Flashscore
2 mars, 2019
Skrällslantar under helgen i Indian Wells. – M
9 mars, 2019

Indien Wells på plats. Golf, Elias Ymer, patetiska publikvärdar, fredagsoddsen och långtidsspelen. – M

ATP Indian Wells BNP Paribas Open Masters 1000

Då har världens femte största tennisturnering (störst efter dem fyra Grand Slamsen) gasat igång och i skrivande stund är det tidigt på morgonen här i Kalifornien och några timmar kvar innan andrarundorna för den övre lottningshalvan ska köras igång. Tanken var ju från början att i ett mycket tidigare stadie gå igenom lottningen, vinnaroddsen och även oddsfynden i kvalet och förstarundan men det har i ärlighetens namn varit lite för mycket golfrundor som tryckts in i schemat för att ha hunnit med det. Golfutbudet här i Palm Springs-trakterna är ganska så hyfsat, minst sagt. Hela kommunen är i stort sett en enda stor golfbana.

Vad har hänt hittills i turneringen då? Egentligen inga större nyheter och för första gången på länge får vi en Indian Wells-upplaga med alla dem bästa och stora spelarna skadefria och i högform, frånsett fjolårsvinnaren Juan Martin Del Potro. Att vistas på den här turneringen förra året kändes ibland mer som husera på ett konferensevent för ekobrottslingar snarare än en tennisturnering för världseliten, så satans usel var kvalitén förra året. I år lär det som sagt bli bättre.

Vårt svenska hopp Elias Ymer tog sig in i huvudturneringen efter två rejäla upphämtningar i sina kvalmatcher. Undertecknad med sällskap var självklart på plats och tog vårt ansvar och gjorde det vi kunde göra för att få den Barbados-födde Darian King att tilta ur och Elias att höja sig och det verkade ha fått någon slags effekt. Elias vände 1-6 i första set till 6-1, 6-2 i dem två återstående setten och King visade tydligt prov på vilken fåne han är och att karln aldrig spelat en tennismatch med över 3,5 personer på läktaren. Han klagade konstant på vårat sätt att uttrycka oss när Elias Ymer vann sina poäng och att vi störde King i hans försök att fokusera. Domaren var helt på vår sida och förklarade för den mindre intelligensbegåvade Darian King att vi på läktaren uppförde oss HELT OCH HÅLLET enligt regelboken och endast uttryckte oss EMELLAN poängerna och aldrig under. Emellan poängerna får man i stort sett skrika och bete sig hur som helst så länge man helst undviker att dra kniv mot övriga åskådare eller vråla ut sina sympatier för exempelvis Nordkoreanska diktatorer eller män med ytterst smala mustascher födda i Tyskland. Att däremot pusha för en spelare, ja det får man som sagt göra precis bäst fan man vill så länge man inte stör under pågående spelad poäng. Nu gör ju folk det ändå, men det råkar av någon märklig anledning endast vara tillåtet när Federer spelar, och inte sällan när han möter Novak Djokovic. Då är det helt plötsligt tillåtet att häckla, störa och gorma så mycket det bara går, så länge det gynnar Federer och missgynnar Djokovic.

Nej, tennis är en makalöst mysig sport på många vis men så fånig och absurd ibland att man vill lägga sig ner i en sån där grön sandlåda och kväva sig till medvetslöshet. För jo, visst slutade det till slut med att en viss läktarvärd som hade tydliga sympatier för Darius Kings konstanta klagande på väder, vind, domare, linjedomare, bollkallar, strängar på sitt racket, hans egna klädesplagg och även på oss som supportade hans motståndare, till slut föll för trycket och artigt hänvisade oss ut från läktaren. Detta med ungefär 2,5 minuter kvar av matchen och när Elias hade en ytterst komfortabel ledning som han sedan förvaltade i att serva hem vinsten.

Nog om det, men bara en liten notis om hur otroligt inkonsekvent sporten tennis är ibland. Novak Djokovic, den förmodligen bäste som någonsin spelat, har i hela sin karriär spelat med fulla arenor som i stort sett alltid varit emot honom och försökt få honom ur balans. ”That is a totally different scenario” var svaret vi fick från läktarvärden när vi tog upp det exempelt. Ett par fånar från Sverige däremot på en tennismatch som ungefär 6 personer följde på TV och som högst 12 personer tittade på plats, där var det tydligen viktigt att neutralitet skulle råda.

***

Turneringen har som sagt smugit igång nu även om dem bäst 32 seedade spelarna inte kliver in i turneringen förräns lördag och söndag. Vinnaroddsen känns på förhand ganska så korrekt satta. Novak Djokovic  till stor favorit till dryga 2,0 gånger pengarna känns väl rimligt även om det inte är något jag skulle spela ens under pistolhot. Bäst av tre set nu och betydligt mindre marginaler än en Grand Slam, och när han dessutom har fått Nick Kyrgios som sannolik motståndare redan i tredjerundan. Mardrömsmotståndare för Djokovic. Kyrgios som nog måste vara enda spelaren i världen som har plusresultat på Djoko. 2-0 i inbördes matcher varav en var just här i Indian Wells. Satan, vilken match det där skulle kunna bli. Kyrgios som alltid höjer sig när han möter dem största och som dessutom vann sin första titel på fruktansvärt länge nu senast i Acapulco.

Federer har fått skaplig lottning och bör kunna ta sig till semi så länge han bara lyckas ta sig förbi Stan Wawrinka i tredjerundan. Otroligt trist att dessa gossar möts såpass tidigt. Federer och Nadal till 6 gånger pengarna är inget jag skulle rekommendera att köpa på mig än så länge heller. Zverev, Kyrgios, Cilic och Tsitsi till 12-20 gånger pengarna avstår jag än så länge också. Vill helst se några rundar innan man kan göra sig en klarare bild om vilka som känns på hugget.

Rekommenderade långspel;

Raonic 40 svår lott men förhållanden som passar honom bra.
Medvedev 55 – Litar inte alls på Nadal och näst på tur i deras kvart är Medvedev. Han har visat att han kan slå dem allra bästa. 
Coric 55 –
Fenomenal turnering här förra året och åkte snöpligt ut i semifinalen.  Bra möjlighet att minst nå kvarten. 

RAONIC ATT VINNA SIN KVART – 4,90  –  

Inte den lättaste vägen men heller långt ifrån omöjlig. Zverev som på pappret är bästa spelaren han kan stöta på är nog inget som skrämmer honom efter hans slakt av tysken i Australien Open tidigare i år. Raonic såg knivskarp ut i plojeventet Supertiebreak inför turneringen och han har helt klart stabiliteten för att inte falla här. Raonic älskar förhållandena här dessutom. Han tog sig till semi här förra året, trots att han faktiskt var helt ur slag och form. Det säger en hel del.

***

Matchspel Fredag och natt mot lördag svensk tid.

Tennys Sandgren 2,10 vs Mannarino – Formsvaga båda två. Hemmaplan för Sandgren. 50/50 detta. Alltså värde.
Taylor Fritz 1,86 vs Steve Johnson – Fritz var riktigt bra här förra året. Är i grunden kompetentare spelare än Johnson.
Krajinovic 1,76 vs Kukushkin – Två bra bollare. Krajinovic stabliare.
Mcdonald 1,80 vs Joua Sousa – Mcdonald har gasat fram sista månaden. Detta ska han ha.
Jarry 3,05 vs Tiafoe – Tiafoe är inte alls tillräckligt stabil för att vara sådär stor favorit. Jarry dunderserve.
Popyrin 1,95 vs Munar  – Hardcourt och Popyrin har minst en nivå högre i sig än Munar.
Lajovic 1,71 vs Daniel – Lajovic ska vara mycket mycket bättre i dem här spelförhållandena.
Copil 3,0 vs Albot – Albot gått som tåget på slutet men i grunden två helt jämna spelare. Copil kommer få mer på sin serve.

***