Los Angeles Kings – Pittsburgh Penguins
12 januari, 2019
Australien Open round 2, natten/morgonen mot onsdag. – M
15 januari, 2019

Australian Open drar igång inatt. Titelodds och nattens enda spel. – M

Nu är det inte många timmar kvar innan kanske hela idrottsvärldens tjusigaste event sprakar igång. Åtminstone sett ur en åskådares perspektiv.

Innan vi går igenom vinnaroddsen tar vi kortfattat nattens spelvärde där jag kliver in på två olika varianter.

Måndag Australien Open start ca 10.30

Bernad Tomic vs Marin Cilic. SPEL nr1:  Tomic vinnare 4,05.     **   Spel 2: Tomic +6,5 gem handikapp 1,85 

Tomic var spelaren som för några år sedan skulle bli nästa stora stjärna men som sedan helt och hållet sjabblade bort sin karrirär på att ställa upp i dokusåpor och annat trams istället för att lira tennis. År 2018 var dock året han skärpte till sig en aning och sen sommaren och framåt har han verkligen hittat sin form igen. Hans flacka spelstil och sanslöst tjusiga touch på bollen kan ställa till det för vem som helst på denna ATP-tour. Och just i detta fall, imorgon måndag, kommer Cilic få ta del av detta.

Cilic har haft skadeproblem under hela uppehållet och inte spelat en enda riktig match sedan november. Cilic är en spelare som behöver matcher i sig för att hitta sitt spel och sin form och att då ställas, helt matchotränad mot en yvig och flackt spelande Tomic som dessutom innehar hemmaplan här i Melbourne, njaa, jag tror detta kan bli en mardröm för Cilic.

Cilic såklart favorit i denna match trots allt, vi talar ändå om förra årets finalist i den här turneringen och en etablerad top10 spelare men som förutsättningarna ser ut nu tycker jag den här oddssättningen är ordentligt felsatt. Stor press på Cilic dessutom som har mycket poäng att försvara här i och med förra årets finalplats.

Jag tror vi har alla möjligheter att få se en skräll här. Tomic till 4,05 som vinnare och Tomic +6,5 gem i handikapp är utan tvivel värt att slänga iväg ett skott på.

I övrigt rätt klurig förstarunda måndagen erbjuder. Tisdagen har ett litet mer intressant spelutbud. Återkommer till det.

***

***

Dåså, vinnaroddsen nu då. Oddsen hämtar vi från spelbörsen Betfair som så gott som alltid erbjuder högsta oddsen på den här typen av marknader. Rörliga oddsrörelser med ibland lägre likviditet så gäller att hugga i god tid. Vi tar oddsfavoriterna i tur och ordning och sen någon skrällvarning:

Novak Djokovic 2,24 – Rättmätig favorit i en turnering han samlat på sig titlar på i plural genom åren. Makalös höstsäsong bakom sig och utan tvivel spelaren att slå för att sno åt sig denna turre. 2,24 i min bok dock alldeles för lågt. Skulle velat ha minst 50 punkter till. Svår lottning och aningen tveksam säsongsinledning från Novak. Avstår. 

Roger Federer 6,6 – Sagt det hela den gångna veckan att detta odds är alldelels för högt satt. Han ser mer harmonisk ut än på länge och visade i Hopman cup senast upp en form och ett spel vi inte sett på över 9 månader från den här farbrorn.

Väldigt förmånlig lottning har han dessutom fått och kliver in i turneringen som dubbelregerande mästare. Och det, i Federers huvud, det betyder nog mer än vad man kan ana. För Federers problem är INTE, som vissa påstår, hans fysik och att han kommer få svårt att hantera 5-setare. Det argumentet är så hjärndött att lyssna på att man vill spy. Federer förlorar inte matcher på trötthet, han förlorar det på sin periodvis mentala svaghet och när självförtroenedet inte riktigt är där. Nu verkar både skalle och bollträff finnas där. Se upp, farbrorn nosar på titeln även i år. 

Rafa Nadal 13 – Har sagt att han vill korta ner poängerna och ändrat om sin serve. Bara det talar sitt tydliga språk. Nadal är inte i fysiskt skick att ta sig hela vägen här. Superpass på detta låga odds. 

Alex Zverev 16 – Skadeproblem sista tiden och aldrig lyckats i en slam. Blixtsnabb hardcourt är dessutom inte hans favorit. Han får nog vänta ett tag till innan han får sin GS-titel. 

Kevin Anderson 30 – Stod tidigare i veckan över 40 och precis som jag förutspådde skulle det oddset sjunka när folk insåg vilken lottning han fått och vilken sanslös stabil matchvinnare han blivit. Kevin kan vinna denna titel och till 30 gånger degen, om än betydligt lägre än för några dagar sen, det är bra odds. Att jämföra med den överhypade Khachanov på samma odds. Tror Kevin når minst semi här. 5,0 gånger degen på att gör det hos flertalet spelbolag. Jättefint spelvärde. 

Karen Khachanov 30 – För lågt. På tok för lågt. 

Kei Nishikori 29 – Aldrig i livet. Han vinner inte GS-titlar. Kvarten lär han dock nå. 

Marin Cilic 46 – Nej tack.

Stefanos Tstitsipas 46 – Han har skallen och en kylig spelstil men nja, vi avstår den. Inte en chans att han vinner det här. 

Grigor Dimitrov 55 – Orkar inte ens motivera. Jag ger 10000 gånger pengarna till den som vill spela. 

Borna Coric 50 – Lite darkhorse här att nosa på semifinal i och med en drömlottning av rang. Vinner gör han dock inte, såklart. 

Nick Kyrgios 75 – Tyvärr börjar man ju ge upp hoppet om den här superbrodern. Ingen skulle bli gladare än jag om han skärpte till sig i någon Grand Slam och bara körde över allt och alla vilket är den potential han besitter men blir allt mer och mer osannolikt att det ska ske i och med det tomrummet som finns i hans hjärna och som tycks bli större och större för varje dag som går. Svårast tänkbara lottning dessutom. 

Stan Wawrinka 85 – För jävlig lottning tyvärr. Tar han däremot sig ur getingboet i första rundorna och så blir han LIVSFARLIG. Börjar bli tveksam om han klarar sig förbi just dem tidiga rundorna då han historiskt sett ofta är trögstartad. Men en eventuell Stan Wawrinka i en åttondel och att då sitta på över 80 gånger pengarna, det vattnar ju i truten. 

Milos Raonic 70 – Han har spelet och fokuset i sig att slå ut vem som helst en bra dag men orkar han hela vägen? Känns väl inte så. 

Outsiders: 

Medvedev 80 – Skön spelare med säregen spelstil. Djokovic i en åttondel kommer inte få det allt för lätt. 

Alex Di Minaur 85 – Jag blir inte förvånad om han slår ut en halvskadad Nadal i tredjerundan. 

Berdych 180 –
Sjukt imponerad av hans start på året. Han är tillbaka. Förra året kanske turneringens bästa spelare första veckan. Håll utkik på Tompa.

Verdasco 1000 – Låg likvididet såklart här men varför inte testa en peng. Potential att nå en kvart finns det utan tvivel. Verdasco gjort flera av sina bästa matcher i livet just här i Melbourne. 

***