Final Indian Wells, Federer vs Del Potro
18 mars, 2018
Summering Indian Wells och införanalys Miami Open
20 mars, 2018

ÖFK:s utmaning i att gå från rebell till att bli elit – Av Birro

Det offentliga livet är som en brutalt brun åker full med gammal hästskit.

Det offentliga livet är ett ständigt ösregn i nacken, iskristaller rakt in mellan rocken och tröjan. Alla vill se dig dala. Dramaturgin är uppbyggd så. Allt som varit uppe måste komma ner.

Ständiga minusgrader, ständig kyla, ständig leda.

Plötsligt har man telefonledningar med stora tunga, fula, packade kråkor på. De sjunger inte, de kraxar sitt mörker.

Någonstans djupt inne i dig inser du att det var samma kråkor som bar dig till toppen eller strax intill.

Du fattar att deras vänskap är lika mycket värt som en maffiamedlems inställsamma leende.

Men vad ska du göra? Du har klättrat för länge för att kunna leva utan den där kicken.

Låt oss använda en liknande bild rörande svensk fotboll. Östersunds FK har gjort en hiskeligt mäktig resa. Det är alla överens om. Men väldigt många fans från andra klubbar är också överens om att media gullat med klubben, att andra regler gällt för ÖFK än för andra klubbar.

Det är helt sant. Men det är sant av en anledning. Östersund liknar ingen annan klubb. De har lyckats på helt egna premisser. De har huggit sig en helt egen väg i fotbolls-djungeln. Därför har de förtjänat varenda egensinnigt och varmt rad.

Jag har suttit ner och samtalat med Östersunds ordförande Daniel Kindberg två gånger och det är som att dras rakt in i ett enormt kraftfält. Jag förstår att han lyckats driva en stor bångstyriga människor åt samma håll. Men att lyckas är en sak. Det är också HUR ÖFK lyckats. De har lyckats på sina egna villkor. De har inte bara grottat ner sig i springa hårt och länge. De har inte bara odlat typiskt svenska kvaliteter som fysik och kämpaglöd. De har faktiskt spelat fantastisk fin fotboll. Jag är mer imponerad HUR de lyckats än ATT de lyckats.

Igår förlorad man mot bort Malmö FF med 1-0 och nu kraxar kråkorna sitt mörker. Med viss rätt. Det är många som vill se uppkomlingen krypa tillbaka ner i Storsjön. Jag tror inte ÖFK har några problem med det. Jag VET att Kindberg inte har det.

Östersunds viktigaste match och tid börjar nu, efter uttåget i cupen och inför en säsong där ingen kommer underskatta en enda sekund av dem. Hur ÖFK tar framgången vidare är bra mycket viktigare än att nå framgången. Hur man tar en seger till fler segrar är det verkliga testet.

Jag hoppas att ÖFK på allvar ha en plan för att långsiktigt bli en svensk maktfaktor i svensk fotboll. Jag hoppas att ÖFK kan lära sig leva med tunga förläningar och inte bara den där glada nyfikenheten som så här långt präglat all bevakning av klubben.

Östersund kom som en frisk fläkt och gick nästan på tvärs med naturlagarna genom att bevisa att det inte alltid är de rikaste klubbarna som vinner mest. Samtidigt kan ÖFK själva bli en av de rikaste klubbarna snart, om man lyckas sälja sina nyckelspelare för de pengarna som Kindberg kräver.

Och hur gör man då? Hur reagerar man när man går från att vara den fantastiska uppstickaren, rebellen, punkaren, till att bli en del av eliten, en del av etablissemanget….?

/Marcus Birro