Man vinner för ett av fotbollsvärldens vackraste spöken – Av Birro
3 september, 2018
Zico, Italien och bland det vackraste som hänt, VM 1982. – Av Birro
5 september, 2018

Kvartsfinaldags i US Open – Monsieur

Kvartsfinaler i årets sista Slam drar igång om några timmar och det är dags att snegla lite på oddsen både som slutsegrar och inför kvartarna. Ganska namnstark upplaga av kvarstfinalister i år även om det såklart framför allt fattas en gubbe, Roger Federer.


Federer rök inatt i vad som nog får framstå som en av hans blekare insatser i karriären då John Millman för första gången i hans liv lyckades slå en top 10-spelare. Att då göra det inne på ett fullsatt Artur Ashe Stadium, i en åttondel i US Open, mot GOAT Roger Federer i vad som nog får betraktas som den gamle gubbens sista chans att vinna US Open igen, det är inte dåligt att plita ner på CV:t för den gode John Millman.

Hur i halva friden gick det till då? Såg inte första första halvan av matchen men där ska det tydligen ha varit en rent av mental kollaps som släppte in Millman i matchen efter att Federer haft 1-0 i set och 6-5 och 40-15 i egen serve i andra.  Från där och då hände någonting. Federer fick panik och började tappa konceptet fullständigt. Usla taktiska beslut, dumtristiga och feltajmade stoppbollar och unforced errors från dem allra mest märkliga positionerna.

Den höga luftfuktigheten skyllde Federer på efter matchen. Det känns snarare som en täckmantel för det faktum att han är och förblir idrottsvärldens framgångsrikaste person med svagast psyke. Federer borde aldrig ha förlorat inatt om huvudet satt på skaft, och dessvärre går vi miste om Djokovic vs Federer i kvartsfinalen nu.  Såg någonstans att svartabörsen-priserna på dem kvartsbiljetterna sjönk med dryga 500% några minuter efter att Federer gjort sina 2 dubbelfel och 5 unforced errors i det avgörande och sista tiebreaket. Aningen trist för biljettinnehavarna är det nog.

Är Federer slut nu då? Vore bara naivt och fånigt att fastslå något sådant ännu. Ett Australien Open som väntar i januari har mer gynnsamma och snabbare banor som passar Federer bättre än årets riktigt långsamma underlag i New York, slutspelet i höst är Federer alltid farlig i och så länge den här gamle mannen väljer att fortsätta spela tennis kommer han ALLTID vara en stor Title Contender för Wimbledon. Med andra ord – det finns fortfarande tid för någon enstaka Major-titel till, det tror jag nog.

Skit samma, nu fokuserar vi på nuet och de kvartar vi har framför oss. 


Tisdag kl 20.00 : Del Potro 1,31 vs Isner 3,75 

Oddsen känns korrekt satta vilket dem ofta är i det här skedet av turneringar. Del Potro har varit lysande hitills och är enda spelare som fortfarande inte tappat ett set ännu. Isner har kravlat sig fram och är alltid farlig med sin stora serve och hans numera utvecklade returer men nej, över fem set kommer Del Potro ta sig vidare här.

*

Onsdag kl 02.30 :   Nadal 1,27 vs Dominic Thiem 4,10  

Thiem som hittat hardcourt-formen nu kan nog faktiskt bli ganska så otäck mot vad jag förutspår en gnutta sliten Nadal. Nog vinner Nadal till slut, men Mister Juan Martin Del Potro lär i en eventuell semi mot Nadal nog ha Thiem att tacka en del. Tror nämligen Thiem kommer trötta ut och gneta på bra idag mot Nadal. Kan bli en långdragen match. Svårt att sia om det är spelvärde åt något håll. Avstår.

*

Onsdag kl 18.30 Marin Cilic 1,61 vs Nishikori 2,45 . SPEL -2,5 gem handikapp Cilic till 1,87

Cilic till 1,61 rak duger alldeles utmärkt här tror jag. Nishikori har spelat riktigt bra och verkligen fått effekt på sitt höga tempo. Cilic då? Han smyger verkligen i bakgrunden och det är lite märkligt att det snackas så lite om honom. Han har alla vapen man behöver för att gå hela vägen och jag tycker han stundtals sett riktigt bra ut här i New York.

Två formstarka spelare, vad fäller avgörandet? Serven. Nishikori får väldigt lite gratis på sin serve och behöver vara överlägsen i spelet för att kunna rå på Cilic här.  Jag tycker dock att Cilic varit just väldigt bra i spelet även han hittills och har kapaciteten att hitta vinnare från både backhand och forehandsidan från i stort sett alla lägen. Och serven, där får Cilic ett gigantiskt övertag och en hel del enkla poäng medans Nishikori blir allt för sårbar om Cilic kliver in aggressivt på framför allt Nishis andraservar.

Ska även läggas till att Cilic nu senaste 2 åren etablerat sig rejält som en spelare av den absoluta toppen medans Nishikori egentligen inte haft något att göra i dem stora turneringarna på en ganska lång stund nu. Cilic är den bättre spelaren med större vapen. Synar honom till 1,61 och minus 2,5 gem handikapp till 1,87.

*

Torsdag kl 01.00 : Novak Djokovic 1,05 vs John Millman 12,75

Slår man ut Federer ska man väl kunna rå på Djokovic? Tyvärr, för Johns del, inte en j*vla chans. Djokovic är varken lika korkad eller mentalt svag för att låta det ske.

*****

Vinnaroddsen att lyfta pokalen:

Djokovic 2,36 I stort sett klar för semin utan att ha tagit ut sig allt för mycket. I en semi mot både Cilic och Nishi är han klar favorit men nja, 2,36 med tanke på att Nadal eller Del Potro lär stå som motståndare i finalen. Nej tack.

Nadal 3,40 – Var väl 3,50 innan turneringen så 3,40 när nu spelare som Zverev och Federer rykt som han på pappret kan ha svårt för känns ju 3,40 väldigt fint. Jag har ju dock tidigare sagt att jag inte riktigt tror han kommer orka hela vägen till titeln och ser framför mig att han kan få problem redan inatt mot Thiem. Trots det, final ska han ändå kunna tråckla sig fram till och väl där är han blir han såklart otäck. 3,40 får nog klassas som snudd på bra värde. Det tycker jag  nog. 

Del Potro 7,4Är väl den som imponerat mest hittills? Känns så. Trivs alltid i New York och spelar alltid med publiken i ryggen. Fått en ganska behaglig väg fram och lyfts av dem större matcherna och scenerna. Tror faktiskt bara Nadal är den som kan slå Del Potro i år här faktiskt. Lyckas han undvika Nadal eller slå ut honom ser jag varken Djokovic, Cilic eller Nishikori rå på honom i en final. Så bra tycker jag han är i nuläget. 7,4 helt klart fint odds. 

Cilic 15 – Hur kan han stå så högt egentligen? Vi pratar om en spelare som nått 2 Grand Slam-finaler på de senaste 5. Inte alls sett rostig ut, snarare tvärtom. I min bok stor favorit att ta sig vidare till semin och väl där mot Djoko har han alla verktyg för att slå igenom Novak som jag fortfarande bestämt hävdar är aningen övervärderad för stunden och kommer få svårt så fort han ställs mot bolltrygga men aggressiva spelare som Cilic som kan möta upp Djokos ganska så korta slag i banan han fortfarande inte får bukt på. 15 på Cilic är nog definitivt det största värdet av dem åtta kvarvarande spelarna, helt klart. 

Thiem 25Att han ska gå hela vägen och slå ut de namnen som krävs? Nej, det händer ju inte.

Nishikori 40 – Kan man någonsin vinna en Grand Slam med en så menlös serve? Jag tror ju inte det. Var ”nära” för fyra år sedan just här i US Open men fick dyngspö i finalen av just det, Marin Cilic.

Isner 45Vilken matchvinnare han blivit, den gode Isner. Vinner den här majorn? Det gör han inte, nej.

Millman 125Konstigare saker har väl skett än att Millman skulle vinna en Grand Slam. Eller har det verkligen det?

****

Oddsen är tagna hos Coolbet.com som ofta kan stoltsera med att ge högsta odds på både tennis och fotboll.