Åttondelsfinaler Australien Open Söndag & Måndag ( 1,95 . 2,05 . 1,95 . 1,95 )
19 januari, 2019
Felsatta odds i drömfinalen i Australien Open. Nadal vs Djokovic. (2,20 & 1,47) – M
26 januari, 2019

Bautista fortsätter smyga under radarn medan Tsitsipas överhypas. Dessutom; Rogers och Nadals psyke. (2,02) – M

Australien Open kvartsfinal tisdag 02.30 

Roberto Bautista-Agut vs Stefanos Tsitsipas. SPEL Bautista-Agut till 2,02

Dags för kvartsfinaler nere i Melbourne och ingen kan väl ha undgått det faktum att nya stjärnskottet Tstisipas slog ut den dubbla regerande mästaren Roger Federer häromdagen. Vi som följer tennis lite mer noggrant har ju redan under förra året sett Tsitsipas superstjärnepotential men för den generella idrottsvärlden kom nog hans riktiga genombrott inne på Rod Laver Arena igår där han besegrade sin barndomsidol med 3-1 i set.

Hur gick det till då?  Mjo, kanske inte riktigt sådär sagolikt briljant som det vill framställas. Rent krasst, Federer skänkte/slarvade/chokeade bort matchen till Tsitsipas. Med 12/12 missade breakbollar och en hel drös av setbollar upp till 2-0 blev Federer, i sedvanlig ordning, på tok för passiv, och på tok för nervös när han inte fick utdelning och det helt plötsligt, fullständigt fruktansvärt orättvist, stod 1-1 i set.

Det är ändå lite fascinerande det där, att en av idrottsvärldens största och mest framgångsrika person, har ett så återkommande och tydligt problem med sitt klena och svaga psyke när det drar ihop sig. Federer har vunnit sina titlar och sina Grand Slam nästan alltid på att han varit så jävla överlägsen det övriga men såfort han haft någon jämnbördig eller bättre att ställas emot, ja då tenderar han ofta att vika ner sig. Finns såklart undantag som bekräftar regeln här men lite intressant är det ändå att titta på Federers senaste uttåg i Grand Slam-Sammahang.

Wimbledon 16 – uttåg mot Raonic efter ledning i set och klart bättre i spelet. 
US Open 17 – uttåg mot Del Potro efter ha missat totalt öppet mål på setboll i tredje och sedan blivit alldeles för rädd och passiv. 
Wimbledon 18 – matchbollar och 2-0 i set, trots det tapp och förlust mot Anderson. 
US Open 18 – Servade för 2-0 i set men kollapsade mentalt och den gången även fysiskt. 
Australien Open 19 – Nu mot Tsitsi. 

Han har ju under den här tiden också lyckats samla på sig tre GS-titlar vilket såklart är sanslöst imponerande men den ända som riktigt imponerar är väl Australien Open 17 där han bjöd på en offensiv och attackerande tennis som sällan skådats förut. Han har i efterhand erkänt hur avslappnad han kände sig och hur han hade noll press på sina axlar efter sitt långa skadeuppehåll. Segrarna i Wimbledon 17 och Australien Open 18 var han såpass överlägsen att han i stort sett aldrig var hotad, mycket tack vare att Djokovic och Nadal inte alls var i slag då.

Blev kanske lite väl långrandigt det där, men min poäng är att Tsitstipas seger över Federer häromdagen inte ska dras allt för stora växlar av. Visst, Tsitsipas spelade bra, inget snack om den saken. Framför allt spelade han fantastiskt på de viktiga bollarna och servade enastående när det behövdes. Och just det där, det är väl det som får mig att tro att Tsitsipas nog mycket möjligt kan bli den första spelaren ur ”the next gen-generationen” som vinner en GS-titel. Inte för att han nödvändigtvis är den bästa spelaren rent spelmässigt, men just skallen. Han har en mentalitet som snuddar på Rafa Nadal, och det, det säger inte lite. Har någon, någonsin, i någon sport, haft ett bättre idrottspsyke än Nadal? Släng gärna iväg några förslag så ska vi snabbt konstatera att nej, det har det såklart inte.

Så en formtoppad, otroligt uppumpad och segerviss ung grek med framtiden för sig och en hel arena och stad som nu tagit honom under sina axlar, hur ska han kunna förlora mot denna trista rätt så platta figur vid namn Roberto Bautista Agut? 

Jo, jag tror följande: 

Roberto Bautista Agut har de senaste tre veckorna spelat hans livs tennis och gått obesegrad och slagit spelare som Berdych, Wawrinka, Djokovic, Khacanov, Cilic, Murray med flera. Flera av dessa spelare är både större namn och bättre tennisspelare än nattens motståndare. Med andra ord, han kommer inte gå in med någon överdriven respekt för Tsitsipas här, den saken är säker. Sedan när vi ändå har nämnt Tsitsipas mentalitet ska det verkligen också understrykas att Bautista också besitter ett väldigt starkt psyke. Han är robotlik i sitt sätt att hantera sina matcher. ”0-0 i varje byte”, om den frasen gick att applicera på en tennisspelare så skulle den passa perfekt på Roberto Bautista-Agut. Varje poäng, fruktansvärt noggrant och disciplinerat. Och dessutom äckligt effektivt.

Spelmässigt då? Vad får vi för matchbild?  Tsitsipas kommer få mer gratis på sin serve, den saken är säker. Men i spelet, där tror jag Tsitsipas kommer få det periodvis väldigt väldigt jobbigt. Bautista spelar med ruggiga vinklar på sina slag som dessutom är så flacka att bollen knappt studsar. Tsitsipas med sina yviga och ganska stora svingar kommer inte alls gilla att hämta bollen lågt i högt tempo.

Vem är bollsäkrast? Två riktigt duktiga bollare, helt klart. Men just den faktorn att Bautista spelar aningen mer svårhanterligt för sin motståndare tror jag fäller avgörandet till vår spanjors favör här.

Dem har aldrig möts inbördes så där kan vi inte hämta någon faktor att ta in. Hittills i turneringen har Tsitsipas mött Berretini, Trociki, Federer och Basisvahili. Bautista har i sin tur mött Murray, Millman, Khachacnov och Cilic. Rätt så stor nivåskillnad där, eventuellt.

Det som skulle kunna tala emot spelet är att Baustista har betydligt fler spelminuter på courten i kroppen sista dagarna efter sina 5-setare. Jag var inne på det tidigare i veckan dock, att Baustista tillhör en av tourens allra mest seriösa spelare och jag tycker han inte alls gett något intryck av att han är sliten.

Jämn och oviss match, och väldigt spännande. Det kan vi konstatera med fakta. Jag har efter ett par timmars reflekterande om den här matchbilden ändå kommit fram till att matchbilden bör passa Bautista bättre och att jag skulle suttit ner honom till drygt 1,80-1,85. När vi då får dryga dubbla pengen, ja då hugger vi.

Bautista får sin kanske sista chans att någonsin i sin karriär nå en Grand Slam semi, Tsitsipas kommer med all säkerhet spela framtida finaler i dessa sammahang. Men inatt, då tror jag spanjoren går vinnande.

Roberto Bautista Agut att vinna till 2,02 – TAGET.

***