Dell Technologies Championship – Vinnarspel
30 augusti, 2018
Tre spel från Premier League under lördagseftermiddagen – M
1 september, 2018

Paolo Maldini tillbaka i klubben som aldrig glömmer. – Av Marcus Birro

Gunnar Gren är en legend. En av tidernas största fotbollsspelare. Han är svensk. Men han är ändå mer hyllad i Italien än i Sverige.

Här fick han inte ens komma in gratis på Nya Ullevi. Han fick ställa sig längst bak i kön som alla andra. I de Goa Gubbarnas land, Göteborg, skulle han inte tro att han var något.

Ett land som pissar på sina hjältar är ett skrumpnat, fattigt och sorgligt litet land. I Milan är hans namn skrivet med stjärnglans. Tillsammans med Nils Liedholm och Gunnar Nordahl. De är en del av klubben, en del av klubbens själ, det där som poeter älskar att skriva om. De är en del av luften på Milanello.

Milan är en familj, som ett varmt, vänligt och solidariskt land där man aldrig glömmer sina medborgare.

Det finns så många människor som gör vad de kan för att plocka drömmarna ur våra hjältar. Men vägra lyssna på dem! Låt de förtvina ur ditt liv.

De är som fiskar på torra land. De är som använda kondomer.

Milan är för mig allt detta; och en enda person, en människa, ett unikum, en rymdvarelse; Paolo Maldini. Han gjorde sin debut i Milan januari 1985.  Nu är han ÄNTLIGEN tillbaka i klubben.

Det är sanslöst stort.

Maldini är den italienska fotbollen personifierad.

Det går inte att hitta en elegantare eller värdigare representant för stoltheten, för klubbkänsla, för elegansen, för värdigheten, för allt det som är så stort med italiensk fotboll. Jag älskar Maldini.

Jag skulle vilja sitta med honom någonstans en hel kväll och bara tala minnen.

Milan är en ståtlig, anrik och vacker klubb. Milan går på styltor genom skitsnack och fördomar. Milan är den klubb i Italien där banden mellan samhälle, familj, kontakter och fotboll suddats ut allra tydligast. Milan är också den klubb där det förflutna betyder mest i hela fotbollsvärlden.

Milan är den klubb i Italien som värdigast, och elegantast vrider tillbaka omvärldens fula långfinger.

Jag högaktar klubben för deras rakryggade moral och för deras ambition att aldrig någon gång glömma sina familjemedlemmar.