Spännande Champions League-höst väntar
10 september, 2019
Final i Peking. Värde hos greken (1,84) –
6 oktober, 2019

Rugby- VM

Rugby-VM 2019 – Tredje raka för Nya Zeeland?

Den 20 september drog VM i rugby igång. Platsen för skådespelet är Japan, och här ska 20 länder från hela världen göra upp om medaljerna. Världsmästerskapet är, precis som i fotboll, en lång turnering, och avslutas inte förrän den 2 november, med finalen som spelas på International Stadium i Yokohama.

Tro det eller ej, men rugby-VM är ett av de största sportevenemangen i världen, strax under fotbolls-VM och de olympiska vinter- och sommarspelen. En annan likhet med fotbolls-VM är att turneringen avgörs vart fjärde år med gruppspel i fyra pooler, där de två bästa i varje pool avancerar till kvartsfinalerna.

Titelförsvarare är Nya Zeeland, som självfallet är en av huvudfavoriterna även i årets VM. 2015 lyckades de med bedriften att försvara guldet från 2011, som första nation någonsin. De står i skrivande stund på oddset 2,50 till att vinna turneringen.

Den första VM-turneringen spelades faktiskt inte förrän 1987. Och under de åtta turneringar som spelats är det bara fyra länder som tagit guld – Nya Zeeland (3), Australien (2), Sydafrika (2) och England (1). Det enda övriga lag som tagit sig till en final är Frankrike. Sverige har aldrig deltagit i VM.

Vilka tar sig till kvartsfinal?

Det går en skarp skiljelinje ungefär i mitten av listan över nationer. England har näst lägst odds när man ska spela på odds online (5,00) och som 9:a i listan hittar vi Skottland, som står i 41 gånger pengarna. Sedan är det ett hopp ner till Japan som står i oddset 201,00. Högst odds hittar vi hos Namibia, Ryssland och Uruguay. 

Med tanke på att yttersta toppen i rugbyvärlden är förhållandevis liten är det rimligt att anta att 8 av dessa 9 lag kommer att klara sig vidare till kvartsfinalrundan. Men osvuret är såklart bäst. Idrott är idrott, och vad som helst kan hända.

Pool A: Irland och Skottland ser självklara ut, varken Samoa eller Japan bör kunna rå på dessa båda. Möjligen kan man höja ett litet varningens finger för Japan, som spelar på hemmaplan.

Pool B: Här spelar Nya Zeeland sig lätt vidare. Allt annat vore en skräll. Sydafrika är lika given tvåa i gruppen. De övriga lagen är Italien och Kanada.

Pool C: Det här kan vara den mest svårtippade gruppen. Det står mellan England, Frankrike och Argentina, medan USA förmodligen får det svårt.

Pool D: Wales och Australien hör till favoriterna i den sista gruppen . Australien har ju två guld – bara Nya Zeeland har fler – och har bara missat att ta sig till semifinal två gånger. Kan Fiji och Georgien skaka om något av de två lagen, månne?


New Zeeland national rugby league team by paddynapper [CC BY-SA 2.0]

Australien jagar guldet

Just Australien är ute efter revansch i år. Brons 2011, silver 2015. Blir det guld 2019? Det är 20 år sedan sist, men de hör ändå till favoriterna i varje VM-turnering. Och i en landskamp före VM tog man en klar seger mot Nya Zeeland, med siffrorna 47-26. Så kanske är det ett bättre landslag än på många år.

Rory Arnold är tillbaka efter en skada i handen, likaså är Nic White och Christian Lealiifano tillbaka efter att ha missat senaste träningsmatchen mot Samoa. Men framför allt är stjärnan David Pocock tillbaka i laget som flanker.

I skrivande stund är oddset på Australien som vinnare 15 gånger pengarna. Men du som har dem som vinnare kan istället satsa på att de vinner alla sina matcher i turnering – till 17 gånger insatsen.

Var kan man hitta skrällarna?

Att satsa på favoriterna är sällan särskilt lockande. Man behöver lägga upp ganska stora summor på bordet om det ”ska bli nåt av det”, så att säga. Så finns det då några lag med höga odds som kan slå sig in i toppen? Om du t.ex. satsar 100 kronor på att Nya Zeeland ska komma topp 4 får du 115 kr tillbaka.

Spelare, coacher, media och fans har fått yttra sig inför VM, om hur de tror det ska gå i turneringen. Och på VM-sajten Rugby World Cup redovisar man resultatet av dessa förutsägelser. Ska man nämna ett enda lag så verkar folk tro lite extra på att Fiji ska kunna chocka favoriterna Australien och Wales. Fiji står i oddset 351 att vinna turneringen och 26 på att gå till semi.

Lag som skräller gör det ofta i mitten av turneringen. När det sedan hettar till på riktigt och man närmar sig medaljmatcherna inträffar det mer sällan. Tar vi till exempel hemmanationen Japan är oddset 23,00 på att de kommer bland de fyra bästa – alltså att de når semifinal. Troligt? Kanske inte, men möjligheten finns där – man spelar trots allt inför hemmapublik.

Så här ser oddsen på att gå till semifinal respektive final ut, i skrivande stund, för alla lagen:

 • Nya Zeeland: 1,15 / 1,67
 • England: 1,62 / 2,74
 • Sydafrika: 1,62 / 2,74
 • Wales: 1,73 / 4,00
 • Irland: 2,00 / 4,50
 • Australien: 2,10 / 5,50
 • Frankrike: 4,25 /11,00
 • Argentina: 4,50 / 15,00
 • Skottland: 5,00 / 15,00
 • Japan: 23,00 / 67,00
 • Fiji: 26,00 / 126,0
 • Italien: 41,00 / 201,0
 • Georgien: 51,00 / 301,0
 • Samoa: 51,00 / 201,0
 • Tonga: 201,0 / 401,0
 • USA: 251,0 / 501,0
 • Kanada: 501,0 / 751,0
 • Ryssland: 751,0 / 1001
 • Uruguay: 751,0 / 1001
 • Namibia: 751,0 / 1001

Vem vinner rugby-VM?

Ska Nya Zeeland lyckas med bedriften att vinna guld tre gånger i rad? De flesta anser att de har stor chans att göra det – men de utmanas av ett helt koppel av nationer som ser de regerande mästarna som ”laget att slå”. Framförallt kanske av lagen från de brittiska öarna, samt Australien och Sydafrika.

Men bollen är ju rund, som man brukar säga – även om det inte stämmer riktigt när det handlar om rugby. Är det kanske dags för en ny guldmedaljör i år? Vi ser åtminstone en liten outsider i Irland, som har nått kvartsfinalerna som bäst i rugby-VM. Så vad talar för dem i år? Jo, trots att de aldrig har tagit någon medalj, så är de just nu rankade 1:a i världen. Så vem vet? Kanske guldpokalen får följa med hem till landet som flödar av fyrklöver och Leprechauns?