Så stort är det Robin, välkommen! – Av Marcus Birro
25 juli, 2018
Första säsongspelet av många
1 augusti, 2018

Bida din tid. – Av Marcus Birro

Jag satt ner och surrade med Hammarbys lagkapten Jiloan Hamad häromdagen.

Karln är ett enda varmt nystan av stolthet, värme, värdighet och beslutsamhet. Hans fokus i varje givet ögonblick är totalt. Man ser det i hans ögon när han snackar. Man ser det på planen när han spelar.

Han pratade bland annat om hur det fungerar när man inte får spela, när man inte platsar. Han sade att man måste hålla två tankar samtidigt i hjärtat. Dels jublar man inte om killen som ersatt en förvandlas till Totti framför ens ögon, givetvis vill man se honom om inte misslyckas så i alla fall prestera sämre för att man själv ska få chansen.

Men. Sedan är man ändå så professionell att man hyllar honom i paus. Man är en stöttande lagspelare även när man inte spelar. Man gör sitt. Man bär vatten och om det är vatten tränaren vill att man ska bära.

Jag tänker att den där underkastelsen måste vara brutal när man är en talang. Och när man är ung. En del av oss har svårt med auktoriteter hela livet. Men att prestera bra, jobba dygnet runt och ändå inte få spela, att då ändå ta jobbet för laget, knyta näven i fickan, att inte börja surra om tränaren, klubben, de andra spelarna, det är vad ett riktigt proffs gör.

När jag skrev boken om Mats Magnusson återkom han gång på gång till när han under en period inte platsade och hans agent sade till honom, fler än en gång, kanske tusen gånger: ” Kom ihåg, Masse. Snacka inte skit om klubben med media. Bit ihop. Fortsatt träna stenhårt. Låt dig inte provoceras av media. Gå inte i den där fällan. Snacka aldrig skit om de andra spelarna.”

Magnusson lydde hans råd och  försvarade tränaren och spelaren som snott hans plats gång efter gång i intervjuer. Han var alltid först ut och mötte fansen, särskilt när de förlorat.

Så småningom fick han sin chans, tog den, och blev en odödlig hjälte i Benfica för all framtid.

Detta går så klart att överföra till det verkliga livet också. (Även om fotbollen ibland känns bra mycket verkligare än det så kallat riktiga livet).

Bida din tid. Bit inte den hand som vill dig väl, även när den handen förefaller ha ryckts undan. Visa ingen bitterhet. Arbeta ännu hårdare. Ge dig aldrig. Försvara alltid laget. Ta snackat med fansen. Möt svårigheterna. Vänd ditt ansikte mot regnet och se att solen är på väg att bryta igenom bakom molnen.