Henkes utmaning
16 juni, 2018
Ikväll festar vi! – Av Marcus Birro
18 juni, 2018

Grästennis mitt i all VM-hysteri. Fyra intressanta spel hittas under lördagen. – Monsiuer

Jo jag vet, det är fortfarande ett par veckor kvar innan Wimbledon drar igång och det råkar dessutom pågå någon slags fotbollscup denna månad, men låt oss iallafall ägna en liten liten tanke och ett getöga på grästurneringarna som spelas i Europa denna gång som startskott på årets grässäsong. Tennis på gräs är synnerligen speciellt och skiljer sig avsevärt från både grus och hardcourt. Helt andra spelartyper premieras av underlaget och matcherna och matchupsen får en helt annan art. Det finns defintivt en viss charm i det även om vi förstår varför man endast spelar grästennis i dryga månaden innan man sedan övergår till hardcourtsäsongen.

Vi börjar med dagens absoluta godbit, VM inräknat, Nick Kyrgios vs Roger Federer. Det vattnas i munnen redan nu och även om det är en turnering av den något mindre digniteten kan jag lova er att båda två är och kommer vara tända till max. Federer vill inte förlora mot denna hetlevrade och osymptatiske ungspoling till namn Kyrgios, och Kyrgios själv, ja han har någon sanslös förmåga att tända till och växla upp så det dånar om det just mot dem stora namnen. Plusstats mot Nadal, jämnt mot Djoko och 1-2 mot Federer (samtliga matcher avgjorts i avgörande tiebreak). Inte många spelare på detta jordklot som har den statistiken att luta sig emot.

Att det är den mentala biten som suttit stopp för Nick Kyrgios från att ännu inte ha vunnit en Masters eller Grand Slam är ju något vi fast kan konstatera. Den spelmässiga biten, ja där är han i stort sett komplett. Och just gräs är ett underlag som egentligen borde passa Kyrgios som allra allra bäst. Hans monstruösa serve, hans flacka grundslag och otroliga variation. Alltså, får han ihop sin skalle, ja då har han ett par Wimbledon-titlar i sig. Det hävdar jag bestämt.

Inte Wimbledon idag utan ATP Stuttgart semifinal.  Kl 16.00. Nick Kyrgios vs Roger Federer. SPEL Tiebreak i matchen – JA till 1,55

Både dessa herrar är som alltid oerhört svårbrutna. Särskilt på gräset. Tror vi kommer få se ytterst få breaks, om än något. Nio set har dem spelat totalt mot varandra. Sju av dessa har gått till tiebreak. Då ska man betona att dem matcherna spelats på hardcourts. Gräs är som bekant ännu svårbrutnare. Jag tror vi kommer få se en ruskigt tight match här och mycket talar för att det ännu en gång går till tre set. Oavsett vilket, något av dem två första setten bör sluta i tiebreak. Tiebreak i matchen – JA till 1,55. Taget.

***

ATP 500 Halle kval kl 15.00 – Gilles Simon vs Denis Istomin. SPEL Istomin till 2,50 (!)  

Ska absolut inte skilja såhär mycket i odds. Istomin såg bra ut i Stuttgart tidigare i veckan och Gilles Simon är ingen spelare som längre är att räkna med på gräset till den mån att han ska stå såhär stor favorit i dagens möte. 2,50 på Istomin är för högt. Värde.

***

ATP 250 Hertogenbosch SEMIFINALER kl 15.00 och framåt

Bernard Tomic vs Richard Gasquet. SPEL Tomic 2,60 

Dagens bästa spel? Ja, det kan det mycket väl vara. Tomic har verkligen växlat upp under inledningen på gräset och sett formidabel ut och han är som klippt och skuren för det underlaget. Gasquet är bra och vann i två tiebreaks igår mot Tsitsi, men idag kan han få det jobbigt. Känns som en helt öppen match det här. 2,60 på Tomic att vinna, ett gäng punkter för högt i min bok. Trycker in en tyngre insats här.

***

Jeremy Chardy vs Matthew Ebden. SPEL Chardy till 1,77 

Gillat det jag sett från Chardy den sista tiden. Dels i Franska men också såklart hans segertåg på gräset han inlett den här månaden med. Båda två är duktiga på gräset men jag anser Chardy vara snäppet vassare och dessutom vara den spelare som sett snäppet bättre ut. Jag spelar Chardy till 1,77.