Tillbaka till Chile.(2,55)
23 februari, 2018
AIK, allas antagonist – Av Marcus Birro
26 februari, 2018

Östersund, att göra dröm till verklighet – Av Marcus Birro

Vad har vi här egentligen?

En stad känd för ett påhittat sjöodjur, centrum för en egen flagga och en egen stat, en musikfestival som var en av landets bästa en gång, ett gymnasium för skidåkning, ett snett lutande torg och möjligen en stor teater vid just nämnda torg.

Verkligt inte dåliga grejer för en charmig stad som kurar ihop sig runt en sjö mitt i landet.

Men fotboll?

Fotboll och Östersund är en relativt ny kärlekshistoria.

Ändå är det just Östersund som sätter svensk klubblagsfotboll på världskartan och man gör det inte på grund av en bragd eller ens flera.

Det Östersund åstadkommit handlar inte om bragd. Det handlar om helt andra saker. Östersunds framgång handlar om visioner, drömmar och stenhårt arbete. Det handlar om att få alla i en större organisation att tro på visionen och sedan erbjuda verktyg åt alla iblandade för att nå den visionen. Det handlar om konsekvens, om att härda ut alla grådaskiga dagar när man börjat tvivla på drömmen. Det handlar om att ta flera små steg i samma riktning för nästan utan att man märker det har de där små stegen blivit tusen mil. Man har lämnat något bakom sig och, man har uppnått en del, men man har alltid längre kvar.

Just det där blir Östersunds stora utmaning nu. Att inse att 2-1 borta mot Arsenal och det hedervärda uttåget ur Europa League trots allt var ett svidande nederlag, ett hack på drömmen, en spricka i revan.

Östersund måste komma till insikten om att vägen man har att gå är tusen gånger längre och häftigare än vägen man kommer ifrån.

Jag har suttit ner och talat med Östersunds egocentriske och fascinerande sportchef Daniel Kindberg två gånger. Varje gång har jag upplevt hur jag dragits in i det kraftfält som är hans plan och mål med Östersund. Kindberg står på gränsen till galenskap. Han faller aldrig över men han står på gränsen. Det är just vid den gränsen som det omöjliga blir möjligt. Det är just vid den gränsen som drömmar blir verklighet.

Det är vid den gränsen han tagit den här klubben och arbetat fram ett fotbollslag som tillsammans med Manchester United är det enda lag i världen som slagit Arsenal borta i år.

Och till den att stå vid den gränsen hör att Kindberg int är nöjd med det.

Nöjd är för alla andra. Nöjd är för amatörerna som sjunger sånger i duschen efter 1-1 borta mot Hammarby. Inget att förakta kanske, men heller inget att ens tänka på om man på allvar tror att drömmen aldrig är för står och aldrig för drömlik för att förverkligas.