Tre spel inför kvällens Europa League – MonsieurH
22 februari, 2018
Magisk fotbollshelg. Tre spelanalyser från supermatcherna på söndag – Monsieur
23 februari, 2018

FIASKO!

OS-hockeyn slutade med svenskt fiasko

Tre Kronor fullbordar ännu ett fiasko i en OS-turnering. I de senaste fem OS-turneringarna har Sverige slagits ut i kvartsfinal vid tre tillfällen. Sverige hade inför dagens kvartsfinal inte förlorat mot Tyskland i en mästerskapsmatch på över 25 år. Den sviten är nu bruten efter 4-3 förlusten i dagens kvartsfinal.

Ingen glömmer fiaskot 2002 i Salt Lake City. Slagskottet från mittzon, Tommy Salos märkliga försök till räddning och pucken som studsar in i mål sitter som fastklistrat på näthinnan fortfarande. Dagens förlust går kanske inte att jämföra med fiaskot 2002, men det är fortfarande ett stort misslyckande att åka ut mot Tyskland i en kvartsfinal.

Sverige har haft svårt att få ihop spelet under hela turneringen. Första målet i power play kom i turneringens fjärde match vilket naturligtvis inte är godkänt när man möter motstånd som Norge och Tyskland. Rikard Grönborg har haft svårt att sätta ihop kedjor som levererar och tyvärr så känns det som att hans tilltro till laget har vart lite för hög. Det faktum att han tagit med sig Rasmus Dahlin, en av de största talangerna på många år till Sydkorea för att låta honom sitta på läktaren är väldigt märkligt.

Att inte låta Rasmus Dahlin spela under turneringen har enligt mig varit ett tjänstefel av Rikard Grönborg. Rasmus har unika kvaliteter som ingen annan i Sveriges trupp besitter, att man inte utnyttjar det är direkt fel. Rasmus hade kunnat vara den pusselbiten som behövdes för lösa upp ett annars så krampaktigt och stelt Tre Kronor. Nu fick han aldrig chansen vilket stora delar av hockeyvärlden är väldigt besvikna över.

Tyvärr så blev det väldigt uppenbart under den här turneringen varför så många av de svenska spelarna aldrig lyckats slå sig in i NHL. Det känns som att truppen saknar den här sista lilla viljan för att lyckas, man tar gärna den bekväma vägen istället. Med några få undantag så har Rikard Grönborg samlat ihop de bästa förlorarna och tyvärr så tog de inte chansen att bevisa motsatsen. Istället så vek de ner sig när det gällde som mest.

Nu väntar ett hockey-VM i maj, ett VM som kommer bli otroligt viktigt för Rikard Grönborgs fortsatta karriär som förbundskapten. Ett dåligt resultat i VM och jag tror att Rikard kan få svårt att motivera varför han ska sitta kvar på posten. Detta trots att Tre Kronor vann VM-guld så sent som förra året.