Bautista fortsätter smyga under radarn medan Tsitsipas överhypas. Dessutom; Rogers och Nadals psyke. (2,02) – M
21 januari, 2019
Långtidsspel NHL!
27 januari, 2019

Felsatta odds i drömfinalen i Australien Open. Nadal vs Djokovic. (2,20 & 1,47) – M

Final Australien Open :  Rafael Nadal vs Novak Djokovic

Söndag kl 09.30 svensk tid.

Det är dags att summera den här första spelmånaden på året och likt förra året bokför vi januari månad med fina plussiffror. 24/36 spel inne.

Hur avrundar man en månad bättre än med en Grand Slam Final mellan två av de största idrottsvarelserna som någonsin existerat? Ja, det går ju typ inte. Nadal vs Djokovic, i den formen de håller nu är så nära på rekordnivå i idrottskvalité och underhållning man någonsin kan komma. När man dessutom adderar deras historik emellan, där det alltid blir helt makalöst sagolika matcher mellan dem här två på de största scenerna, ja då kan vi nog ganska säkert konstatera att vi har något alldeles jävla speciellt att se fram emot under söndagsmorgonen.

Det känns nästan lite som att de båda har tröttnat och fått nog på allt Federer-tjat som cirkulerar överallt, konstant och hela tiden. Nu har dem båda bara gett sig fan på att uppnå och ta sig förbi gamle Federers 20 Grand Slam titlar och få ett slut på snacket om att Federer är den bäste någonsin. För störste, ja det kommer Federer alltid att vara, oavsett. Men bäste, där går det verkligen att argumentera. Men inte förräns någon eller bägge av dem är förbi Federers Grand Slam-rekord på 20 titlar kan dem med tyngd argumentera för detta.

Så vem vinner det här? Och varför? Och hur? Oddsen har bestämt sig för Djokovic. Jag vill bestämt hävda att marknaden, för ovanlighetens skull i sådana här stora sammanhang, är snett på det och missar en väldigt tydlig faktor här.

***

 

Rafael Nadal vs Novak Djokovic. SPEL Rafael Nadal 2,22 ( & sidospel: Över 3,5 set till 1,46)

När oddsen kom ut häromdagen var det betydligt jämnare men marknaden har sedan viktat mer och mer åt Djokovics favör och nu känner jag att det är såpass högt på spanjoren här att det är dags att kliva in med de tyngre artilleriet på Nadal.

Djokovic är världsetta och har två raka Grand Slam-segrar i ryggen. En av dem, Wimbledon-titeln, som var starten på Djokovics återkomst till toppen kom efter att ha besegrat Nadal i vad som i mitt tycke var 2018 års bästa tennismatch. Han slog Nadal i fem set och med 10-8 i avgörande set. Små marginaler som avgjorde där såklart men där Djokovic med gräset till sin fördel och sin för dagen vassare serve kändes som den något bättre spelaren och vann därför rättvist. Precis där, precis som nu, var marknaden i mitt tycke lite förvirrade. Nadal utsattes som favorit till min förvåning. Man gick lite väl mycket på Nadals briljanta grus-vår och Djokovics fiaskoinledning på säsongen och missade därför en väldigt avgörande poäng, nämligen hur det sett ut under veckan. Djokovic hade hittat sitt spel igen, började träffa linjer och servade dessutom bättre än han gjort på år och dar.

Jag tycker scenariot påminner en hel del om söndagens final, fast tvärtom. Nu är det Djokovic som är utsatt till favorit men där Nadal visat upp ett spel hittills dessa veckor som man kanske aldrig någonsin sett från spanjoren. Han har hittat en serve som är MYCKET effektivare än innan och som ger väldigt mycket fler gratispoäng. Han har dessutom hittat en mycket offensivare balans i sitt spel där han kliver fram på attacker med en grym tyngd och presiscion. Detta för att korta ner duellerna och spara energi och han har minst sagt fått maximal utdelning på den taktiska förändringen så här långt. Kommer Novak orka stå emot detta? Jag vill tro att han ej kommer mäkta med det.

För en viktig detalj här, när dessa möts så är det Novak som brukar hålla i taktpinnen där Nadal blir den som ofta hamnar i försvarsställning och vill kontra. Jag tror matchbilden här kommer bli ganska så rejält annurlonda där Nadal kommer bombardera Djokovic i sina egna servegem och spela väldigt aggressivt i sina returgem. Kommer Djokovic vara beredd på detta? Och vet han hur han ska hantera det?

Djokovic har ett såpass bra försvar att han i stort sett är helt oigenomträngbar mot de allra flesta spelare i världen. Men spelare som har både tyngden, spetsen och dessutom säkerheten, som Nadal numera kanske har mer än någon annan spelare, ja då har man verktygen att utmanövrera Djokovic.

Jag ser framför mig fruktansvärt jämn match men där Nadal får mer på sin serve, får fler enklare servegem och jag vill bestämt hävda att spanjoren är den av dessa två med det något starkare psyket. Och det mentala här, ja det kan mycket väl bli det som fäller avgörandet på det stora och viktiga poängerna.

Att Nadal står i 2,22 är i min bok typ 22 punkter för högt. Jag ser detta som MAX 50/50. SPELVÄRDE PÅ RAFAEL NADAL TILL 2,22.

Det som talar emot spelet är att Rafas fysiska tillstånd fortfararande är oprövat. Inte ens han själv vet hur han kommer hantera en eventuell 5-setare då han hittillis i turneringen spelat effektiva, snabba och komfortabla matcher. Det var ju innan turneringen till och med osäkert om han ens skulle kunna ställa upp här i Melbourne, vilket å andra sidan gör den här sanslösa nivån han hittat ännu mer imponerande.

***

Sidospel;  Över 3,5 set till 1,46 är rena rama gratisdegen. Kan inte föreställa mig att detta blir en utskåpning åt något håll i 3-0.