Två grässpel från Queens och Halle – Monsieur
21 juni, 2018
Janne och Granens försvarsblock håller nere siffrorna? Och Mexiko, Högt pris! – Monsieur
22 juni, 2018

Ge oss en midsommar att minnas. – Av Marcus Birro

Regnet som spik över träden.

Regnet som en frisk fläkt från en höst som just anlänt till arenan och kliver ur spelarbussen. I helgen vänder det nämligen. Det blir mörkare igen. Först långsamt och nästan omärkligt. Sedan allt snabbare tills vi sitter fast i mörkrets skruvstäd ett halvår till…

Den fina gamle skalden Charles Bukowski brukade alltid vara nykter på nyårsafton. Han kallade kvällen “amatörernas afton.” Midsommar får mig att både älska och frukta det här landet. Naturen, ljuset, det daggvåta gräset, den något krampaktiga gemenskapen, den märkliga formen av saknad och sorg som alltid ryms i midsommarnatten, de tysta timmarna nere vid Åsa Sjö under några kaotiska somrar på nittiotalet, fyllorna, återställarna, kvinnorna som kom och gick, vännerna som försvann eller om det var jag som gjorde det, allt det där bitterljuva är för mig Sverige.

Samtidigt…Denna monumentala längtan efter att supa sig till apstadiet. Varför envisas så många att vägra vilja vara med när Sverige är som vackrast?

På lördag kommer många av er ligga bakfulla. Exakt när det här märkliga gamla landet med dess dova skogar, dess tysta sjöar, dess smala vägar rakt ut och rakt in i den vilda världen, detta land som dyget runt arbetar så hårt för att glömma sitt vemod, som står ängsligt i fören och alltid vill ligga främst, detta anrika, gamla land möter då regerande världsmästarna Tyskland och det muttras om att det är ett stökigt läge att möta Tyskland men att möta Tyskland är alltid stökigt, men just nu är det även helt rätt tid att möta dem, helt enkelt av den enkla anledningen att de inte är särskilt bra i år.

Jag har aldrig förstått det där att ett land eller lag hyllas som favoriter för att de vann FÖRRA GÅNGEN. Det är extremt svårt att lyckas två VM i rad. Fyra år är en lång tid, både för Tyskland och för alla nationer som utmanar dem.

Jag tror Sverige tar minst en poäng mot Tyskland och jag tror de gör det en midsommardag som därmed kommer gå till historien.

I en midsommarnatt för länge sedan satt jag i en liten stuga med människor som gjorde vad de kunde för att älska mig och såg Sverige spela på en liten, tjock och dum svartvit teve som hoppade hela tiden. Midsommarnatten fylldes av glädjeskrik från sommarstugorna runt omkring, och nere vid sjön skrek en sothönsen i basse i gryningen och jag grät då också, fast jag var så ung, det var 1994 och jag trodde jag visste allt om livet men jag visste ingenting då. Ungdomen är bortkastad på de unga. Skulle man kunna njuta av sin ungdom medan man är ung skulle ingen orka överleva till 40.

Okej. Här är vi. Vi har ett stabbigt, lite stelt och inte särskilt sexigt landslag. Men vi HAR ett landslag. Vi har ett kollektiv som byggt löpvägar mellan sina blödande hjärtan och den kärleken kan ta det här landslaget hur långt som helst.