Tampa Bay – Washington
11 maj, 2018
Allsvenskan!
13 maj, 2018

De kommer hinna dö själva om inte Napoli vinner snart – Av Birro

Nej, det blev inte Napoli i år eller.

Alla älskar att se dem spela med det är Juventus som vinner.

Men låt oss för några minuter rikta den allra vackraste blicken åt staden Neapel och laget Napoli.

”Forza Vesuvius”, stod det på Veronas banderoll när de besökte Neapel. Under en halv säsong funderade Napolifansen hur de skulle hämnas. Och är det något man vet mycket om i Neapel så är det hämnd.

Napolis subtila svar på Veronafansens önskan om ett nytt förödande vulkanutbrott lydde helt enkelt: ”Julia är en hora”.

Alla som läst sin Shakespeare vet att Romeo och Julia utspelas i Verona.

Vissa Veronafans applåderade motvilligt den briljanta passningen.

För att förstå vad fotbollen betyder i Neapel måste man förstå Italien och för att förstå Italien underlättar det om man är en aning störd.

När Italien, i Neapel, skulle möta Argentina i semifinalen 1990 uppmanade Maradona publiken att hålla på Argentina. Han hade dessutom en rimlig anledning till dem att göra det. ”Vad har Italien gjort för er?”, frågade Diego.

När matchen började rulla de italienska fansen ut en banderoll där det stod ”Förlåt Diego. Men vi är trots allt italienare.”

Napoli har under alla de 150 år Italien varit enat behandlats som en efterbliven kusin från landet. Neapel har blivit ett helt lands spottkopp. Med det skrivet ska man dock komma ihåg att många i Neapel slentrianmässigt skyller sina egna och stadens tillkortakommanden på det ”det förbannade rika norr.”

Drömmarna i de fattiga delarna av Neapel stavas egentligen bara på två sätt. Fotboll och brottslighet. Det är de två vägar som verkar solidariska och som verkar stå öppna. Naturligtvis är allt mycket svårare än så. Men det sätt som framgång för laget Napoli enar en hel stad, en hel byggd och miljoner människor från Neapel som bor runt om i hela värden är, törs jag lova, helt unikt i fotbollsvärlden.

”Ni vet inte vad ni missar” klottrade anhöriga på sina dödas gravstenar när Napoli senast vann Serie A. De kommer hinna dö själva om inte Napoli vinner snart…