Besök våra bröder Spelverkstan.com
15 juli, 2020
Nu måste det vara dags för blåränderna i det mest menlösa derbyt sedan 90-talet. (2.07)
23 juli, 2020

Premier League-flopparna vi minns


Källa: Pixabay

Det är inte alltid lätt att hitta rätt på transfermarknaden. Ett stort utbud av spelare, vissa mer beprövade än andra. Vi får i vissa fall se okända spelare likt Kanté och Mahrez blomma ut och bli världsstjärnor. Det är samtidigt kanske än mer vanligt att spelare som värvats in dyrt inte lever upp till förväntningarna. Detta är en lista med tre av de största flopparna sedan Premier League startade 1992.

Ali Dia – Southampton

Ali Dia är en säregen typ av flopp. Han kostade inte Southampton något, utöver att de blev något hånade i ett flertal medier runt om i världen. Hela historien börjar med George Weah, en av de bästa afrikanska spelarna genom tiderna. Han var på toppen av sin karriär i mitten av 90-talet och när Graeme Souness blev kontaktad av Weah med ett tips så blev Souness nyfiken. Souness, huvudtränare i Southampton, fick höra från Weah att denne hade en kusin som representerat PSG samt spelat för landslaget i Liberia. Denne kusin var nu tillgänglig och hur kunde Souness tacka nej till en sådan talang? Kusinen värvades in på ett 30-dagarskontrakt.

När kusinen fick hoppa in efter en halvtimme mot Leeds levde han inte riktigt upp till förväntningarna som hade ställts på världsstjärnans kusin. Det blev ett kort inhopp och han byttes ut under den andra halvleken. Souness kommenterade det hela kort därefter med att Ali Dia såg ut som bambi på is och att det var pinsamt att se.

Det uppdagades snart att Ali Dia inte alls hade någon koppling till George Weah, inte heller att denne varit i kontakt med Souness. Souness hade istället blivit kontaktad av en före detta studiekamrat till Dia som låtsats vara Weah. Det blev med andra ord ingen succé för Dia i Southampton.


Källa: ”Mangala playing for Manchester City in 2014″ av Голубович Дмитрий (CC BY-SA 3.0)

Eliaquim Mangala – Manchester City

När det gäller floppar så skulle mer eller mindre alla Manchester Citys försvarsvärvningar under de senaste fem åren gå in på en flopplista. I detta fall får Mangala sticka ut i mängden, då han trots allt värvades för drygt 40 miljoner pund (med tilläggen inräknade), vilket vid tillfället gjorde honom till den dyraste försvarsspelaren i Premier Leagues historia. Mangala sågs som ung och lovande, men visade sig snabbt vara en ren och skär fara i många matcher. Han beskrevs av medierna som tung, trög och ointresserad. City har fortsatt dominerat i stor mån trots sina tveksamma nyförvärv.

Klubben är ofta favoriter hos spelbolag såsom bet365. Sett till betting premier league kommer det att stå mellan dem och Liverpool även inför nästa säsong, vilket då kan bli utan en annan flopp, John Stones.

Tomas Brolin – Leeds United

Brolin må haft en bra karriär, både i landslaget och med Parma, men i England blev det långt från en succé.  Han värvades för en hög transfersumma (vid det tillfället), men var aldrig i närheten av att leva upp till förväntningarna som ställts på den svenska hjälten. Han kallades för ”Baby Faced Assassin” av de brittiska fansen, men blev istället för en ny hjälte mest hånad för sin övervikt och sitt allmänt dåliga spel, som Expressen rapporterar. Leeds försökte snabbt att göra sig av med svensken, men några misslyckade lån senare och två år hann gick innan Brolin lämnade. Han ses än idag som en av de värsta värvningarna Leeds någonsin har gjort.

Andra nämnvärda floppar är Mutu, Véron, Jeffers och Marlét. Brolin är med andra ord i gott sällskap!