The Eagles snor med sig poäng från Vitality Stadium
1 oktober, 2018
SSL – Skrällchans ikväll
3 oktober, 2018

Det uppskjutna kaffet i Neapel. Inför Napoli vs Liverpool. – BIRRO

Napoli är på väg tilbaka. I alla fall på ett sätt.

En stad i kaos bär sin heder som vatten i kupade händer.

MIn brorsa levde där något år. Jag bodde i Toscana då och tog ett överfullt tåg för att hälsa på honom. Napoli är inte Italien. Napoli är…Napoli. En egen puls, ett eget tempo, ett knappt hållbart kaos.

Vi gick in på en bar.

På en griffeltavla ovanför ingången stod ett antal streck ritade i ena hörnet. Här levde traditionen med il caffe´sospeso, det uppskjutna kaffet, ännu kvar.

En tradition som den moderna tiden nästan helt utplånat och som består av att de kunder som så önskar kan betala för en eller två extra koppar kaffe. Då gör bartendern eller kyparn en markering på griffeltavlan.

Sedan kan någon fattig komma in, kasta en blick på griffeltavlan och med så naturlig röst som möjligt beställa in en ”uppskjuten kaffe.”

Bartendern gör då utan en min i ordning kaffet och istället för att be om betalning suddar han diskret ut ett streck från tavlan. På så sätt vet inte den som ger och den som får om varandra och den fattige hamnar inte i uppenba tacksamhetsskuld.

I ett land som Italien i allmänhet och en stad som Neapel i synnerhet, kan lyxen att tillgodogöra sig en tjänst utan att ha en gentjänst hängande över sig inte nog betonas.

Kanske är tanken kring det uppskjutna kaffet något att ta efter i den italienska fotbollen?