14 maj, 2018
Fyra matchspel under tisdagens från Rom – ATP Masters
15 maj, 2018

Allegri är en försiktig general i en klubb som älskar sina försiktiga generaler. – Av Birro

Det svider alltid att bli väckt ur en skön dröm och upptäcka att vardagen bakom gardinen är blytungt svart och vit. I min undersköna gulröda dröm dansar en zebra från helvetet. I djupet av mina drömmar haltar en gammal dam fram ur skuggorna, som en bifigur ur en skräckfilm om ett mentalsjukhus. att se Juventus dominera så fullständigt som i går, utan att egentligen briljera, men effektivt utnyttja sina målchanser, är onekligen en skön, om än smärtsam, upplevelse. Juventus är ett av fotbollsvärldens stabilaste byggen. Varje skruv sitter där den ska. Varje medarbetare vet varje morgon exakt vilken skruv hen ska dra åt för att strama åt bygget. Allting är underordnat total kontroll. Särskilt detaljerna är putsade. Varje fönster är nytvättat. Allting strålar, år efter år. Sju segrar i rad är en bedrift som kommer kräva sina kapitel i fotbollens stora bok.

Varje situation är putsad till fulländning. Absolut ingenting lämnas åt slumpen. Det finns ingenting för motståndaren att utnyttja. Varje givet läge är genomarbetat. Jag var i Italien när Allegri blev klar för Juventus och den skitstorm han hamnade i var fruktansvärd att ta del av. Han blev hatad från två håll, dels från laget han lämnade men också från fans till klubben han kom till. Nu är det nästan ingen som minns att den gode Allegri var en mästerlig tränare redan under sin tid i Milan.

Han har transformerats till Juventus. Han har backat in i den svartvita bakgrunden och blivit en del av Italiens största klubb steg för steg. Det är också nästan glömt att ingen egentligen trodde att någon annan skulle kunna överträffa det Antonio Conte gjorde med och i Juventus. Allegri är en försiktig general i en klubb som älskar sina försiktiga generaler. På det sättet var ikonen Conte nästan en slags revolution med sitt vilda utspel och sitt temperament. Juve är en sval dam som älskar de små utspelen, de finaste justeringarna och få tränare i världen är lika bra på att ordna de där gesterna som Allegri.

Det talas ibland om att han är värt en större uppdrag men frågan är vilket uppdrag som är större än att år efter år bevisa att man är Italiens (och därmed en av världens) bästa klubbar. Juventus älskar sina kejsare. Kejsarna älskar sitt Juventus.