Fyra matchspel under tisdagens från Rom – ATP Masters
15 maj, 2018
Europa League Final där favoritskapet är alldeles för överdrivet – Monsieur
16 maj, 2018

Marseille, en unik och speciell klubb i en ännu speciellare stad. – Av Birro Inför kvällens EL-final

VM-år, högsommar och final i Europa League.

Under en tid tränade Marseilles Rui Garcia Roma.

Han satt för det mesta brant lutad över sitt anteckningsblock och skrev.

Han kunde sitta en hel halvlek och anteckna. Möjligen överlät han åt sina medarbetare att se matchen ute på planen men uppenbarligen så lärde han sig själv och sitt lag något utifrån de där anteckningarna för när han återvände till Frankrike efter sitt äventyr i Italien hade han enligt egen utsago kompletterat sin fotbollskunnande med det italienska sättet att organisera försvarsspel men också med den italienska fotbollens förmåga att verkligen kräma ur all verklig stolthet ur respektive klubb och landsände.

Detta med att omvandla stolthet för sin stad till faktiskt spel ute på planen.

Marseille är både en väldigt speciell stad, och en speciell klubb.

De flesta har säkert läst ett av de tusentals långa reportage om klubben, staden, hamnen, kriminaliteten, utanförskapet, stoltheten, gemenskapen, de svåra jordmånen där människor växer rakt upp genom asfalten.

Under nittiotalet gick klubben (och därmed också staden) totalt vilse i mutor och korruption (efter att ha besegrat Milan i CL-final 1993) men likt staden slog man genom asfalten och blommade igen.

Den resan man gjort de här dryga tjugo åren är verkligen enastående.

Ofta romantiseras tuffa hamnstäder av trygga, isolerades medelklass-murvlar i Sverige som älskar allting som är lite skitigt, lite ruffigt, lite fattigt. Ibland blir bilden av verkligheten inte sann. Ibland är bilden av städer vackrare än livet i staden. Det har delvis hänt med staden Marseille.

Det är alltid vackrare att skriva eller läsa om fattigdom än att faktiskt leva mitt i den.

 

Men med det skrivet. Att gång på gång resa sig när man har oddsen emot sig. När man som stad bland faktiskt lite perverst älskat att ha de där oddsen emot en, eftersom det kan vara lättare att skylla allt som händer på allt och alla andra än sig själv, så är det ändå storslaget när man samlar ihop sig, tar sig samman och tålmodigt väljer att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.

Marseille har många likheter med Neapel. Det är en balansakt att faktiskt vara ett spottkopp för de rika och försöka göra något åt det. Man sitter fast vad man än gör. Men Marseille har verkligen visat hur man ska vrida sig ur det grepp som omständigheterna älskar att förlama en i.

Känns det inte som att A. Madrid spelar final i någon Europacup så gott som en gång i månaden…?

I CL-gruppspelet slogs man ut av Roma men i EL har man bevisat det som Italien har haft så svårt med, det är viktigt att leverera även i Europa League. Det är helt enastående stort att följa det här laget. Den här beslutsamheten man visar saknar motstycke i modern fotboll. Att hela tiden komma tillbaka, att vinna de viktigaste matcherna när man förlorat de ännu viktigare matcherna strax före (om vi ändå rankar CL lite högre än EL) är faktiskt helt och hållet episkt vackert.

Finalen spelas i Lyon i Frankrike och visst ligger det i korten att Marseille tar detta. Men A. Madrid har ju för vana att vinna en final med jämna mellanrum. Det är onekligen upplagt för fest ikväll.

***

Spela på matchen ikväll hos Bethard.com och unna er deras briljanta välkomstbonus på 200% upp till 1000kronor.

Gör som Zlatan. Anslut dig till Bethard och få nu en insättningsbonus på 200% upp till 1000kr.