare nästan uteslutande från den inhemska ligan. Något som kan löna sig framförallt tidigt i turneringen när de andra nationerna fortfarande försöker spela ihop sig. Slovakien är ett humörslag som spelar väldigt mycket på känsla. I sina bästa stunder kan de vara väldigt bra samtidigt som de i sina sämsta stunder kan vara väldigt dåliga. Men underskatta dem inte.

Allt annat än ett ryskt OS-guld måste ses som en skräll. Största utmanarna är Sverige och Kanada.

Klicka på bilden för att ta er till 10bet där ni givetvis kan spela på alla matcher under turneringen och även på slutsegrare.

Klicka här för att skapa konto på 10bet och ta del av deras 100% upp till 2000kr bonus!