Philadelphia Flyers – Carolina Hurricanes.
5 april, 2018
Kvällens mest givna spel hittas i Rom
5 april, 2018

Tvillingarna Sedin avslutar sina karriärer.

Efter 18 säsonger i NHL och Vancouver Canucks så meddelade bröderna Sedin under måndagen att de lägger skridskorna på hyllan efter den här säsongen. Eftersom att Canucks inte är i närheten av en slutspelsplats så innebär det att bortamatchen mot Edmonton på lördag blir tvillingarnas sista match.

Daniel och Henrik Sedin inledde sina karriärer i Modo hockey, plantskolan som redan producerat legender som Peter Forsberg och Markus Näslund. Det stod tidigt klart att tvillingarna var något extra. Inför draften år 1999 var det hysteri kring tvillingarna från Örnsköldsvik. De skulle utan tvekan gå som nummer ett och två i draften. Problemet var att de var två och ingen ville splittra på dem. Därför startade Vancouver en värvningskarusell för att lyckas knyta till sig båda tvillingarna. Vilket slutade med att Daniel gick som tvåa och Henrik som trea. 18 år senare avslutar de sina karriärer i samma klubb.

Säsongen innan äventyret på andra sidan Atlanten började dominerade tvillingarna Sedin SHL som 19-åringar. Nästan på egen hand tog de Modo till en utklassnings seger i grundserien och hela vägen till en final i slutspelet. Med en poäng i snitt per match både i grundserie och slutspel visade Daniel och Henrik för hockeyvärlden att deras talang var på riktigt.

Nu 18 år senare har båda vunnit poängligan i NHL. Henrik har vunnit Hart Trophy, något bara Peter Forsberg klarat av förutom Henrik. Daniel har vunnit Ted Lindsey award vilket bara Markus Näslund klarat av tidigare. Båda har gjort över 1 000 poäng i NHL och de har både VM och OS – guld på meritlistan. Deras unika band som gör att de hittar öppningar och passningar som ingen annan har gjort livet surt för alla målvakter de senaste 20 åren.

Något som är lätt att glömma är att det är två karriärer som tar slut. Det är nästan omöjligt att se skillnad på dem och de har spelat tillsammans sen de lärde sig att åka skridskor. Det blir väldigt lätt att man ser Henrik och Daniel som en och samma person. Det finns till och med historier när den ena Sedin tvillingen tagit intervjuer åt den andra. Vilket ingen någonsin hade noterat om de inte berättat det själva senare.

Alla fantastiska prestationer i NHL i all ära, men deras största bedrift kanske ändå är när de år 2013 kom hem till Sverige och Stockholm för att spela VM på hemmaplan. Tvillingarna Sedin lyfte ett sargat och nederlagstippat Tre Kronor till ett VM-guld. Vid få tillfällen har två spelare betytt så mycket för ett landslag som Sedinarna gjorde då.

Under hela veckan har medspelare, motspelare tränare och fans överöst tvillingarna med hyllningar. Inte bara för deras prestationer på isen utan också för deras personligheter utanför isen. Daniel och Henrik är två otrolig godhjärtade människor som är perfekta förebilder och ambassadörer för hockeyn och hur spelet ska spelas. Sannolikheten att vi någonsin får uppleva två liknande karriärer är väldigt liten, att ett tvillingpar upprepar det Sedinarna gjort är i stort sett omöjligt.

På lördag avslutas två fantastiska karriärer, det enda som svider lite i mitt Modo hjärta är att Henrik och Daniel inte avslutar sina karriärer på hemmaplan i Modo. Men vem vet, efter en sommar i Övik kanske suget hos världens bästa tvillingar återfinns. Vilket lyft för Modo och hela Hockeysverige det skulle vara.