Miami Måndag
26 mars, 2018
Brasilien vs Tyskland, revanschdags för brassarna? Kl 20.45
27 mars, 2018

Ett VM har ingenting med kvalspelet att göra – Av Marcus Birro

Jag minns en ögonblicksbild från EM 2012. Jag jobbade på TV4 då och satt tillsammans med den förträfflige Jesper Hussfelt och såg Sveriges premiärmatch mot hemmanationen Ukraina.

Runt om i Ukraina hade klockor under flera år tickat ner till mästerskapet. Nu var det dags. Man såg det i ögonen på de ukrainska spelarna. Man såg beslutsamheten. Man såg glädjen och stoltheten.

Sedan såg man de svenska spelarna. Det enda jag såg där var skräck. Rädsla. Som om man kommit fram och sprungit rakt in i väggen. Som om man redan uppnått den allra högsta drömmen, som om EM var slutet på ett kvalspel och inte en början på miraklet.

Sverige har underpresterat i mästerskap ända sedan 1994. Möjligen får även 2002 och kanske också 2004 godkänt.

Men det är som om vi helgonförklarar kvalspelet. ”Miraklet i Milano” kommer ju inte vara värt en enda droppe vigvatten om Sverige får stryk i tre gruppspelsmatcher i Ryssland.

Vi måste kollektivt som lag komma över skräcken för mästerskapen. Det är mästerskapen som räknas. Kvalspelet är en lerig åker på väg till den stora utmaningen. Ingen minns ett kvalspel när mästerskapet väl börjar.

Det var kollektivet Sverige som tog sig till VM. Men för att endast ett kollektiv ska lyckas i ett mästerskap krävs starkare manskap än det vi såg förlora mot Chile i helgen.

Och det här den gode Ibrahimovic kommer in.

Ska han vara med eller inte? Vill han? Vad menar han när han säger att landslagsledningen ringer honom hela tiden medan ledningen själv säger att ingen ringt?

Kan en superdiva som Zlatan verkligen dra ner ett landslag?

Kommer de övriga spelarna som tog Sverige till VM bli sura om superstjärnan kommer direkt till dukat bord?

Många frågor…
På den sista är det nog rätt enkelt att svara ja.

Jag är övertygad om att många spelare som krigade Sverige till VM innerst inne inte tycker att Zlatan ska glida in på en räkmacka nu när det snart är VM.

Men det tycker jag samtliga inblandade högaktningsfullt bör skita i.

För med ett VM träder nya villkor in. Ingen kommer ta äran över att ha slagit ut Italien ifrån de spelare som gjorde det. Men kvalspelet är historia nu. Ett VM-slutspel har INGENTING med kvalspel att göra.

Därför är jag helt övertygad om att Zlatan givetvis skulle vara en förstärkning OM han nu bestämmer sig för att han vill spela VM.

Men det är också viktigt att Janne Andersson gör det som Hamre´n aldrig vågade, nämligen är förbundskapten också för honom. Det är Janne Andersson som bestämmer om, när och hur. Det är förbundskapten som bestämmer. Punkt slut. Kan den gode Ibra underordna sig den ordningen är han en förstärkning för vilket landslag som helst i världen.