Ovanlig marknad med fint värde! – Monsieur
15 juni, 2018
Argentina släcker Islandsvulkanen en gång för alla! – Monsieur
16 juni, 2018

Det ekar strategi om Ryssland – Av Marcus Birro

Enligt Radiosporten ska spelarna i Saudiarabien ”straffas” av sitt lands fotbollsförbund efter 0-5 mot Ryssland i premiären.

Jag hoppas att moralisterna som gärna fördömer allt som rör Ryssland med samma intensitet fördömer det uttalandet.

Saudiarabien är ett totalitärt land som förbjuder kvinnor att ens gå på fotboll. Den 24 juni i år blir det tillåtet för kvinnor i Saudiarabien att köra bil. Det har tidigare varit helt förbjudet. Vem slår ett frihetsslag för dem?

Nej, Ryssland är inget föredöme. Men denna fullständiga fixering vid Putin och hans ledarskap är en smula besynnerligt.

Vi som varit med ett tag minns VM 1994 och vad som hände den colombianska försvarsspelaren Andres Escobar. Han gjorde självmål mot USA och mördades av spelkarteller i sitt hemland. Så detta med att ”straffa” fotbollsspelare ekar medeltiden på ett synnerligen vedervärdigt sätt.

Särskilt i ett land som Saudiarabien där man haft för vana att offentligt misshandla och avrätta oliktänkande.

Så det fotbollsmässiga. Ja, Saudi var värdelösa. Men Ryssland var också bra. Det var inga snubbel-mål direkt. De flesta av dem kom som direkta resultat av tekniska och individuellt skickliga finesser från fler av de ryska spelarna. Alla (först och främst Ryssland själva vilket stärker tesen som kommer strax) har försökt nedvärdera Ryssland inför detta VM.

För en man uppfödd på konspirationsteorier så ekar det ju strategi. I lugn och ro har detta Ryssland kunna bygga upp ett relativt slagkraftigt landslag. När hände det senast att en värdnation gick in i en turnering som sämst rankade lag? Det är klart att Ryssland haft en plan med allt detta.

Igår, precis när Robbie Williams gled ut till invigningen, städade jag längst in i garderoben och hittad sen Gazzetta dello Sport från dagen efter Italiens VM-guld 2006. 

Skoningslöst var ordet.