Två av världens bästa grässpelare gör upp i Queens. – Monsieur
23 juni, 2018
Fotboll handlar nästan uteslutande om lidande, ändå står vi där i våra tröjor. – Av Marcus Birro
24 juni, 2018

Tyskland står vid randen till ett mörkt och stormigt hav. Nu kör vi! – Av Birro

Vi körde igenom Tyskland varje sommar. I vår gula Golf.

Ibland kom vi från Danmark, Rådby/Puttgarden, ibland med Kiel-färjan från Göteborg. Vi rullar ut ur på de där eviga motorvägarna och tutade varje gång vi såg en svensk bil. Ibland tutade de tillbaka.

Jag satt i baksätet med min bror och såg landskapet oändligt långsamt (tiden är mer elastisk när man är barn) förändras utanför bilfönstret.

På kvällen ställdes familjen inför ett val. Skulle vi göra ”non-stop” (ett magiskt i våra öron) eller skulle vi stanna på ett tyskt motell och sova där.

Non-stop var ett äventyr. Ibland somnade jag i bilen, ibland satt jag vaken och såg gryningen komma med eviga spindelben av ljus över Alperna som plötsligt bara stod där, stumma, stolta, saliga.

Men det var också skönt att få krypa ner i en mjuk säng med rena lakan och sova några timmar. Jag minns de där tidiga morgnarna vid frukosten Lyxen med elegant rostade mackor, de där små brukarna av marmelad, smöret, det varma kaffet, yoghurten med spännande namn och smaker. Och så pappas rastlösa glädje att vilja komma hem till Italien så fort som möjligt.

Tyskland har alltid haft sitt ansikte bortvänd från mig.

Det är som Sverige fast vridet ett varv till.

Klockan 20 möter Sverige de regerande världsmästarna i fotboll och ser vi de senaste VM-turneringarna är det väldigt bra att möta just de regerande världsmästarna. Italien gjorde totalt fiasko i Sydafrika 2010 och kom sist i VM:s lättaste grupp. Spanien gjorde inga många glada som regerande världsmästare 2014. Det händer mycket under fyra år. Både hos de regerande mästarna och hos utmanarna.

Så här långt i VM har det visat sig att det går att vinna genom att vara ett stolt, starkt och suveränt  lagbygge. Schweiz slog Serbien och tog poäng av Brasilien som två exempel på matcher där inte den tekniska förmågan blev avgörande.

Jag står fast vid det. Ska man möta Tyskland, ska man möt Tyskland exakt just nu. Sverige har synnerligen goda chanser att vinna den här matchen. Det vore faktiskt ett något mindre mirakel än vad rubrikmakarna på kvällstidningarna drömmer om.  Det här svenska landslaget är byggt och skapat för matcher mot stora nationer. Det här landslaget är skapat för att möta stora nationer med stukat självförtroende som genom att långsamt förflytta boll i sidled upprätthåller ett skenbart men bedrägligt övertag i matchen. Sedan slår man till, utnyttjar sina målchanser och underordnar sig kollektivet, laget, och säkrar bakåt. Det är så man vinner matcher i den moderna fotbollen.

Tyskland står vid randen till ett mörkt och stormigt hav. Sverige siktar stranden på andra sidan. Nu kör vi.