ÖFK:s utmaning i att gå från rebell till att bli elit – Av Birro
19 mars, 2018
Podden accelererar med Erik Niva och Jonas Björkman som senaste gäster
20 mars, 2018

Summering Indian Wells och införanalys Miami Open

2018 års upplaga av Indian Wells är färdigspelat och det är dags att göra en liten kort summering innan vi riktar blickarna till nästa stora turnering som drar igång i veckan (Miami Open). Vi har varit på plats sen drygt två veckor tillbaka och man förstår verkligen varför Indian Wells betraktas som en av dem allra största och bästa eventen på hela året. Extremt välskött, fina arenor, fenomenal hospitality, behaglig miljö och grymt utbud på barer och restauranger. Tennisen som spelas är som alltid av hög kvalité även om årets upplaga likt många andra turneringar senaste året kantades av en hel del skadeavhopp.

Spelmässigt för oss gick det mer än godkänt. Över 70% av spelen satt till fina och höga odds som gav oss en total ROI på lite under 200%. För varje investerad krona fick vi alltså tillbaka närmare dubbla pengen. Inte illa. Lägg därtill att långtidsspelet på Del Potro gav 13 gånger pengarna inför turneringen. Nu gäller det bara att vara ödmjuk och fortsätta gnugga vidare. Alla som rör sig i bettingträsket vet såklart mycket väl om att det kan svänga snabbt och att det är elementärt att bibehålla samma fokus och noggrannhet.

Damsidan hade en hel del uppseendeväckande resultat och flertalet genombrott och även en comeback från Serena Williams. På herrsidan får nog Borna Coric betraktas som det största utropstecknet. En hårsmån från att slå ut Federer i semin och innan dess grymma prestationer under hela turneringen. Han blir att räkna med om han fortsätter så här och står i skrivande stund i 61 ggr degen på att vinna Miami. Stod i det dubbla bara för några dagar sedan. Håller han samma nivå i Miami som han gjort här i Kalifornien sista två veckorna, ja då är dem där 61 gånger pengarna som slutvinnare av Miami Open helt klart något att överväga.  Vad mer då? Jo, att Djokovic rök i förstarundan mot japanen Daniel efter en bedrövlig insats är ju såklart värt att komma ihåg och av den matchen att döma såg det ju sannerligen ut som att det är en lååång väg tillbaka för den gode serben tills han är tillbaka i gammalt gott slag. Gammalt gott slag för honom innebär i stort sett att vara totalt överlägsen och det är det ju såklart långt ifrån säkert att han lyckas uppnå igen. 14 gånger pengarna Djokovic att vinna Miami Open just nu. Är kluven här. Av insatsen här i IW vore det ju direkt idiotiskt att spela honom till det men jag vet inte, det lockar ändå lite. Bara att läsa Djokovic till 14 gånger pengarna i Miami, den turnering han vunnit 6 gånger tidigare, det ser bara så märkligt ut. Någonting mer värt att nämna från årets upplaga av Indian Wells? Jo, vi kan väl avsluta med att åtminstone beröra finalen. Ni som av någon anledning inte såg finalen i söndags borde omedelbart ställa sig i skamvrån med dumstrut på och se matchen i repris. Den hade verkligen allt man kan önska av en idrottstillställning.

 

 

Drygt ett dygn har passerat efter finalen mellan Del Potro och Federer och SATAN vilket spektakel vi fick uppleva och av diverse twitter och andra forum att döma gick underhållningsvärdet genom tv-rutan hela vägen hem till Sverige också. Utöver det faktum att det var en mastersfinal mellan världens två mest populära tennisspelare (Nadal får ursäkta, kanske) fick vi en dramatik och kvalité av ytterst sällsynt slag. Federer vs Nadal i finalen Aus Open 2017, Federer vs Kyrgios i Miami Open förra året. Ungefär den nivån höll den här. Momentumsvängningar i klass med farmen-Kristinas humörsvängningar, hets mot publiken, hets mot domaren, hets och slag mot varandra, makalösa vinnarslag, räddade matchbollar och en sanslös avslutning. Man ska verkligen passa sig för att sväva iväg för mycket såhär tätt inpå en avslutad match men det var nog en bra massa år sedan en Mastersfinal innehöll så här många komponenter av vad man önskar sig av en fulländad tennisbatalj.  Sämre blev det ju inte heller av att Juan Martin Del Potro till slut drog det längtsa strået och plockade hem sin första (!!) masterstitel i karriären och bröt Federers 18 matchers långa vinstrad. Del Potro till 13 gånger pengarna som slutvinnare vi fick inför turneringen är det bara att tacka och ta emot för.

Varför vann han då? Extremt små marginaler såklart. Delpos mentala styrka att hämta sig efter att dels sumpat matchboll i andraset, dels bli breaked till 5-4 i avgörande och utöver det behöva bemöta det faktum att Federer står på andra sidan. Den Federer som knappt förlorat en enda match på 1,5 år och som dessutom hade ett kraftigt stöd av publiken. Den mentala styrkan från argentinaren går inte att underskatta. Som vi var inne på inför finalen, Del Potro är verkligen en av få spelare där ute som inte räds att möta Federer. Han snarare växer av det faktumet och kommer allt som oftast upp i högsta möjliga nivå. Många (läs i stort sett alla) hade fallit ihop både mentalt och spelmässigt. Forehandvinnaren från Del Potro på breakbollen ställning 5-4, herre jösses vad det small till.

Sen måste det bara påpekas, det där gnället från både Federer och Del Potro på publiken som ibland väsnas emellan första och andraserven, det är så ofattbart patetiskt. Blir så jävla löjligt att dem ska bli griniga över att några i publiken jublar eller applåderar av en missad först. Dem där två spelarna, om några, ska sitta väldigt tyst i båten och inte uttala sig ett skvatt om just denna fråga. I stort sett ingen annan spelare i världen som kan mäta sig med den support som dem två allt som oftast får runt om i världen. Att då någon enstaka gång ha folk emot sig som väsnas och bli grinig över det, rent hyckleri. Särskilt då klagomålen endast kommer när dem själva är inne i en sämre period av matchen. Småaktigt.

*****

 

Hur som helst, Miami Open Masters drar igång redan nu i veckan och även om Indian Wells rankas ett snäpp högre i prestige är den här turneringen väldigt högt ansedd av både spelare och fans. Ett par sena avhopp har offentliggjorts utöver de spelare som redan är långtidsskadade. Trots det blir startfältet såklart fyllt av kvalité.  Lottningen har precis kommit och en mer grundlig genomgång och spelanalys kommer lite senare. Såhär direkt på rak arm är Schwartzman till 301, Bautista 101, Querrey 120, Coric 61 och Kyrgios 41 priser som känns höga. Som tidigare nämnts lockas man trots allt elände av Djokovic till 14. Får jag välja någon av dem där? Kyrgios 41, är han frisk och fit? Isåfall är det där ett riktigt ordentligt bra odds. Hans hiphop-aura verkar få honom att skärpa till sig när det vankas turnering i USA och inte minst i Miami. Fruktansvärt bra turnering från hans sida förra året just i Miami och tycker han mognat en del sen dess. Med betoning på en del. En liten del. Men ändå. Men återigen, hans fysiska tillstånd är fortfarande oklart så är nog att föredra att vänta lite grann innan man pumpar in keramik på honom som slutvinnare.

Federer till 2,25 och Del Potro till 4,0 är skyhöga favoriter. Det avstår jag även om jag så skulle ha en skarpladdad hagelbössa nertryckt i halsen. Särskilt Del Potro. Ett fuktigare klimat där bollen flyger i långsammare hastighet komibinerat med väldigt tight matchande för Delpo på sistone, jag tror inte Del Potro tar sig särskilt långt här faktiskt.  Ganska så jobbig lottning dessutom. Federer då? Favorit absolut, men till 2,25 i en turnering han historiskt sett inte haft allt för bra resultat i ( även om han vann ifjol), nej det är för snålt odds. Alldeles för snålt.

Just nu ligger dessa odds endast ute på Kambi ( 888sport, Unibet, Leovegas och Mrgreen). Under dagen eller imorgon kommer det släppas odds även hos dem andra spelbolagen med ”head to head”-spel och kvartsspel och annat smått och gott vi kan hitta spelvärden i. Vi återkommer med det.

Tills dess, på återhörande.

PS: Se till att lyssna på Birros Sportpodcast. Den här veckan gästade Erik Niva. Föregående vecka tenniskungen Jonas Björkman. MÅSTELYSSNING.