PGA Championship – Två spel till sista dagen.
12 augusti, 2018
VIVA LA LIGA @1,95!
14 augusti, 2018

Är detta Benjamin Kimpiokas år?

Kan Benjamin Kimpioka ställa upp för Sunderland?

För tre år sedan spelade Sunderland AFC i Premier League.Plötsligt fick någon den briljanta idén att låta Benjamin Kimpioka provspela för klubben. Det ledde till att den svenske femtonåringen flyttade över till England sommaren 2016, kort efter att Sunderland med nöd och näppe klamrat sig fast i ligan.

På den tiden spelade Kimpioka internationellt i U17-laget, och fortsatte så småningom till U18. Vid arton års ålder måste mittfältaren nu, tillsammans med sin engelska klubb, göra sitt bästa för att avancera från tredje divisionen.

Ännu har inte Kimpioka fått chansen att spela för Sunderlands seniorlag, men inför den nya säsongen kommer flera erfarna spelare att lämna klubben. Därför finns det en stor chans att 2018/19 kommer bjuda på flera spännande möjligheter.

Den drivna mittfältaren spelar i första hand på höger planhalva, men är minst lika imponerande på vänstersidan. Under sommaren har såväl Jeremain Lens som CallumMcManaman lämnat klubben, så chanserna är goda att den yngre talangen får visa framfötterna. Samtidigt måste vi förstås komma ihåg att nyskottet Chris Maguire också är kapabel att sköta spelet på den högra planhalvan.

Duncan Watmore har också rekryterats till klubben, så omKimpioka vill spela match måste han snart börja visa vad han går för under träningarna. Förra säsongens resultat är förstås ett stort plus i kanten. Då imponerande han så stort att flera stora klubbar spärrade upp ögonen. Spelombuden verkar hålla med om att Kimpioka och hans lag har flera styrkor att falla tillbaka på, för enligt Betfair fotbollsbetting är Sunderland favorittippade att avancera.

Det största intresset verkar komma från Cardiff City, som spelar i Premier League. Ryktet säger att en scout till och med försökt värva svensken, men att Sunderland tackade nej. Om klubbar från högre divisioner är intresserade av tonåringenbådar det gott inför framtiden. Förhoppningsvis är Sunderland smarta nog att dra nytta av hans talanger, såväl i League Onesom i framtiden.

I november förra året mötte Sunderlands U18-lag Newcastle United. Då lyckades Kimpioka sätta ett imponerande hattrick, som ledde till att Sunderland vann matchen med 3 – 0. Efter det flyttades han upp till U23-laget, och är nu äntligen en del av seniorlaget. Att ta in en sjuttonåring som reserv är ett stort steg, men med tanke på hans fantastiska prestationer och målhistoria var det bara en tidsfråga innan drömmen skulle bli verklighet.

Tiden på Sirius fotbollsakademi har gett goda resultat. Kimpioka har blivit en snabb mittfältare med oerhördakunskaper. Om tränare Jack Ross bestämmer sig för att ge svensken en chans är vi övertygade om att han kan slå League One med häpnad. Med tanke på hur fint Kimpioka presterat under försäsongen tror vi att detta är ett mycket möjligt scenario.

Under försäsongens andra vänskapsmatch fick Kimpioka en chans att sätta sina kunskaper på prov. På tolv minuters spel lyckades han vända ett underläge genom att på 22 meters avstånd skicka bollen rakt in i nätet. Det räckte för att jämna ut ställningen, och matchen på Victoria Park slutade 1 – 1.

Bedriften ägde rum bara fyra dagar efter att Kimpioka gjort sitt sjunde mål för U23-laget. Vi är övertygade om att lagets tränare lagt märke till bedrifterna, för i slutet av matcherna mot Grimsby Town och St Mirren fick svensken hoppa in på nytt. Framtiden ser onekligen ljus ut!

De här matcherna var förstås inte mittfältarens första försök att spela med laget. Chris Coleman såg till att inkludera Kimpioka i spelet vid flera tillfällen under förra säsongen. Tyvärr ledde det inte hela vägen fram till en riktig match, men det kan lika gärna bero på de tuffa motgångar som så småningom ledde till att Sunderland petades ned för andra året i rad.

För tillfället anger kontraktet att Kimpioka ska tillbringa minst två år till på Stadium of Light. Om Sunderland väljer att inte förlänga avtalet nu i sommar finns det dock en risk att de snartförlorar svensken. Såväl Arsenal som Cardiff City har visat sitt intresse, och Kimpioka måste vara medveten om vad det innebär. Hans framtid finns i den engelska fotbollens högsta division, och inte den tredje där Sunderland numera befinner sig.

Kanske är laget rädda att förlora en av sina största talanger, men man kan också vända på steken. Kanske hoppas de att Kimpioka kan föra laget framåt och hjälpa dem avanceraI så fall kan de fortsätta dra nytta av allt svensken har att erbjuda nästa sommar, innan de slutligen riskerar att förlora honom på en gratis transfer år 2020.