Senegal – Colombia
28 juni, 2018
Vi är Sverige. Vi drömmer den här drömmen tillsammans. – Av Birro
3 juli, 2018

Spelgenomgång åttondelsfinaler – Monsieur

Två åttondelar har förvisso redan spelats men tänkte att vi snabbt går igenom dem resterande och ser ifall vi kan finna något värde. I övrigt värt att konstatera att den tidigare av mig hyllade Jorge Sampaoli i stort sett på egen hand skickade ut Argentina ur den här turneringen. Börjar nästan tro att något var i görningen där. För en hel fotbollsvärld är det fullkomligt obegripligt hur en Aguero, Dybala eller Higauin knappt får spelminuter under hela världsmästerskapet. Lägg därtill den kanske i mitt tycke vassaste avslutaren i hela världen, Icardi, Ja han fick inte ens åka med. Ryktas till höger och vänster om osämja i truppen och olika grupperingar i laget som inte kom överens och en tränare som inte hade kontroll över spelarna. Det dröjer nog innan vi får svart på vitt vad problemet var, men Argentinarna kommer aldrig komma ifrån vilket praktfiasko det här ändå blev.

Extra tråkigt då vi trodde hårt på Argentina inför. En av argumenten var just Coach Sampaoli som gjort det oerhört bra i stort sett överallt han tränat, inte minst i Chiles landslag eller senast i Sevilla. Nu när den argentinska tröjan åkte på, ja vem vet, blev pressen för stor? Hur som helst var det en felanalys av guds nåde. Ju mer man tänker på det undrar man verkligen vad i hela friden som pågick i Sampaolis huvud i den här turneringen. Sorgligt, vilket slöseri av resurser.

Kvällsmatchen igår landade i Uruguayansk seger men med ett pris som såg ut att vara Edison Cavanis fortsatta spel i den här turneringen. Är så fallet ser jag det som oerhört svårt för Uruguay att ta sig ytterligare ett steg i den här turneringen. Hela Uruguays fenomeala försvarsspel inleds alltid av Cavanis presspel. Cavani, som inte bara är en formidabel avslutare är också nog kanske världens främste defensiva anfallsspelare. Tungt tapp, minst sagt. Annars grymt imponerad av Uruguay som alltid presterar i stora mästerskap.

Frankrike? Jo, dem gjorde helt klart sin bästa match i turneringen. Mbappe presenterade sig för den stora massan med dunder och brak men frågan jag ställer mig är hur bra dem egentligen var? Var det Argentina som bjöd in dem eller var det Frankrike som briljerade? Jag lutar åt de förstnämnda, men vi får se längre in i turneringen. Som jag varit inne på tidigare besitter Frankrike kanske den bästa truppen i hela turneringen tillsammans med Brassarna, men jag förmår inte att se att man vinner det här mästerskapet med tränare Didider Deschamps på bänken. Tycker inte Franrkike har visat att man kan såga sig igenom välkomponerade försvar. Omställningsspelet däremot, ja det var bländande igår.

***
ODDSEN PÅ ATT AVANCERA TILL KVARTSFINAL: 

Spanien 1,22 vs Ryssland 4,0  – Känns som korrekta odds. 1,55 på rak seger spanien Fulltid är kanske aningen lågt. I slutspelfaser ska vi komma ihåg att matchbilderna blir annorlunda. Vid likaläge i minut 60 börjar lag mer tänka på att riskminimera än att forcera framåt. Att Spanien dock är favoriter, ja det är så klart gjutet i sten. Stora favoriter. Ryssarna svårberäkneliga än så länge och har hemmaplansfördelen som i väldigt många stora mästerskap visat sig bära frukt.

Kroatien 1,32 vs Danmark 3,25 – Kroatien tillsammans med Sverige det lag som imponerat mest? Typ så. Drygt 1,90 på fulltidseger för Kroaterna, det kittlar. Det enda som talar emot Kroaterna här är att Danmark är ruskigt svårslagna. Åge Hareide på bänken är en slug kille, eller gubbe. Ska man hitta något orosmoment hos Kroaterna har dem åtta spelare som riskerar avstängning i en eventuell kvart. Fruktansvärt spännande match blir det hur som helst. Vill luta åt Kroaterna men vågar inte riktigt avfärda danskarna här. Avstår och avnjuter matchen istället. Långtidsspel har vi på båda.

Brasilien 1,17 vs Mexiko 4,70 – Luktar det inte skrällchans här? Ja, Mexiko var usla mot Sverige men i en väldigt speciell typ av matchbild. Nu blir det en mer matchbild som liknar deras första match mot Tyskland och ja, där såg vi alla vilken kompetens som fanns hos Mexxarna. Brassarna med sitt overkligt skickliga lag är såklart favoriter, men låt säga att Mexxarna håller oavgjort här en bit in i andra, då kommer Brasilien att skaka. Går nog inte som svensk att ens försöka föreställa sig pressen som ligger på det Brasilianska landslaget efter fiaskot i VM 14. Brasilien har inte imponerat än i turneringen. 4,70 på Mexiko är högt. Att jämföra till exempel med Japan vs Belgien. Nog fan har Mexiko större chans än Japan att ta sig vidare? Ja, defintivt. Trots det, jämnbördiga odds. x2 fulltid här kanske? 2,80 får vi på det. 

Belgien 1,16 vs Japan 4,80 – Här ska det inte vara något snack. Belgien är alltjämt min stora favorit till titeln och här bör det kunna rassla in några bollar. Japan är slutspelet absolut svagaste lag. Både på pappret och i realiteten.

Sverige 1,95 vs Schweiz 1,90 – MOMENTUM! Google på det ordet och du får en bild på Janne Andersson som knyter näven. Alla som någon gång idrottat, vare sig det är på hög eller låg nivå vet innebörden av ordet momentum. Det är oerhört svårt att ta sig in i ett momentum, särskilt i lagidrott, men när man väl lyckas ta sig dit, då känner man sig ostoppbar, och i det flesta fall också är ostoppbar. Vare sig det är uteblivna straffar, stora missar, sena insläppta mål – det spelar lixom ingen roll. Man bara öser på och ser till att vinna. Sverige har inget att förlora här, har en jävla stormvind till sin favör i seglet och möter ett försvarsmässigt decimerat, om än skickligt, Schweiz. Jag ser värde på Sverige här till nästan dubbla pengen. Schweiz har inte imponerat hittills, bortsett från andra halvlek mot Brassarna. Sverige, ja dem spelar i trans. Får lite Leciestervibbar av Jannes gäng här. Var ska det här sluta?

England 1,48 vs Colombia 2,55 – Ska England vara såhär stora favoriter? Inte en chans enligt mig. Marknaden går som så ofta bort sig på engelsmännen då så många hyser sympatier för England och väljer således att spela på dem. Colombia har en ruggig högstanivå och för mig är det fullkomligt ofattbart hur Southgate mer eller mindre valde att förlora mot Belgien för att hamna på den här lottningshalvan istället. En ruskig press har nu därför hamnat på Southgates lag och att då ställas mot detta sprudlande Colombia, otäckt. Colombia att avancera till 2,55 – Det tycker jag är för högt. Taget. 

***

Nu är det dags för undertecknad med sällskap att slänga ihop resväskan och bege sig till St Petersburg. Hämta hem guldet nu Jan!

***

 

Gör som Henke Larsson – Regga ett konto på Betfair och ta del av grymma odds och 1000kronor välkomstbonus!