Ett litet land med ett stort hjärta. – Av Marcus Birro
12 juli, 2018
VM är över. – Av Marcus Birro
16 juli, 2018

Semifinaler i tennisens mest anrika turnering, Wimbledon 2018! – Monsieur

Nu råkar ju VM i fotboll stjäla det mesta av fokuset och därför hamnar Roger Federers snöpliga uttåg i kvarten igår kanske lite i skymundan i media, men satan vilken DUNDERSKRÄLLvi fick se igår. Federer hade 2-0 i set och matchbollar därtill och spelade lika briljant han gjort under hela turneringen men lyckades tappa matchen och till slut förlora med 13-15 i avgörande set. Och utöver det fick vi kanske bevittna den bästa tennismatchen som spelats på över ett år. Juan Martin Del Potro vs Rafa Nadal på centercourten igår, det var av den allra yttersta världsklassen det. Rakt igenom makalös tillställning. Nadal drog längsta strået och med Isner vs Anderson i den andra semin känns det ju såklart som att semifinalen mellan Djokovic vs Nadal mycket väl blir titelavgörande.

Oddsen i båda semifinalerna signalerar om att vi har dem två mest ovissa semifinalerna i Grand Slam-sammanhang på evigheter. I stort sett exakt jämnbördiga odds i bägge matcherna. Är det korrekt satta? Mnja, jag hade nog plitat ner Djokovic som favorit i matchen mot Nadal om jag rattade oddssättningen. Således finner jag värde på den pånyttfödde serben.

Fredag kl 16.00 Wimbledon Centercourt

Novak Djokovic vs Rafael Nadal. SPEL Novak Djokovic 1,95  

Visst hade man velat se vinnaren här ställas mot Federer i finalen? Jo tack. Nu blir det inte så men inte ska man klaga allt för mycket över det. Den här matchens dignitet och underhållning räcker gott och väl. Ser ofantligt mycket fram emot den här drabbningen och det blir Djokovic riktigt stora test nu, är han tillbaka på allvar igen eller kryper den mentala låsningen fram igen nu när det gäller som mest? Jag tror stenhårt på det förstnämnda. 

Efter en fullkomligt bedrövlig säsongsstart spelade Djoko upp sig en aning under gruset och såg stundtals ut att vara på god väg tillbaka. Trots detta vacklade han mentalt och han såg inte riktigt ut att ha varken självförtroendet eller fysiken i ordning när det hettade till som mest.

Sedan kom vi in i grässäsongen och det har känts som att vi spolat tillbaka tiden ett par år, för SOM han har hittat formen de senaste veckorna. I Queens var han formidabel veckan igenom men förlorade i en ruskigt tight final mot en av förhandsfavoriterna till Wimbledon, Marin Cilic. Väl i Wimbledon har han fortsatt den fina formen och han har sett sådär otäck ut igen. Bollen hamnar precis där han vill ha den, hans grundslag har ett extremt djup, serven är giftig och han känns sådär omöjlig igen att tränga igenom. Lägg därtill att det lyser av hunger och revansch i ögonen på honom. Det är kanske ingen hemlighet att undertecknad hyser sympatier för Federer och mellan 2013-2016 var det direkt plågsamt att se den gode Roger ställas mot denna omöjlige Novak. Har runnit mycket vatten under broarna sedan dess, men jag tycker mig se lite av den versionens Novak igen. Elller mycket, rättare sagt.

Inbördes möten säger 26-25 till Djokovic. RYSLIGT jämnt alltså. Nadal har vunnit dem två senaste, dock på grus och under en period där Djoko varit fullständigt under isen. Innan dess har Djokovic en fullständig utklassning i typ 12 vinster på senaste 13 med ytterst få setförluster. Samma gäller här, Rafa var där och då inte alls i samma kaliber han är idag, medans Djoko där och då dominerade den här sporten likt knappt någon annan gjort innan.

Nya förutsättningar här alltså. Varför väljer jag Djokos sida här och tror så mycket på honom? 

Jo, dels är Nadal som jag varit inne på tidigare inte alls någon grässpelare. Hans toppspinn biter inte på gräset och han har svårare att diktera duellerna likt han kan på andra underlag. Gårdagens seger mot Delpo var en fenomenal insats av Rafa men där han fick matchen på ett sätt som gynnade honom till fullo även om Delpo definitivt fick sina chanser. Men Rafas försvar var för dagen starkare än Delpos offensiv vilket fällde avgörandet.

I matchupen mellan Djoko vs Rafa kommer inte Nadal kunna ha samma matchplan. I det allra flesta fall när Nadal spelar mot högerhänta spelare får Nadal ofta stort övertag i krossduellerna när han matar sin forehand mot motståndarens backhandsida. Mot Djoko, då är det lönlöst. Djokovic backhandcross i nuvarande form kommer inte vika sig mot Nadal.

En aningen mer utvilad och formstark Djoko med en för stunden vassare serve och på ett underlag som passar honom bättre anser jag ska vara större favorit än vad oddsen indikerar. Rafas vilja går såklart aldrig att ifrågasätta, han kommer vara hungrig som en varg som vanligt, men någonting säger mig att Djokovic trots allt är beredd att gå över lik för att vinna imorgon. Det är dags för honom att återta tronen.

Startoddsen la Djokovic till dryga 1,80 vilket i min värld kändes helt korrekta. Sedan dess har det kommit mycket pengar in på Nadal efter hans ruggiga seger mot Del Potro igår och att folk i allmänheten väldigt ofta spelar på Nadal och Federer. Jag tror dessutom att många mindre initierade väger in Nadals totala överlägsenhet på gruset också vilket man såklart inte bör göra.

Nej, så otroligt formstark och tänd Djokovic har sett ut dem här veckorna på gräs – jag vill nog tro att han skickar signal till hela tennisvärlden imorgon att han är tillbaka på riktigt. Se upp övriga, när väl den där björnen vaknar, då kan han ta över den här sporten igen. Fokus på Wimbledon nu såklart, men oj så man redan ser fram emot US Open. Revancshsugen Federer och Cilic, en desperat Wawrinka, en titelförsvarande Nadal, Comebackande Murray, Zverev som bara går och väntar på att det ska lossna i GrandSlam-sammahang, Del Potros bästa chans på en Grand Slam på åratal, Kyrgios med flera. Ja släng mig under bussen och ta mig till Artur Ashe redan nu!

Nåja, semifinal i Wimbledon var det nu det skulle handla om.  Jag spelar Novak Djokovic att vinna mot Nadal till 1,95 på LSBET.   

**

Den andra semin mellan Kevin Anderson vs John Isner anses enligt marknaden ha 50% chans vardera att avancera. Drygt dubbla pengen på båda alltså. Korrekt? Mjo, det är väl det. Kanske lite sugen på att spela Isner här. Han har sett fruktansvärt stabil ut. Inte riktigt lika spännande som den andra semin men defintivt intressant och rysligt små marginaler.

***

LSBet är nya oddssidan med riktigt generös bonus och fina odds. Skapa konto via länken eller bilden!