Andrea Pirlo, själva definitionen av elegans. – Av Marcus Birro
25 maj, 2018
Tre fina spelvärden i sista Allsvenska omgången innan VM-uppehållet – Monsieur
26 maj, 2018

Spelprognos inför Champions League-finalen. – Monsieur

Nu så, världens mest prestigefyllda fotbollsturnering ska avgöras. Eller, det finns ju iförsig ett VM runt hörnet som flertalet spelare säkerligen hellre skulle vunnit. Vi nöjer oss med att konstatera att kvällens CL-final åtminstone kårar det bästa laget i den bästa fotbollsturneringen i världen. För säga vad man vill om VM, men kvalitativt sätt skiljer det en stor skopa mellan VM och Champions League.  Låt Real Madrid möta Spanien, Låt Manchester City möta England, Låt Bayern Munchen möta Tyskland, Juventus möta Italien, PSG möta Frankrike. Hade blivit idel segrar för klubblagen såklart, och konsigt vore det väl annars sett till att klubblagen tränar och bor ihop dygnet och året runt. Skit samma, Champions League-finalen var det vi skulle skriva om.

Lördag kl 20.45 Avspark  Real Madrid vs Liverpool. SPELA PÅ MATCHEN HOS NYA SPORTSAJTEN ROYRICHIE.COM  

 

I skrivande stund, tidig lördag morgon ligger oddsen som följande: Madrid 2,30 – oavgjort 3,90 – Liverpool 3,05.  Att vinna titeln betalar 1,68 till Real och 2,20 till Liverpool. 

Dem oddsen känns i mitt tycke väldigt korrekt satta vilket nästan enbart vore märkligt om dem inte gjorde det. En såhär pass uppsnackad och hypad match brukar ytterst sällan avvika särskilt mycket i oddsvärderingen. Marknaden har sällan fel när det vankas final i Champions League. Med andra ord är det svårt att hitta några spelvärden, vare sig på 1×2-marknaden, outrightmarknaden eller för den delen över och under-linorna. Övermarknaden är extremt nedsatt i pris för att vara en final då finaler har en tendens att bli ganska så tillknäppta historier. Detta till trots, när så här anfallsglada och anfallsbenägna lag spelar mot varandra och den smått sanslösa offensiva kvalitén som finns i bägge lagen gör ju att man förstår dem så låga priserna på överlinorna till fullo. Över 2,5 mål betalar som mest drygt 1,50.  Även om mycket talar för mål i den här drabbningen är det ändå för lågt för att jag ska röra något pre.

Under 3,5 till 1,75 är ju högt men som sagt, risken/chansen är överhängande att målprotokollen kommer fyllas i frenetiskt ikväll så nej, varken över eller under lockar till dem där priserna.

Matchbilden då?  Hade jag sympatiserat med Real Madrid hade jag verkligen hoppats på att Zizou och hans tränarteam lagt upp en matchplan med lite defensivare och passivare inriktning än vad man brukar göra. Låt Liverpool diktera matchbilden, låt Liverpool föra matchen, låt Liverpool få smaka på sin egen medicin. Lär av grannen Atleticos spelsätt och ”lura” in Liverpool i en falsk trygghet genom att låta Liverpool äga bollinnehavet i vissa perioder av matchen. När Liverpool måste föra matcher mot lågt stående lag är man långt ifrån ett lag i nivå med att spela CL-final. Nu har man haft ”turen” att stöta på lag i CL-slutspelet som passar Liverpools spelsätt som handen i handsken. Högt stående backlinjer med kortpassningsinriktat anfallsspel. Porto, Man City och Roma.  Rena rama guldgruvor för ett aggressivt pressande Liverpool.

När dem mött högkvalitativt motstånd som spelar en annan typ av fotboll med mer defensiv balans och lägre utgångspositioner är det intressant att man har minusstats mot både Chelsea och Manchester United. Två lag som gjort rätt så mediokra säsonger i övrigt, men som sagt, där har Liverpool haft rejäla problem. Jag tar för givet att Real Madrid såklart är medvetna om det här, frågan är bara; BRYR DEM SIG?

Farhågan finns att Real Madrid eventuellt riskerar förlust ikväll mycket på grund av sin självbild. Ett Real Madrid i final, dem ska spela på sitt sätt, oavsett mostånd. Real Madrid är världens största och bästa klubb och dessutom DUBBLA regerande mästare. Det hävdar dem själv och till mångt och mycket stämmer ju det faktiskt in. Deras enorma CL-framgångar på sistone till trots går det ej att komma ifrån att man i vissa fall gått bort sig taktiskt men räddats till stor del utav den enorma indivudella skickligheten som finns i laget ( Läs mestadels C.Ronaldo) och andra tillfälligheter som fallit dem rätt i händerna.

**

Vad fäller avgörandet? Jag tycker allt ligger i Real Madrids händer. Undviker dem att ge Liverpools hypervassa anfallstrio ytor i farliga omställningslägen ska man över 90 minuter få betalt för den kvalitétsskillnad som ändå råder både i mittfält och försvarskampen. Bara det faktum att Henderson och James Milner ikväll kan koras till CL-mästare istället för Luka Modric och Toni Kroos. Ni hör ju själva. Ska dock såklart verkligen sägas att Henderson, Milner och ett gäng till spelare som verkligen peakat under Klopps ledning verkligen gjort sig förtjänta av den här finalplatsen och som sagt, det finns delar i Liverpools spel som sannerligen kan straffa Real Madrid.

Match i matchen?  Salah vs Marcelo. Ja, jösses. Hur ska det sluta. Samma sak här. Zidane borde sätta hundkoppel på Marcelo till en början. Blir han för ivrig framåt den gode Marcelo, ja då kan det bli åka av bakåt istället.

Första målet blir, som alltid iförsig men kanske extra viktigt mellan dem här lagen, extremt viktigt. Med två så ofantligt kontringsstarka lag riskerar det jagande laget att bli straffat både en och två gånger såfort man blottar sig det minsta bakåt och ett både 2-0 och 3-0 underläge kan i sådana fall snabbt vara ett faktum. Ytterligare en faktor till att jag skulle ta det försiktigt om jag vore Zizou och hans maränger.

Skadelägena? Inga nya skador senaste månaden och medans Liverpools elva känns rätt given på förhand är Reals en aning svårare att förutse. Får Benzema förtroendet trots han svaga säsong? Får Lucas oförklarligt nog fortsätta starta viktiga matcher? Har Asensio äntligen gjort tillräckligt för att förtjäna sig en startplats? Isco, Bale? Ja herregud vilka spelare han har att välja på.

Nej, nu får det vara slutsvamlat. Sparka igång det här kalaset nu istället!

RoyRichie är den nya sportjätten som via  bild länken erbjuder en 3000kronors bonus för nya kunder.