Fullsmetad Tele2-arena i Allsvenska toppmötet. (1,76)
14 juli, 2019
Givet långtidsspel i allsvenskan till 1,76!
20 juli, 2019

Sista GrandSlam-finalen någonsin dessa två ufon möts? Var finns värdet?

ATP Wimbledon FINAL kl 15.00

Roger Federer vs Novak Djokovic. SPEL Över 3,5 set till 1,55.

Dagens största utmaning blir ju egentligen inte i vilken marknad man ska placera sina polletter i utan det blir tveklöst gåtan i hur man ska lösa att både vara på plats när Djurgården gästas av Malmö i det allsvenska toppmötet och samtidigt glo på den här racketfinalen som spelas i London mellan två rätt så hyggliga tennisspelare. Sällan har man hoppats så mycket på ett rejält slagsmål eller ett fullkomligt kaos av bengaler och rökridåer över hela tele2 så den matchen skjuts upp någon timme eller två. Så får det helt enkelt bli. Känns trots allt mer sannolikt att något sådant ska ske i Allsvenska mötet än på Wimbledons läktare under eftermiddagen. Även om Londonpubliken i Wimbledon lär vara mer högljud än vanligt och bära fram Federer mot Djoko så är det trots allt inte den mest våldsamma eller stökigaste idrottspubliken man kan hitta. När biljetterna ligger runt 100k styck så brukar det av någon anledning hålla borta kåkfararna. Trist kan jag tycka.

Vad har vi framför oss då?

Ja, förhoppningsvis en fullständig uppvisning av underhållning och yppersta världsklass. Lite som det vi hoppades på i semin mellan Roger och Rafa, vilket vi även också fick. Två av tidernas bästa spelare ska göra upp om den mest prestigefyllda titeln och bucklan man kan vinna. Eller, ”två av” blir bara larvigt och fegt. Såhär är det. Världens BÄSTE spelare genom tiderna Novak Djokovic, ska möta världens STÖRSTE spelare genom tiderna i Roger Federer. Ingen kommer förmodligen någonsin uppnå den stjärnstatus och popularitet som Federer haft genom hela sin karriär och det lär också dröja innan någon uppnår en högre högstanivå än den Novak Djokovic har haft i sina bästa stunder. Så, med andra ord, det är uppdukat för ett ganska så intressant möte idag. Milt uttryckt.

Hur går det?

Federer spelar på det underlaget han trivs allra bäst på och lär komma fruktansvärt mentalt stärkt efter sin fenomenala insats mot Rafa i Semin. Djokovic spelar på ett arena han besegrat Federer i två finaler senaste åren och vet att han har Federer i sin lilla ficka, både mentalt och spelmässigt. Federer räds Djoko, medans Djoko inte räds någon. Ungefär så.

DÄREMOT, jag tycker mig ha på känn att det är något annorlunda i luften den här gången. Den Roger Federer vi såg i semin mot Rafa, det lixom krispade. Det var noll rädsla. Det var som om han bara hade gett sig fan på att ge sig själv ett sista försök att vinna den här titeln. Bära eller brista. Den inställningen räckte långt mot Rafa, och kan han gå in med samma mindset mot Djoko och få publiken med sig och Djoko lite ur balans, ja då kan vi ha en skräll som ligger i luften här.

Skräll är kanske lite överdriven epitet, men faktum är att Federer inte slagit Djokovic på väldigt många år och har mängder av finalförluster mot Djoko i stora sammanhang senaste 6-7 åren. Ytterligare en noterbar detalj är att Federer aldrig slagit BÅDE Rafa Nadal och Djokovic i en och samma Grand Slam. Skulle han lyckas göra det och samtidigt vinna Wimbledon, i 37 års ålder, ja alltså, det vore nog den största bedrift han åstadkommit i sin karriär. Eller nog, det vore det. Punkt slut. Att slå både Nadal och Djokovic i deras absoluta toppform, och göra det som snudd på pensionär, det skulle nästan sakna motstycke i idrottshistorien.

Kusligt spännande lär det här hur som helst bli och jag känner mig åtminstone övertygad om att vi får se minst fyra set här. Djokovic har inte varit på den här omänskliga nivån hittils i turneringen och svajjat en del under sina matcher så att Federer skulle gå setlös här, det känns inte troligt. Att Federer å sin tur vinner detta i raka, nej det kommer inte ske. I deras sju senaste Grand Slam-möten har ingen spelare vunnit i raka set. Samtliga har alltså gått till fyra eller fem set. Tycker inte det finns någonting som talar för att detta ska bli ett undantag.

Över 3,5 set till 1,55 blir lite av ett bankspel.

**

I övrigt måste vi avsluta med att konstatera det imponerande i att dessa tre; Roger, Nadal och Djokovic fortfarande dominerar den här sporten fullständigt på samma vis som de gjorde för 10 år sen. Imponerande av dem å ena sidan, skamligt av de övriga å andra sidan.

***