Offensiv balans i mötet när Atalanta gästas av Lazio. – M (1,90)
17 december, 2018
Mourinho är ”människa först, sparkad manager sedan.” – Av Marcus Birro
19 december, 2018

Summering av spelmässiga tennisåret 18 och 2019 års långtidsinvesteringar – Monsieur


När fotbollen senaste veckorna varit mångt och mycket nattsvarta känns det som ett bra läge att summera det gångna tennisåret och blicka framåt inför ett späckat 2019 där jag redan noterat flertalet ruskigt spelvärda långtidsspel. Inför detta år publicerade jag vid årsskiftet vad jag där och då betraktade som flertalet väldigt fina investeringsfynd inför denna säsong och såhär med facit i hand får resultaten klassas som väl godkänt.
https://www.oddsbaren.com/2017/12/31/investeringsrekommendationer-2018/

5/7 head to head spel rättades som vinst med god marginal till ett snittodds av 1,97. ROI:n på långtidsspelen landande på 140% och det är en avkastning som klår de flesta fonder som erbjuds där ute. Föll på Federer och Rublev där jag får vara krypa till korset och erkänna att jag inte alls förutspådde Khachanovs rejäla utveckling under hösten och Federer  var väl trots allt inte allt för långt ifrån Nadal så de 2,54 var nog inte så pjåkigt värde ändå.

Att Murray skulle få det kämpigt och att Djokovic skulle komma tillbaka i gammalt slag var en ganska pricksäker spaning (om än inte särskilt avancerad förvisso) och gällande Grand Slam-prognosen var jag inte helt ute och cyklade i alla fall.

Hur gick övriga spelen detta tennisår då? Jo, även dessa siffror måste jag oanständigt nog ändå ta mig fräckheten att klassa som väldigt bra.  Publicerade totalt 174 spel på ATP-touren (ej outrights inräknat) där 92 av dessa rättades som vinst till ett snittodds på 2,14. ROI:n (return on investment) landar på helåret på fina 108,1 % över de publicerade spelen, och dessutom på en såpass djup marknad som ATP Tennis.

Säsongen inleddes i Melbourne där Australien Open bevittnades på plats och utöver upplevelsen att vara på plats under den kanske främste Grand Slamen (ur ett åskådarperspektiv – sanslöst mysig stad, makalöst bra väder och ofta sagolik tennis) så var det början på en ruskigt formstark säsongsinledning och vår. Australian Open följt av Indian Wells (för övrigt en annan ofantligt härlig turnering och plats på jorden jag rekommenderar varmt att besöka) och Miami var vårens stora tävlingar och med ett resultat av 46/79 vunna spel på föreventen och huvudturneringarna var det idel ruggigt gröna och fina siffror inför grussäsongen och flighten ner till Monte Carlo. Grussäsongen började spelmässigt utmärkt men dippade sedan rejält under Rolland Garros och summeringen blev en ROI på 100,09 på gruset.

Gräset då? Jo, det råkade ju pågå en ganska så stor fotbollsturnering där i början på sommaren som tog upp en hel del fokus så att tennisen tyvärr blev lidande. 12 enstaka spel publicerades men där 7 hittade hem till snitt odds 1,95 och alltså lite plus på grässäsongens matcher blev det även om Wimbledonvinnaren Djokovic blev en dyr affär vid sidan av.

Hardcourt, Amerika, tidig höst. Det var med ruskigt bra totalsiffror jag klev in i den säsongsdelen men hybrisen blev snabbt uppkäkad, misshandlad, torterad, bespottad, vräkt, förnedrad och ihjälslagen av eventen Cincinatti Open och inte minst US Open som sedan var svårt att återhämta sig ifrån över resten av slutdelen av säsongen. Endast 19 av 45 publicerade spel rättades som vinst och en ROI på under 90% är långt ifrån något man hänger upp i granen nu om några dagar men tack vare den formstarka första delen av säsongen summerar vi ändå året med ett mkt fint plusresultat på 108,1% ROI. 

Inför nästa år är tanken att öka frekvensen på spelen utan att för den delen ta udd på kvalitén. Över 110% på de publicerade spelen är målet och på en såpass djup marknad som ATP är det en hög målsättning men långt ifrån omöjlig.

Formen hängde sig för övrigt i gällande långtidsspelen också. Var inte många rätt under hösten medan vårens rekommendationer på Federer i Aus Open till 4, Del Potro Indian Wells 13, Isner Miami 100 (om än väldigt låg insats), Anderson ATP New York 6,0 och Bautista Agut Dubai till 18,0 satt som en smäck. 

Nåväl, slutsvamlat och klargeggat om det som varit och istället blickar vi framåt inför nästa säsong som förhoppningsvis ska bli ännu bättre. Gällande vinnaroddsen till Grand Slamsen som redan nu finns tillgängliga väljer jag att avvakta någon vecka till för att få lite mer konkret överblick om vilka spelare som träder in i nya säsongen skadefria och så vidare. En längre text om oddsen inför Australien Open som börjar i mitten på januari kommer innan nyåret där vi ska grotta ner oss i outright-oddsen.

Inför 2019 års säsong har jag hittat ett par riktigt fina långtidsspel med en extremt god avkastningspotential och ett relativt fint marknadsdjup. Vi börjar hos Bethard. 

Bethard :

Bästa Britt vid årets slut – Kyle Edmund till 2,60: 2,60 på Edmund bästa britt. Murray fortsatt otroligt tveksam fysik och väldigt oklart om han nånsin återkommer till sitt gamla jag. Lär spela väldigt varsamt med event och har i nyliga intervjuer sagt att han fortsatt har svår smärta att handskas med. Edmund är en stabil spelare där utvecklingskurvan pekar uppåt. Klar top20-kandidat. Jättefint värde till 2,60 där Murray står som favorit enbart motiverat av hans namn snarare än hans nuvarande spelstyrka. Högre insats här. 

**

Bästa Australierna vid årets slut –  Di Minaur till 3,25 : 3,25 på Di Minaur. Detta odds är helt obegripligt. Millman, Tomic, Kokkinakis och Kyrgios är spelarna som Di Minaur tävlar emot. Kyrgios som favorit till 1,60 är inte rimligt någonstans. Nog har Kyrgios kapacitet att blixtra till i enstaka turneringar och jag hävdar fortfarande att han har kapaciteten att vinna en Grand Slam men kontinuiteten existerar inte och finns inget som talar för att han ska hitta fokuset över längre tid tills nästa säsong. Det finns tyvärr väldigt lite som ens talar för att han ens kommer komma i närheten av den potential och talang som han besitter. Övriga namn är inte ens i närheten av dessa Di Minaur. 

Di Minaur däremot förutspår jag ett riktigt bra kommande år och jag tror han kan komma att knacka på top10-dörren redan detta år. Man ska veta gällande Di Minaur att han är en spelare som inte riktigt har något spetsigt vapen i sin arsenal som han är beroende av. Han har ingen serve, forehand eller backhand som MÅSTE fungera för att han ska kunna vara vägvinnande på banan. Han är istället en väldigt komplett spelare som är duktig på de mesta men där han framför allt besitter en snabbhet som kanske aldrig någonsin tidigare skådats på en tennisbana vilket ger han ett försvar ytterst få spelare kommer kunna tränga sig igenom 2019. Detta gör att han även under dåliga dagar vinner mot sämre spelare och kan hota spelstyrkemässigt bättre spelare, även under dåliga dagar.

Summa summarum, Di Minaur till 3,25. SUPERVÄRDE i min bok. Hög insats. 

***

Slutranking Över/Under år 2019 – Leovegas.com

Di Minaur under 28,5 till 1,88 – Maxspel. I min bok top 20 redan idag och lär bara fortsätta att utvecklas i rasande takt. Ska komma ihåg att han slog igenom för mindre än ett år sedan. Kommer spela mycket tävlingar och har en spelstil som inte vittnar om eventuella formdippar. 

Thiem under 8,5 till 1,88 – Jag inklusive många andra hävdade länge att denna gosse inte kunde spela på hardcourt. Sedan US Open och framåt har han dock tydligt visat att han numera hittat sättet att bedriva sin tennis även på det underlaget. Otroligt hög nivå och spelar oändligt med tävlingar. På grus top 3 i världen som bara väntar på att Nadal ska tappa i nivå eller sluta så att Thiem kan bli nya gruskungen. Thiem är en poängsamlare och att han slutar top 8 ser jag som en självklarhet sålänge han får vara någorlunda skadefri. Väldigt bra värde till 1,88. 

Khachanov under 14,5 till 1,88 – Kurvan pekar ju uppåt och för att vara sådär stor är han ju väldigt komplett och kan spela riktigt bra på alla underlag. Blir en outsider till dem stora turneringarna.

Tsitsipas under 18,5 till 1,88 – Jag avskyr honom. Verkligen avskyr. Utan att över huvud taget riktigt få konkret grepp om varför. Med det sagt, det har absolut inte ett dyft inverkan på huruvida han klarar detta spel. Det är nämligen bara en tidsfråga innan han är etablerad top 10, om inte ännu bättre än så. Bra seedning kommer han ha här nu framöver dessutom. Tsitsipas har alla verktyg för att bli en framtida flerfaldig GS-vinnare och redan i år har han bevisat att han etablerat sig i toppen. Top 18 som slutrankning när det här året är över – ALLT talar för det. JÄTTEFINT odds detta. 

Martererer under 80,5 till 1,88 – Klarade denna lina detta år trots usel höst. Trots sin storlek bra på alla underlag. Ung spelare som kommer utvecklas än mer. Top 80 ska han klara med god marginal är min prognos.

Kyrgios över 22,5 till 1,88 – Hoppas innerst inne att jag har fel här men finns tyvärr ytterst lite för att Kyrgios ska ta sig i kragen och börja prestera på kontinuerlig basis nästa säsong. Den yngre generationen under honom börjar etablera sig och risken finns att han blir ifrånsprungen nu. Inledde denna säsong bra men fall sedan ur helt. Dels på grund av skador men också tack vare den totala bristen på fokus, som bekant är denna gosses största problem. Plats 35 hamnade han detta år på slutrankingen och mja, någonstans där lär han hamna nästa år också om han inte skärper till sig något oerhört i sin hjärna. Om han ens har någon hjärna,  det vill säga. Det låter jag vara osagt.

**

H2H bäst slutranking två spelare emellan: 

Dimitrov vs Murray. Dimitrov 1,88 Usel säsong av Dimitrov och i stort sett obefintlig säsong av Murray 2018. För Dimitrovs del finns ju kapaciteten där inne och får han bara tag i självförtroendebiten är han ju utan tvivel en top20 spelare. Murray, tidigare världsetta men numera osäker på om karln någonsin ens kommer närma sig toppen igen. Kämpig höftskada som andra spelare vittnar om är väldigt jobbig som tennisspelare. Är man dessutom en spelartyp som Murray som är helt beroende av sin spetsiga rörlighet bådar det inte gott. Vore kul om Murray hittar tillbaka till sitt gamla jag men nej, det lär inte ske. Lär inte spela många turneringar och mjo, Dimitrov över en hel säsong borde defintivt samla på sig fler poäng än britten.

**

Tsitspas vs Raonic. Tsitsipas till 2,20 – Raonic med sin skadehistorik har dalat i både ranking och nivå senaste året. Rent spelstyrkemässigt är Tsitsipas i stort sett på samma nivå redan som Raonic. 2019 lär bli året då Tsitsipas slår sig in bland toppen på allvar medans Raonic, jaa.. han ska först se till att hålla sig frisk och skadefri. Finns inte på världskartan att avstå Tsitsipas till 2,20 i den här matchupen. Superodds. 

 

**

Nöjer mig med dem där långtidsplaceringarna. Känns som vi har väldigt goda förutsättningarna för en väldigt lönsam och härlig summering om drygt 11 månader. Om några veckor drar 2019 års säsong igång och satan så kul det ska bli. Återkommer såklart närmre om det vid senare tillfälle innan nyår.

/M