VM är över. – Av Marcus Birro
16 juli, 2018
Så stort är det Robin, välkommen! – Av Marcus Birro
25 juli, 2018

Det sitter i skallen. – Av Marcus Birro

Det är en tid för öppna fönster och iskalla duschar. Det är en tid för tropiska nätter, för sandstränder och överfulla pooler. Handduken ut över balkongräcket. De torra fötterna mot gallret, en iskall av något gott i handen, Roma-tröjan på en solglittrande galge i sovrummet.

Alla flyr Roma. De bästa lämnar. Pengarna strömmar in men pengar vinner inga matcher.

2013 sade Juventus ägare Agnelli: ”Om fem år kommer Juventus kunna köpa Cristiano Ronaldo.”

Många log snett.

Nu har det gått fem år.

C.Ronaldo tillhör numera Juventus.

Det är det sensationella.

Det riktigt magiska är dock vad som skedde under de där åren när Juventus INTE kunde köpa Ronaldo. Man vann ligan varenda år. Man har spelat två CL-finaler.

Så bygger man, över tid, ett vinnarlag.

Jag träffade före detta landslagsmannen Joakim Björklund i torsdags. Han sade så här om begreppet vinnarkultur: ” Det finns egentligen ingen sådan. Inget som sitter i väggarna. Det handlar istället om stenhårt arbete och sedan en förmåga att omsätta det man lärt sig under träning, på matcherna. Du bygger en vinnarkultur match för match. Om du vinner.”

Hade Hammarby varit Juventus hade de bytt ut det där sista. Då hade det hetat NÄR vi vinner och inte OM…

Hammarby är en intressant klubb i sammanhanget eftersom de alltid haft det mesta på plats. Ny arena, starkt varumärke, hängivna (och MÅNGA) fans. Men det har saknats en riktig detaljerad struktur när det gäller hur man vinner. Därför startade Jesper Jansson sin era i klubben genom att låta alla kolla på en film/dokumentär om just Juventus.

Det sitter i skallen. Nästan allt av värde sitter i huvudet.

På Netflix rullar just nu andra säsongen av en dokumentär om Juventus. Det är oerhört givande att se Allegri leda sina träningar. Väldigt lite handlar om tekniska övningar eller dylikt. Nästan allting han säger och gör handlar om att bygga upp spelarnas hunger, slå undan alla bekväma tankar, att utrota varenda liten cell i dem som vill få dem att tro att de är stora, starka och oävervinnerliga.

”Ni är för självgoda” skriker Allegri så det ekar över planen.

Hungern.

Det är alltid hungern som leder till segrar.