Inget att slå vakt om i Amsterdam. ( 1,74) – M
12 december, 2018
Skidskytte – 10km Sprint Hochfilzen
14 december, 2018

Minst sagt stökig vecka för Italiens CL-drömmar. – Av Marcus Birro

Det har varit en stökig vecka för italiensk klubbfotboll. Napoli fick stryk av Liverpool, Tottenham klarade kryss borta mot Barcelona B och Inter orkade inte vinna hemma mot avsågade PSV.

Lägg där till ett Roma i fritt fall, (förlust i Tjeckien) och så Juventus som fick stryk med både Primavera och A-laget borta mot Young Boys.

Är detta då en kris för italiensk klubbfotboll?

Låt oss kliva ner från de allra grymmaste rubrikerna och gå igenom läget klubb för klubb.

Vi börjar med Napoli som ju vann hemma mot Liverpool, kryssade både borta och hemma mot PSG men ändå inte riktigt lyckades. Det hade räckt med ett enda mål i Liverpool för att gå vidare men detta är inte första gången som Napoli halvvägs in i Champions League ser ut som ett finallag men sedan ändå inte ens går vidare från gruppen. Täta hemma och bortamatcher kräver ett visst mått av taktiskt snille och en viss förmåga till matematisk slutledningsförmåga och den saknar Napoli. Att man är minst lika bra som både Liverpool och PSG, som nu gick vidare, spelar ingen roll om man inte har förmågan att leverera max EXAKT när betyder som mest.

Inter då?

Lite samma där. Två raka segrar i inledningen, där den första segern hemma mot Tottenham var en slags totempåle för hela säsongen. Var det många som trodde. Fram tills dess hade det gått knackigt och efter den sena vändningen fick man också en rejäl skjuts i ligan. Däremot mattades man, som en lång inflygning, under resten av gruppspelet i CL.

Visst kan man skylla på att Barcelona ställde upp md ett B-lag i sista matchen mot Tottenham men hade Inter bara gjort vad Inter borde ha gjort, nämligen vunnit mot PSV i sista matchen så hade engelsmännens kryss i Spanien inte räckt. Nu visar Spalletti återigen att han är en väldigt begränsad fotbollstränare (att han är begränsad som medmänniska vet vi sedan Roma-tiden…) och genast börjar Inter leta ny tränare, Conte har nämnts.

Juventus fick stryk i Schweiz men den gäspningen noterar jag inte ens. Juve är ett lag som kan vinna Cl, precis som Real Madrid kan (som för övrigt fick stryk hemma mot CSKA med 0-3) så förlusten i onsdags är inget att bry sig särskilt mycket om.

Roma är en klubb i total förvirring. Det finns ingen ledare, ingen hunger, ingen beslutsamhet. Man är som ett tåg som dragit in på fel spår. Man är som en bil som får sladd på Autobahn och bara snurrar och snurrar i ytterfilen. Vart ska man? Varför? Man räddades av ett resultat redan i förra omgången och fick sedan stryk hemma mot ett lika klart Real och så i onsdags borta i Tjeckien igen då, med 1-2.

Roma är ett högst mediokert fotbollslag en här säsongen och att ta sig vidare från gruppspelet är faktiskt att betrakta som ett väldigt bra resultat för dem.

På det hela taget är det så klart en besvikelse att bara två av fyra italienska lag gick vidare från gruppspelet, särskilt med tanke på hur bra alla fria startade. Då trodde vi att ALLA italienska lag skulle gå vidare. Men om någon sagt till mig att två av fyra kommer gå vidare till slutspelet hade jag möjligen höjt på ena ögonbrynet, slutit ögonen och nickat med helt stilla.

Glöm inte att italiensk fotboll står rätt långt ner i sin grop fortfarande. Jag tror det är både hälsosamt och nödvändigt att skynda långsamt.