Semifinaler i US Open och Nadal nu dunderfavorit till titeln. Och hade Dimitrov ens vunnit KM på Kumla Anstalt?
6 september, 2019
Rugby- VM
27 september, 2019

Spännande Champions League-höst väntar

Tyvärr lyckades inte AIK ta sig hela vägen till Champions League då de åkte ut redan i den andra kvalomgången mot slovenska Maribor. Men, trots att vi inte har något svenskt lag med i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering finns det ändå en hel del godis att se framemot i höst. Bland annat möts några av giganterna redan i gruppspelet.

PSG och Real i samma grupp

Efter lottningen av höstens gruppspel i Champions League gick det direkt att konstatera att det kommer att bli åtminstone ett par grupper där kampen om slutspelsplatserna kommer att bli extra hård. Men, det kanske mest spektakulära var att två av fotbollseuropas verkliga giganter, Paris Saint Germain och Real Madrid, lottades i samma grupp. Dock ska de bägge storlagen inte ha några större problem att ta sig vidare då grupp A förutom PSG och Real utgörs av belgiska Club Brügge och turkiska Galatasaray. 

Det återstår att se om PSG den här säsongen kommer kunna bryta den Champions League-förbannelse som verkar vila över klubben. För trots storsatsningar och spelarköp för hundratals miljoner lyckas den franska storklubben aldrig riktigt i Champions League. I våras tog det stopp redan i åttondelsfinal efter att de tappade en till synes säker ledning mot Manchester United. 

Source: ’Neymar in PSG’ by Antoine Dellenbach via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Dags för City?

Ett annat storlag som också suktar efter en Champions League-titel är Manchester City, som de två senaste säsongerna fått respass redan i kvartsfinal, bägge gångerna av Premier League-kollegor. 2018 var det Liverpool som blev för svåra och i våras var det Tottenham som gick segrande ur striden efter fler gjorda mål på bortaplan. 

Frågan är då om City kan gå hela vägen i år? Ska man tro spelbolagen så är detta något som verkar högst troligt. Hos exempelvis bet365 med liveodds på fotboll och Champions League ligger oddset för att City ska ta hem turneringen på 4.33. Därefter kommer FC Barcelona med ett odds på 6.00 och de regerande mästarna Liverpool med ett odds på 7.50. Dock kommer inte Barcelona att stärka upp laget med Neymar, som det gick rykten om i somras. Något som förstås gynnar City i jakten på guldet. För Barcelona är ett sådant lag som City kan komma att behöva slå antingen förr eller senare om laget ska ha någon chans på CL-titeln. 

Source: ’Salah during a warm-up” by Kevin Walsh via Wikipedia (CC BY 2.0)

Barca i ”dödens grupp”

På tal om Barcelona så kommer de spanska mästarna få det hett om öronen redan i gruppspelet, då de hamnat i något av en ”dödens grupp” tillsammans med Borussia Dortmund, Inter och Slavia Prag. Även om både Borussia Dortmund och Inter är två lag av hög klass, ska Barcelona inte ha några större problem med att hamna på någon av de två första platserna. 

För de regerande mästarna i Liverpool blev det en ganska gynnsam lottning. Förutom belgiska Genk och österrikiska Red Bull Salzburg ställs Salah, Mané och de andra precis som i förra höstens gruppspel mot Napoli. För er som inte minns var det just Napoli som Liverpool slog i den sista gruppspelsmatchen förra hösten. Något som innebar att de blivande mästarna tog sig vidare på fler gjorda mål än just Napoli.