Sverige! Jag vet att drömmen är sann! – Av Birro
3 juli, 2018
Wimbledon i skuggan av fotbolls-VM, tyvärr – Monsieur
6 juli, 2018

VM: Spelrekommendationer kvartsfinaler FREDAG – Monsieur

Åtta lag kvar i det här spektaklet och att Sverige skulle vara en av dessa åtta, ja det var det inte särskilt många som såg det som ett tänkbart scenario för ett tag sen. Nu står vi här, dagen innan kvartsfinalerna drar igång och visst fan känns det som att den här sagan som mister Janne Andersson skrivit ihop inte tar slut ännu? Ostoppbar känns han nu, den gode Jan.

I samma veva som Granen borrade upp straffet i krysset mot Mexiko och gav oss en 2-0 ledning slängde sig undertecknad precis som x antal tusen andra svenskar sig över datorerna och ordnade transport och biljetter till Sankt Petersburg för den åttondelsfinal som gick av stapeln för några dagar sen. Har hunnit med ett större antal besök på stora idrottsevent, mästerskap och matcher under mina dagar på det här klotet men det där var något sanslöst utöver det vanliga. Euforin bland dem tillresta var total och den stämningen som huserade, särskilt timmarna inför på en obskyr afterski-liknande pub, det var nog fanimej bland det värre. Kändes som dem där träbänkarna skulle rasa ihop i vilken sekund som helst av det trycket som var där inne. Googla ”Alpenhaus St Petersburg” så förstår ni.

Anledningen stavas tydligast och mest korrekt Janne Andersson. Han är i skrivande stund nog den mest populäre tränaren i hela fotbollsvärlden och det han lyckats skapa och åstadkomma med detta skrynkliga, sargade och utdömda spelarmaterial, ja det har jag svårt att se att någon annan mänsklig varelse på denna jord skulle lyckas med. Att små länder tar sig till kvartsfinal i ett VM på ett skrällartat sätt har vi sett massvis av gånger förr men då sker det ofta med minsta möjliga marginal och utan att man rubbar stormakter på avlösande band på vägen dit. Det särskiljer Sveriges bedrift. Dels sättet som vi har gått vidare på (finns det något lag som förtjänar sin kvartsfinalbiljett mer än Sverige sett till spelet såhär långt – ärligt talat? ), men också det faktum av vilka nationer som det svenska landslaget fällt på vägen.  Nej, det är verkligen bara att sula av sig hatten.

Bara det faktum att Pontus Jansson, petad trots en formidabel insats i första matchen, efter matchen drar igång en ramsa om sin tränare – det säger väldigt mycket om den harmonin som råder i det här laget. Nej, hur man än vrider och vänder på det här – förmodligen får vi inte en bättre chans att nå en VM-final under detta århundrande som nästkommande vecka. Når vi dit? Kanske, kanske inte. En sak är dock säker – med Janne Andersson vid rodret har vi ”tamejfan iallfall chansen” som han själv uttryckte det.

Nåja, Vi börjar med att njuta av en fotbollsfredag av yppersta världsklass. Uruguay vs Frankrike följt av Brasilien vs Belgien. Släng mig under bussen vilka sanslösa tillställningar.

Fredag kl 16.00 Uruguay (2,75 att gå vidare) vs Frankrike (1,42 att gå vidare): AVSTÅR

Edison Cavani verkar vara out och det är såklart ett fruktansvärt stort avbräck. Har varit inne på det tidigare men det tåls att upprepas den ofantliga betydelsen Cavani har för sitt lag, inte bara i det offensiva. Det är Cavani som inleder presspelet och är högst delaktig i det defensivt kompakta lag man byggt framgång med i flera år nu. Oddsen känns därför i nuläget korrekt satta.

Frankrike att vinna under fulltid betalar drygt 2,10 gånger pengarna, lockar lite men avstår pre. Sett till prestationen mot Argentina gick man ju omedelbart upp som en av dem stora favoriterna till titeln men jag är nog av analysen att Argentina bjöd in Frankrike att briljera snarare än att man höjde sig eget spel särskilt mycket. Mot ett väldigt kompakt Uruguay kommer man få det svårare att komma till målchanser och jag håller med Över/under-marknaden som tror hårt på att vi får en målsnål historia här.

Under 2,5 mål ger inte mer än 1,45 och känns därför inte spelvärt. Finns trots allt såpass stor individuell kvalité på planen att man ej kan räkna ut målproduktion. Avstår även här.

****

Fredag kl 20.00 Brasilien (1,54 att gå vidare) vs Belgien (2,40 att gå vidare). SPEL ÖVER 2,5 mål till 1,95.

Turneringens hittills mest kvalitativa match? På förhand känns det åtminstone så. Yttersta världsklass på varenda position i bägge lagen och även om jag har Belgien som slutvinnare av det här världsmästerskapet köper jag att Brasilien ska ha favoritskapet. Här väljer jag att placera mina slantar på övermarknaden där jag tycker marknaden är lite för generös på överlinan.

Ja, jag vet. Utslagsrond i ett VM riskerar alltid att bli tighta tillställningar då lagen helt enkelt har för mycket att förlora och man prioriterar att riskminimera. Däremot, i den här matchupen finns det sådan oerhörd offensiv spets i bägge lagen att jag har svårt att se hur något av lagen ska gå mållösa. Inte nog med att lagen är väldigt skicliga på att såga sig igenom lag som ställer sig lägre är man dessutom nog turneringens två kontringsstarkaste lag (Mpabbe har möjligt någon invändning mot det). Ett hyfsat tidigt mål för något av lagen ser jag framför mig en matchbild där det kommer öppna upp sig rejält, och dessa lag med ytor att operera på – ja det fullkomligt vrålar mål över det scenariot.

Belgien var snudd på ute ur den här turneringen efter 0-2 mot Japan en bit in i andra halvlek men ett par rockader av Förbundskapten Martinez gav Belgien ett lugn och en metod att vända på den där tillställningen och det måste spruta av energi i laget nu. Brassarna, ja dem börjar puttra igång ordentligt nu och för dem finns det såklart ingenting annat än guld i sikte.

Snudd på dubbla pengen för över 2,5 mål – det måste tas. Över 2,5 mål till 1,95 hos Betfair – taget. 

***

Återkommer med inlägg om lördagens semifinaler där jag tycker mig ha hittat spelvärden i båda matcherna.

Gör som Henke Larsson – Regga ett konto på Betfair och ta del av grymma odds och 1000kronor välkomstbonus!