Division 1 mellersta Svealand
21 september, 2018
Världens bästa fans lyfter sitt lag? (1.75)
21 september, 2018

Historien om Miccoli, landslagsspelaren som anlitade maffian. – Av Birro

Italien är ett starkt land med en svag stat. Den svarta ekonomin är monumental. Politikerna är hårt ansatta av folkligt missnöje å ena sidan, och korruptionens förföriska lockelser å andra sidan. De lokala regionerna är starka i Italien. De inre slitningarna, trycket inom landet, är vibrerande.

Som en sorts kompensation för en svag, icke-omhändertagande stat har Italien under lång tid plågats av cancern som är döpt till maffian. Den har lite olika namn beroende på var i landet den finns, men den är byggd på ungefär samma sätt: Det handlar om lojalitet, hot, våld och pengar. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

En man som mer än någon annan kommit att representera kampen mot denna fruktansvärda cancer av våld och perverterad lojalitet heter Giovanni Falcone. Han mördades av maffian på väg från Palermos flygplats och in till staden.

Falcone visste om farorna. Han bytte sovplats varje natt och i flera intervjuer vittnade han om att han var medveten om att han en dag antagligen skulle mördas av maffian. Han ansåg att det trots riskerna var hans medborgerliga plikt att fortsätta kampen.

Maffian var tvungen att minera och spränga flera hundra meter motorväg för att mörda Falcone. Han är fortfarande och alltjämt en stor civil hjälte i Italien och inte minst på det svårt maffiasargade Sicilien.

För några år sedan drogs före detta italienska landslagsmannen Fabrizio Miccoli in i ett avslöjande runt maffian. Polisen lyssnade av en känd maffiaboss och hans familj och där hörs Miccoli kalla bland annat Giovanni Falcone för ”avskum” och ”skithög”. Det var också flera andra anklagelser som riktades emot honom, bland annat att han anlitat kända våldsverkare för att driva in pengar från folk som han ansåg var skyldig honom.

Under den här tiden var Miccoli lagkapten för Palermo. Det är (och var) ingen liten sak.

Att som lagkapten för stadens stolthet, fotbollslaget US Palermo, smutskasta ett av nationens okrönta helgon, är långt ifrån naivt eller dåraktigt. Miccoli är inte politiskt naiv – han har Che Guevara tatuerad på ena benet och det talades ofta om att hans tydliga vänstersympatier var en av anledningarna till att förre förbundskaptenen Marcello Lippi inte tog ut honom till VM 2006. Men Miccoli har spelat tio landskamper för Italien och på dem gjort två mål. Till saken hör också att Miccoli spelat välgörenhetsmatcher mot maffian och för just Giovanni Falcone.

 

Jag såg nyligen ett fotografi från den här tiden när man ser bilen Miccoli kör efter att anklagelserna mot honom blivit offentliga. Han är på väg till flygplatsen. Han kör samma väg som Falcone mördades på, och han någon timma senare checkade han in på flygplatsen som numera är döpt efter Giovanni Falcone.

Så ser den feges flykt ut.