Marseille, en unik och speciell klubb i en ännu speciellare stad. – Av Birro Inför kvällens EL-final
16 maj, 2018
8-delsfinaler i Rom ATP Masters Torsdag
17 maj, 2018

Europa League Final där favoritskapet är alldeles för överdrivet – Monsieur

Europa League Final kl 21.05 ONSDAG

Atletico de Madrid vs Marseille. SPEL; Marseille att lyfta bucklan (Vinna titeln) till 3,20!  

Digniteten på Europa League växer för varje år som går och kvällens final är snudd på lika hypad som CL-finalen som stundar lördagen den 26 maj. Dels börjar lagen ta turneringen på mycket störrre allvar redan i tidiga skeden och när vi får en sådan här final som Marseille vs Atletico, i Frankrike, Ja herre jösses, då är det bara att bänka sig.

Halv hemmaplan för Marseille idag alltså då matchen spelas i Lyon. Marseille har inte vunnit en titel på 6 år och inte ens varit nära en europeisk titel på över 20 år. Lita på att det kommer koka på dem franska gatorna ikväll.

Att Atletico ska vara favoriter ikväll, ja det känns både logiskt och korrekt. Men sådär stora favoriter som dem är nu? 1,40!? Lågt, alldeles för lågt. Att jämföra med Real Madrid som ger 1,77 på att lyfta titeln i finalen mot Liverpool. Hävdar att Marseille nog åtminstone MINST har liknande sannolikhet som Liverpool att vinna sin final.

Skadelägena: Rolando och Mitroglou i Marseille. Vitolo och Gimenez i Madrid. Avbräck men inga avbräck som påverkar förhandsanalysen allt för mycket.

Diego Simeone  har sedan han tog över Atletico byggt en segermaskin av sällan skådat slag och en organisation som förmodligen är världens bästa. Cuplag har man dessutom bevisat att man är med sina grymma resultat i både CL och EL under Simeones tid. Detta till trots, 2 raka finalförluster har man och man är säkerligen lite darriga över att man ska behöva uppleva ytterligare en till. Diego Simeone som för övrigt är avstängd ikväll och får följa matchen får läktaren istället för bänken. Råder delade meningar om hur stor betydelse sådant har men klart värt att nämna. 

Utöver titeln spelar Marseille även för en CL-plats till nästa år. I och med krysset senast i ligan ser top3 väldigt svårt att nå i ligan så CL-hoppet till nästa år vilar i kvällens öde.

 

I vintras hade Atletico Madrid en toppform där precis allt synkades till punkt och pricka. Där och då var man nog världens bäst fungerande lag men man har på sista tiden vacklat lite granna i både prestationerna och i resultaten. Att man slog ut Arsenal var såklart bra men sett till matchbilden var med verkligen med nöd och näppe man gick vidare. Imponerade varken i första eller andra mötet.

Marseille har under våren verkligen fått bitarna på plats och det är en ruskig offensiv Rudi Garcia lyckats sätta senaste månaderna med kapten Dimi Payet som huvudkreatör. Inte sett Marseille såhär bra och anfallsglada på över 10-15 år när spelare som Didier Drogba huserade i föreningen.

En final, en match, en kväll. Halv hemmaplansfördel. Jag ser inte riktigt varför Atletico kan vara så ruskigt betrodde i oddspriserna. Marseille har dem offensiva nycklarna att både låsa fast sig och etablera sig på Atleticos planhalva men även den individuella skickligheten för att såga sig igenom Atleticos täta lågt stående försvar. Thauvin och Payet, en av europas hetaste duo lär vara taggade till tänderna.

Jag skulle inte säga att Atletico är mätta, men betydelsen och omfattningen av den här matchen är helt klart större och viktigare för Marseille. Om det så kan ge dem någon enstaka procent extra i fokus och vilja, ja då kan det vara tungan på vågen.

 

Marseille att lyfta bucklan och gå segrande ger 3,20 hos Betfair. Det är ett underdogspris som är alldeles för spetsat för att inte ta vara på.

Dubbelchans (Kryss eller Marseille vid ordinaretid) ger 2,0. Även det ett synnerligen intressant spel. Inte ens mot bottengängen i La Liga brukar Atletico gasa på. En tät tillställning ikväll skulle inte direkt chocka någon och förlängning när Atletico spelar är alltid nära till hands.

Slänger in en peng på Dubbelchans Marseille 2,0 och Marseille att vinna EL 3,2.  Oddsen placerar jag hos Betfair.  

 

Gör som Henke Larsson – Regga ett konto på Betfair och ta del av grymma odds och 1000kronor välkomstbonus!