Grästennis mitt i all VM-hysteri. Fyra intressanta spel hittas under lördagen. – Monsiuer
16 juni, 2018
Spelvärden under VM-torsdagen och en smygtitt in på midsommarafton – Monsieur
21 juni, 2018

Ikväll festar vi! – Av Marcus Birro

Kan man tråka ihjäl sin motståndare? Fråga Grekland årgång 2004.

Eller rättare… Fråga alla Greklands motståndare under EM 2004…

Alla visste exakt vilka styrkor och vilka svagheter det laget hade, det tog två minuter att läsa Grekland men ingen kunde förstå vad de just läst.

Grekland var ett facit på ett tal ingen hade sett förut.

Grekland vann EM för att man hade en plan och till punkt och pricka valde att stenhårt arbeta tillsammans för att följa den planen. Det fanns ingen garanti för något alls. Men det fanns en plan, en dröm och ett lag fullt av soldater som bestämt sig för att förverkliga den drömmen.

Alla visste att Sverige haft problem med målskyttet så när Marcus Berg missar ett brutalt friläge är det som om man ser tiotusen demoner rusa rakt in i skallen på honom. Han blir sig inte lik under resten av matchen. Sverige bygger sin solida grund bakifrån. Det ett ruggit ramstarkt försvar de byggt under Janne Andersson. Sydkorea skapar en enda målchans under hela matchen och den kommer med två minuter kvar av övertiden. Det är fortfarande anfallsspelet som hackar. Men det spelar ju ingen roll när världens mest osmidiga försvarsspelare är svensk.

Jag är uppväxt med världens vackraste försvarsspelare. Paolo Maldini och Alessandro Nesta är ju stilikoner och stilbildare för hur man ska se ut och bete sig, både på och vid sidan av fotbollsplanen.

Av egen erfarenhet vet jag att Granqvist  för sig som en gentleman vid sidan av planen. På planen ser han ut som en reumatiker. Värre ändå. Han ser ut som en reumatiker på väg hem från den lokala syltan efter en blöt kväll. När han ramlar ser det ut som när man välter ett lok…

Men herregud vilket hjärta han har den gubben. Herregud vilken ikon för just det här landslaget han är. Och herregud vilken enastående bra försvarsspelare han är.

Och den där straffen. Hur iskall man vara? Han ser ut som om lirar med sina barn på en grusslätt någonstans…

Ikväll skiter vi i Tyskland och i Mexico. Vi skiter i att det såg stabbigt och uddlöst ut. Vi skiter i allting annat. Vi fäster bara Granens segervrål framför våra ögon och älskar att Sverige fått absolut bästa start i detta VM.

Nu kör vi.