Under stjärnhimlen är ditt hjärta en kompass. – Av Marcus Birro
8 juni, 2018
Långtidsspel inför Fotbolls-VM 2018! – Monsieur
11 juni, 2018

Speltankar inför finalen av Franska Öppna!

Årets andra Grand Slam-turnering ska avgöras och med andra ord riktar vi blickarna mot Paris och Roland Garros. Man bör akta sig med att använda superlativ för ofta så om vi skippar att använda ordet ”drömfinal” kan vi istället åtminstone konstatera att vi får se världens två bästa grusspelare göra om titeln under söndagseftermiddagen.

Federer vägrar/vågar inte spela grus, Djokovic har en bra bit kvar till toppformen, Murray är nog slut, Wawrinka en skugga, Del Potro försökte men räckte inte till, Zverev lyckades aldrig komma i slag under turneringen. Kvar av dem som i teorin ska kunna hota Nadal på gruset (med betoning på hota, inte vinna) är då Dominic Thiem, och det råder ingen tvekan om det: är det någon som ska kunna slå Nadal inne på Philipe Chatier-stadion är det österrikaren.

**
Franska Öppna Final: Söndag kl 15.00 . SPELREKOMMENDATION: Över 3,5 set till 1,67 – Royrichie.com

Nadal spelar för att hämta sin smått otroligt elfte titel i Franska Öppna. Det mesta talar såklart för att han kommer göra det och oddsen Nadal 1.19 vs Thiem 4,75 vittnar såklart också om det. Däremot tror jag att Nadal för en gångs skull verkligen kommer få slita för titeln.

Thiem har minst sagt verkligen prickat toppformen lagom till den här turneringen som han förmodligen kommer vinna flertalet gånger i framtiden och som han själv betraktar som sin favoritturnering. Trots sin unga ålder har han innan det här året två raka semifinaler i Franska där han nu alltså tog ytterligare ett steg och nådde finalen efter bitvis bländande spel genom turneringen. Han har ännu tyngre tryck i slagen från baslinjen, han har utvecklat sitt försvar och hans serve är numera en av tourens absolut bästa och mest effektiva.

Nadal å sin sida har med sina mått mätt, vilket i sig är ganska orättvisa mått att använda sig av men ändå, värt att betona: han har stundtals sett lite svajjig periodvis under turneringens igång och har inte alls spelat sig igenom turnering med samma fullständiga övertygelse som förra året. Låter kanske lite komiskt att beskriva Nadals insatser mot Delpo och Schwartzman som svajjiga när slutresultaten renderat i 3-1 och 3-0 men som sagt, vi använder Rafas egna mått här, ingen annans. Man bör kanske undvika för mycket ”om-resonemang” men det vore väldigt intressant att se hur matcherna utspelat sig om Delpo hade fått med sig första settet i semin vilket han förtjänade, eller om regnet inte hade kommit och ”räddat” Rafa i kvarten mot Schwartzman. Ytterst hypotetiskt, jag vet, men intressant, och helt klart en faktor som Thiem och hans team har tagit till sig.

Det faktum att Rafael Nadal faktiskt går att hota behöver i för sig inte Thiem använda andra spelares referenser för, det räcker gott och väl att blicka tillbaka i sin egna backspegel. Thiem är den enda spelare som faktiskt ens vunnit mot Nadal i år på gruset. Han besegrade honom även förra året. Sedan 2017 när Thiem etablerade sig bland tennistoppen har dem mötts sex gånger. Två gånger har Thiem gått som segrare. Utifrån kanske inte det låter som särskilt imponerande, men alltså, Nadal har knappt förlorat ett set senaste två åren på grus. Det är med andra ord fruktansvärt imponerande siffror att Thiem kan ha så förhållandevis jämna siffror versus Nadal.

Vad har Thiem som gör att han kan störa Nadal på grus? 

Flera saker skulle jag säga; Dels har han powern och tyngden i slagen vilket man måste ha för att inte bli uppäten av Nadal. Han tillhör en av få spelare i världen som har aggressiviteten och den offensiva spetsen att en bra dag bomba sönder Nadals försvar men framför allt, han kan matcha Nadal både fysiskt och mentalt och det, det är det inte många som kan på detta jordklot. Om ens någon förutom Thiem.

Thiem kommer inte vika ner sig, varken fysiskt eller mentalt. Vi såg hur Del Potro snudd på sjönk ihop efter att missat chansen att plocka förstaset mot Nadal i semin, han förstod där och då att tåget hade gått och att han aldrig skulle orka vända ett underläge. Det behöver vi inte oroa oss gällande Thiem, han kommer kämpa in i det allra sista och tro på hans chanser.

Tungt klimat med risk för regnskurar sägs det bli i Paris imorgon. Vi känner alla till att Nadal helst spelar i torrt och varmt klimat så ytterligare en faktor som talar för att Thiem åtminstone ska kunna ge Nadal en riktigt fight. Å andra sidan använder sig Thiem nästan lika mycket av topspin i sina slag som Nadal gör, för att inte nämna hans kickservar, så frågan är om det ens gynnar Thiem med en lite regntung väderlek.

Nåja, blev kanske lite väl långrandigt det här.

Sammanfattningsvis: Jag tror och tycker Thiem har verktygen, formen och förutsättningarna för att definitivt lyckas knipa minst ett set i den här finalen och då ska spelet Över 3,5 set till 1,67 vara i hamn. För låt oss vara ärliga, att Nadal förlorar imorgon i raka set, det händer såklart inte. Och gör det det, ja då är det väl bara att lyfta på hatten och så har vi förmodligen fått se en uppvisning i attacktennis vi aldrig tidigare skådat men som sagt, nej, det händer inte.

Rafa har tenderat att då och då kommit in i väldigt passiva stunder under matcherna och gör han det imorgon lär Thiem utnyttja dem omedelbart. Han är sen inte särskilt lättbruten Thiem, det ska man veta. Ruskigt fint servande hittills under turren. Nej, jag tror och hoppas på en kanonmatch och att vi minst får se 4 set mellan dessa två giganter.

Världens två bästa grusspelare börjar tävla om titeln klockan 15.00. Eller mer rättvist kanske såhär; historiens överlägset främste grusspelare tillika en av historiens största idrottsmän ska spela hem sin elfte French Open-titel och möter Dominic Thiem. Kul lär det bli, hur som jävla helst.

Nya STORsatsande RoyRichie erbjuder oss och våra läsare 100% upp till 3000kronor i insättningsbonus. Stort utvud på casino men framför allt Odds och liveodds. Skapa konto via länken eller klicka på bilden.