2 favoriter hittas i division 2
7 september, 2018
Att förlika sig med ständiga förluster, år efter år. – Av Marcus Birro
11 september, 2018

Släpp det tramsiga valet och rikta fokus mot New York, US Open-final. – M

Söndag kl 22.00 FINAL US OPEN

Juan Martin Del Potro 3,0 vs Novak Djokovic 1,45   

Det svenska riksdagsvalet i all ära, men ikväll äger det stora spektaklet rum i New York och på Artur Ashe Stadium och inte i någon unken sliten TV-studio i närheten av gärdet.

Igår gjorde damklassen upp om vem som skulle hämta hem titeln och satan vilken kalabalik det blev. Serena Williams skällde ut domaren och blev så arg till den grad att hon började störtgråta på planen, motståndare Osaka blev så chockad av hela händelseförloppet att hon knappt förmådde att förstå vad som pågick eller förstå att hon lyckades vinna sin första Grand Slam någonsin, blott 20 år gammal. Prisceremonin blev därför en av de märkligare scener jag någonsin sett. Nej, googla eller Youtubea fram det där. Var verkligen inte värdigt en final av den där digniteten. Liknande någon form av en parodisk sketch, typ.  3,8 miljoner dollar vann hon iallafall, Osaka.  Finns nog inte någon sport i närheten som betalar sådana arvoden till vinnare som tennisen gör.

Ikväll gör herrarna upp och den pånyttfödde Novak Djokovic har dansat sig fram till finalen och ska ikväll hämta hem sin andra raka Grand Slam-titel efter att tidigare i år och hela förra året haft ofantligt stora problem att ens lyckas vinna matcher. Nu helt plötsligt, från grässäsongen och framåt har han hittat tillbaka till den där formen som nästan gjorde honom oslagbar under flera års tid.

På andra sidan nätet står den björnlike Juan Martin Del Potro.

 

Hur slutar det här då? Djokovic är ganska så klar favorit på oddsen och i finaler på den här nivån är oddsen ytterst sällan felsatta. Jag kanske skulle kunna vilja argumentera för att Delpo skulle stå några fåtal enheter lägre men nja, i det stora hela känns oddsen väldigt korrekt satta.

Detta innebär att marknaden vill hävda att Djokovic vinner den här matchen 2/3 gånger. Del Potro alltså 1/3.

Inbördes möten har Djokovic, likt han iförsig har mot i stort sett alla förutom Farbror Federer och Nadal, stor stort övertag. Ska dock understrykas att under dessa matcher har Djokovic varit total världsdominerande i den här sporten medan Del Potro inte ens varit i närheten av den tennisspelaren han är idag.

Frågan om Del Potro någonsin sett såhär bra ut som han gjort under dem här senaste veckorna i New York? Han har förlorat ett ynka set på vägen och höll jämnt skägg mot Nadal i första settet i semin när Nadal fortfarande spelade en osannolikt hög nivå tennis. Är det NÅGON som ska slå Novak Djokovic på hans absoluta favoritunderlag är det en hungrig Juan Martin Del Potro, som för övrigt kommer att ha minst 99,5 % av det 25.000 åskådare inne på Artur Ashe i ryggen. SOM det kommer att koka där inne ikväll.

Hur kommer matchen att se ut? Alltså, det första jag tänker på när jag ser framför mig matchbilden mellan dem här två är deras möte i OS 2016 i Rio. En Djokovic som där och då var formtoppad möte en comebackande Del Potro som gav 10 gånger pengarna på seger. Vad oddsbolagen och övriga inte visste var att Del Potro den dagen hade bestämt sig för att kliva in och göra, KANSKE, dem två bästa tennissetten en spelare någonsin utfört. Googla själva, så ser ni att jag inte överdriver. Varje gång, nästintill bokstavligt talat, Del Potro fick bollen på forehandsidan bombade han in en oslagbar vinnare mot historiens vassaste försvarsspelare. Helt jävla otrolig nivå på den matchen och att Djokovic ändå lyckades hålla den matchen jämnt och tight säger inte lite om hur makalöst bra Djokovic är i sitt försvarsspel.

Måste Del Potro spela på den nivån för att ha någon chans idag?  Nej, det tror jag ändå inte. Idag är han mycket stadigare i bollandet, han servar bättre och framför allt är hans backhand avsevärt mycket vassare idag där han bara för något år sedan inte ens kunde slå en toppad backhand. Men, trots det, det krävs nog ändå en sånär på perfekt instas av Del Potro för att kunna rå på Djokovic ikväll som sett ruskigt vass ut i sin bollträff och sitt kontringsspel och har dessutom servat bättre än vanligt. 

Vi lär hur som helst få se en helt magisk drabbning ikväll och en nivå som kan vara och snudda på rekord. Vad som är väldigt värt att addera i den här soppan är att vi har att göra med två av tennisens absoluta starkaste psyken. INGEN av dem här kommer vika ner sig mentalt. Eller, i slutet av matchen om Del Potro skaffat sig en så stor ledning att saken är klar lär Djokovic börja skylla på skavanker likt han alltid gör i slutet när han håller på att förlora matcher. Men innan dess, så länge matchen lever – kommer båda dem här spelarna njuta av varje sekund med den totala hängiveten att bara se till att plocka hem den här titeln.

Djokovic har 14 GS-titlar. Del Potro har 1. Trots det, björnen Del Potro räds absolut ingen tennisspelare i hela världen när han är i den form han är i nu och Djokovic i sin tur, han slutar aldrig vilja vinna.

Satan, vilken drabbning det här kan bli.

Så sula ut och avsäg er från alla former av förbindelser och avtal med SVT och TV4, ignorera TV-licensen och anmäl TV4 för precis allting så vi istället fullt ut kan fokusera på den här matchen ikväll.

Eurosport 1 kl 22.00 och framåt.

****

Avstår spel då oddsen känns korrekta men vill man kasta in en TV-peng rekommenderas det att göra på Coolbet och deras allt som oftast marknadshögsta odds.