Vinnaroddsen och dess värden på Champions League – M
12 februari, 2019
Snabba ryck! Överodds i finalen i Rotterdam under söndagen. – M
17 februari, 2019

Regerande cupmästarna med störst motivation till 15 gånger degen.

Svenska cupen 2019 – VINNARE :  SPEL Djurgårdens IF till 15  gånger pengarna.   ( Skrällpeng på IFK Göteborg 51 och Elfsborg 41)

Låt oss snabbt bara blicka tillbaka till de senaste sex årens cupmästare;

IFK Göteborg, Elfsborg, IFK Göteborg, Häcken, Östersund och nu senast Djurgårdens IF. 

Vad är poängen? Jo, att varken AIK, Malmö eller Norrköping finns med bland vinnarna trots att det är dem tre klubbarna som varit överlägset bäst dem senaste åren och dragit svensk fotboll framåt. Hur kan då detta komma sig?

Ja, dels är cupspel just cupspel. Mindre marginaler än i ligaspel såklart och där det gäller att toppa formen i enstaka matcher snarare än att hålla kontuinitet över en längre period. Vad som gör Svenska Cupen rätt så unik jämfört med andra inhemska ligacuper runt om i världen är att den spelas endast över 2-3 månader och börjar redan på försäsongen. Det gör att lagen inte alltid kommer optimalt uppladdade inför cupens gruppspel och att storlagens nyförvärv ofta inte hunnit sätta sig ännu.

En annan stor betydande faktor är det som ligger i potten. Att vinna Svenska Cupen innebär inte bara en titel utan kanske ännu viktigare, en plats i Europa League till sommaren. Något som supportarna värdesätter något oerhört och även klubben kan få stort ekonomiskt tillskott utav. AIK, Malmö, Norrköping – dem råkar ju även detta år redan ha kvalificerat sig för Europaspel till sommaren i och med förra säsongens allsvenska top3-placering. Motivationen är alltså, oavsett vad spelarna och lagen säger, snäppet vassare att vinna just Svenska Cupen hos lag som Hammarby, Djurgården, Häcken som inte bara suktar efter en titel utan också som sagt kanske främst efter Europa-spel. Historien talar ju om inte annat sitt tydliga språk.

Så, att Djurgården säljs till 15 gånger pengarna att vinna är i min bok ett jättevärde. Förra året blev det en fin förtjänst på liknande spel på DIF som slutsegrare men till snäppet lägre odds.

Ska väl kanske föras till protokollet att undertecknad har haft den eländiga misären att fatta sympati för just Djurgårdens IF sedan barnsben. Så helt objektiv är jag då kanske inte även om jag INTE tillhör den skaran av sympatisörer av ett lag som varken är optimistisk eller positivt inställd till det som försiggår i klubben. Djurgården har gått från att vara Sveriges absoluta dominant för en drygt 15 år sedan till att bli en förlorarklubb av hutlösa mått, som alltid tenderar att höja sig i meningslösa träningsmatcher för att sedan tajma in totalkollapser under matcher av större dignitet (läs exempelvis Derbyn), och det är ju inte alltid den mest charmiga egenskapen.  Bosse Andersson, hur hyllad han än må vara för sina försäljningar, han är till viss del klart delaktig i den devalveringen av den vinnarmentalitet han en gång var med och byggde upp. Nu har han dock öppnat plånboken och det är lite upp till bevis nu om det ska föras in någon form av vinnarmentalitet i den här klubben igen och hittills har de rekryteringar som gjorts lovat gott.

Förra årets cuptitel och vägen dit var dock som sagt ett stort undantag som bekräftade regeln över Djurgårdens kräftgång senaste åren och inför i år vill jag nog ändå påstå att truppen är väsentligt spetsigare än i ifjol. Buya Turay, Astrit Ajdarevic och Mange Eriksson (kommer bli officiellt klar inom ett par dagar) är tre spelare som osar klass och håller högsta allsvenska nivå. Dessutom kommer dem in med en vinnarattityd som inte alls ska underskattas. Detta kryddat med en ny tränarduo som gjort underverk i Sirius och ett par till intressanta nyförvärv så kan nog Djurgården få sig en roligare säsong än på länge.

I sin grupp har man  Elfsborg, Frej, Hässleholm där Djurgården dessutom har förmånen att spela mot både Frej och Elfsborg hemma på Tele 2 Arena i Stockholm. Djurgården står i 1,30 på att avancera och det talar sitt tydliga språk om hur stora favoriter Djurgården är i denna grupp.

Väl i slutspel är det utslagsmatcher med start i kvartsfinal och väl där kommer Djurgården likt förra säsongen bli livsfarliga, hemma som borta med ruskigt tryck från supporterhåll. Att då sitta på DIF till 15 gånger degen kontra övriga storlag som ligger en bra bit under 10 kommer vara en drömsits att sitta i under våren.

Tar avslutningsvis skrällslant på både IFK Göteborg till 51 och Elfsborg till 41. Två klubbar med en usel fjolårssäsong bakom sig men som har värvat dugligt och trots allt är två stora klubbar som varit långt fram i sådana här sammanhang förut. Om Djurgården tankar ur i gruppspelet kommer Elfsborg knipa avancemanget där och man har en fin spelartrupp som skulle kunna skrälla sig långt fram. IFK Göteborg har i sin tur inte alls en omöjlig grupplottning och kommer vara ruskigt hungriga från start i år. En cuptitel för dessa två lag hade betytt så oerhört mycket mer i dagsläget än för dem absoluta topplagen. Sådant ska inte underskattas.

Unibet betalar ut högst odds på Svenska Cupens vinnarmarknad.