Ny dag – nytt överspel
25 augusti, 2021
Kör Inter!
27 augusti, 2021

Titelkampen – Formel 1

Formel 1 säsongen 2021 är glödhet. För första gången på länge står titelkampen mellan två förare från två olika team. Något som inte har hänt sen 2014 då hybridmotorer infördes. Efter elva körda deltävlingar leder Mercedes-föraren Lewis Hamilton med endast åtta poäng över Red Bulls Max Verstappen. Det är upplagt för en spännande andra halva av säsongen.

Under de dryga 70 år som Formel 1 har funnits har vi fått uppleva några av motorsportens största rivaliteter. På 1970-talet slogs Niki Lauda och James Hunt om världsmästartiteln. En titelkamp som blivit så ikonisk att den filmatiserats som en hollywoodfilm. På 1980- och 90-talet var det Ayrton Senna som hade en oförglömlig rivalitet med sin teamkamrat Alain Prost. En rivalitet som gick så långt att det tillslut handlade mer om politik än om racing. I början på 2000-talet dök det upp en ung spanjor vid namn Fernando Alonso. Vid den här perioden var en viss Michael Schumacher helt oslagbar och hade precis vunnit sin sjunde VM-titel. Alonso bröt Schumachers mäktiga svit med två raka VM-titlar vilket resulterade i att Schumacher slutade.
Nu är vi framme vid säsongen 2021 och en ny rivalitet mellan Hamilton och Verstappen har tagit form.

Lewis Hamilton är 36 är gammal och är inne i slutskedet av sin karriär. Tillsammans med Mercedes som motortillverkare har Hamilton tillbringat hela sin karriär i Formel 1- totalt 15 säsonger. Kombinationen Hamilton och Mercedes har slagit alla rekord inom Formel 1. Det samarbetet har genererat i sju världsmästartitlar. Det är tangerat med sportens kanske allra största- Michael Schumacher. Skulle Hamilton ta en åttonde titel blir han alltså historisk som den första att vinna åtta titlar. Just nu är det hans största drivkraft och han vet att säsongen 2021 är hans säkraste kort att göra det på. Säsongen 2022 sker en av sportens största regeländringar, vilket kan kasta om maktbalansen mellan de olika teamen helt och hållet. Därför vet Hamilton att det är nu han har sin största chans att bli bäst genom tiderna.

I den andra ringhörnan står alltså den snart 24-åriga Red Bull-föraren Max Verstappen. Trots sin relativt unga ålder är Verstappen inne på sin sjunde säsong i Formel 1. Redan som 17-åring gjorde han debut i Red Bulls dåvarande junior team Toro Rosso. Därmed blev han den yngsta Formel 1-föraren någonsin. Nu, sju år senare, har Red Bull äntligen kunnat ge honom en bil som kan mäta sig med Mercedes och han utmanar alltså en av historiens bästa förare om titeln.

Det är två förare som är i helt skilda skeenden av sina karriärer. En veteran som vunnit allt inom sporten ställs mot den nya unga stjärnan som har hela karriären framför sig. Ungdomlig entusiasm mot erfarenhet. Vad väger tyngst?  

Säsongen har hittills varit jämn och det har hela tiden pendlat fram och tillbaka mellan Hamilton och Verstappen om vem som är snabbast. Varje gång det känns som att en av förarna börjar koppla ett grepp om mästerskapet svänger det tillbaka igen till den andres fördel. Verstappen har under säsongen haft en betryggande ledning på mer än 30 poäng över Hamilton. Men några dåliga race innan sommaruppehållet gjorde att Hamilton kunde komma ikapp och förbi.

Kulmen av säsongen 2021 hittills nåddes i Storbritannien i mitten på juli. På det första varvet kör Hamilton och Verstappen ihop. Verstappen tappar kontrollen över bilen och kraschar i över 300 km/h. Rejält omtöcknad från en sjukhussäng får han se Hamilton vinna loppet samtidigt som han själv blev utan några poäng.
Verstappen uttryckte efter loppet att Hamilton kört oschysst och att han efter loppet firat på ett respektlöst och osportsligt sätt. Det var även något hans team Red Bull ställde sig bakom och eldade på ytterligare. Det ska då tilläggas att Hamilton bedömdes skyldig till kraschen under loppet och tog sitt straff. Anledningen till att han firade efteråt var för att han fick höra från sitt team att Verstappen var oskadd. Hamilton körde dessutom på hemmaplan vilket bidrog till segerfirandet. I mina ögon var inte heller firandet något speciellt. Det kändes mest som att Verstappen där och då var en väldigt dåliga förlorare. Inte helt oförståeligt då Hamilton hade kört Verstappen av banan och själv tagit full pott.  

Det som sker senare är inte lika förståligt- snarare motsatsen.
Efter loppet har Red Bull överklagat bestraffningen av Hamilton. De har gått så långt att de försökt rekonstruera krasch-situationen med sin tredjeförare bakom ratten. Detta för att försöka bevisa att Hamilton förtjänar ett hårdare straff än det han fick under loppet.
Red Bull skrev i samband med det ett långt brev till FIA (Federation Internationale de l’Automobile) där de enligt rykten ska ha smutskastat Hamilton. Helt plötsligt handlade inte överklagan om det som hände på banan utan om Hamilton som person. Ett riktigt slag under bältet och inte värdigt ett Formel 1-team.


Detta fick naturligtvis Mercedes att agera. De gick ut med ett offentligt meddelande där de i princip bad Red Bull att sluta smutskasta dem och fokusera på det sportsliga istället.
Red Bull svarade aldrig på det meddelandet och när Verstappen fick frågan om hur han skulle hantera kampen mot Hamilton fortsättningsvis tappade han humöret och vägrade svara på frågan. Ett tecken på att den sjufaldige världsmästaren tagit sig in under huden på den betydligt mer oerfarne nederländaren kanske?

Med tolv deltävlingar kvar att köra kan fortfarande allting hända. Med största sannolikhet kommer mästerskapet att fortsätta svänga fram och tillbaka. Fler kontroverser kommer att uppstå. Håller mästaren för trycket eller kommer vi att få se en upprepning av Alonso-Schumacher duellen som slutade med att mästaren fick lägga hjälmen på hyllan?   

Nu i helgen startar säsongen upp igen efter sommarlovet på klassiska SPA-Francorchamps i Belgien. Inte bara en favoritbana hos förarna utan även för mig.
Missa inte det. Ni kommer inte att bli besvikna. Formel 1 är alltid en garanti för drama och kontroverser.